avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... RENUNȚARE MOȘTENIRE Soția s-a ”trezit” cu o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

RENUNȚARE MOȘTENIRE Soția s-a ”trezit” cu o moștenire ...

RENUNȚARE MOȘTENIRE
Soția s-a ”trezit” cu o moștenire (casă bătrânească și terenuri, multe fără valoare prin niște ”bolovănișuri”) de pe urma tatălui ei (decedat acum peste 20 ani). Știu că a trecut de mult termenul de renunțare la moștenire. Terenurile sunt foarte departe (peste 600 km). Un verișor de=al soției, care locuiește în zona terenurilor, a reușit, cu aranjamente, să încaseze de câțiva ani fonduri de la APIA pentru acele terenuri. Acum ar vrea să vândă casa bătrânească și grădina din vatra satului și ne tot presează să dezbatem succesiunea, urmând ca el să urmeze una din următoarele două variante:
1. Să se dezbată succesiunile de către toți urmașii, urmând ca aceștia să fie încărcați cu sarcinile fiscale iar el să ia singur fondurile APIA pentru toate terenurile aflate în indiviziune.
2. Să solicite în instanță ieșirea din indiviziune și, cu aranjamente cu experți și avocați, să obțină partea mai ”grasă” (casa bătrânească, grădina din vatra satului și terenurile mai bune).
Există vreo posibilitate ca soția să fie decăzută din drepturile de moștenire de pe urma tatălui ei (este singura moștenitoare iar tatăl ei a mai avut 3 frati) ? Nu dorește să beneficieze de nimic dar nici nu vrea să aibă vreo cheltuială cu succesiuni, impozite, ieșire din indiviziune, cheltuieli de judecată, experți etc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:58, 8 Martie 2022
Decaderea este o sanctiune. Dvs. ce doriti? Sa acceptati mostenirea sau sa va lepadati de mostenire? Daca vreti sa scapati de mostenire, formulati o declaratie de renuntare la mostenire la notar si ati rezolvat problema.
Mulțumesc frumos pentru răspuns.
Da. Exact asta dorește soția: să se ”lepede” de moștenire. Întrebarea mea este dacă, după peste 20 ani de la deces, legea permite renunțarea la moștenire printr-o simplă declarație notarială.
Da, permite.


km a scris:

Întrebarea mea este dacă, după peste 20 ani de la deces, legea permite renunțarea la moștenire printr-o simplă declarație notarială.

Declarația se numește de neacceptare, nu de renunțare.

Prin declarația de neacceptare a succesiunii (moștenirii), persoanele care nu au acceptat şi nici nu au renunţat la succesiune în termenul legal de un an de la decesul defunctului, pot declara în faţa notarului că nu au realizat acte de acceptare tacită a moștenirii în acest termen, rămânând astfel străine de moștenire.

De asemenea, declarația de neacceptare poate fi dată și în interiorul termenului de un an. De exemplu, art. 1111 din Noul Cod Civil prevede că succesibilul care face un act cu semnificaţie de acceptare a moştenirii și care doreşte ca prin aceasta să nu fie considerat că a acceptat-o, trebuie să dea, înainte de realizarea actului, o declaraţie autentică notarială de neacceptare a succesiunii (a se vedea modelul nr. 2 de mai jos).

Deși efectele declarației de neacceptare sunt asemănătoare cu cele ale declarației de renunțare la succesiune, cele două noțiuni nu trebuie confundate. Prin declarația de neacceptare, succesibilul rămâne străin de succesiune, în timp ce prin declarația de renunțare este considerat că nu a fost niciodată moștenitor.

[ link extern ]

Mulțumesc foarte frumos pentru răspunsul foarte lămuritor. Dar (mereu este un dar), mi-am dat seama acum de un aspect. De această masă succesorală din partea socrului meu am aflat recent (câteva luni). La data decesului socrului (1999), succesibili după acesta erau soția și mama ei. Mama soției a decedat în anul 2009 și i-a lăsat moștenire soției mele o cotă parte dintr-un imobil (dobândit tot prin moștenire), moștenire acceptată de soția mea.
Acum, soția, ca să scape de tot ce înseamnă moștenire de la tatăl ei, este suficientă declarația de neacceptare a moștenirii după tatăl ei ? (Având în vedre că o cotă de 3/4 ar fi moștenire directă și cealaltă cotă de 1/4 ar fi ca moștenire a soacrei mele după socrul meu; nu știu, nu sunt specialist, dar mă gândesc să nu fie o problemă).

Alte discuții în legătură

Renunțare la proces indiviziune Emanuel80 Emanuel80 Buna ziua Socrul meu a moștenit împreuna cu alți frați și rude mai multe terenuri și un imobil, casa bătrânească. Acum este chemat in judecată de ... (vezi toată discuția)
Probleme de mostenire leusan leusan Tatal meu a decedat.Are un certificat de mostenitor dupa tatal lor(bunicul) impreuna cu fratii sai , si mama sa pe cote parti ,fara a fi iesiti din ... (vezi toată discuția)
Cum pot renunta la mostenire? mihai9620 mihai9620 Cum pot renunta la mostenire? Tatal meu a murit acum 4 ani. Eram instrainati, el divortand de mama cand eram copil si recasatorindu-se. Are doi copii inca ... (vezi toată discuția)