km a scris:
Întrebarea mea este dacă, după peste 20 ani de la deces, legea permite renunțarea la moștenire printr-o simplă declarație notarială.
Declarația se numește de
neacceptare, nu de renunțare.
Prin declarația de neacceptare a succesiunii (moștenirii), persoanele care nu au acceptat şi nici nu au renunţat la succesiune în termenul legal de un an de la decesul defunctului, pot declara în faţa notarului că nu au realizat acte de acceptare tacită a moștenirii în acest termen, rămânând astfel străine de moștenire.
De asemenea, declarația de neacceptare poate fi dată și în interiorul termenului de un an. De exemplu, art. 1111 din Noul Cod Civil prevede că succesibilul care face un act cu semnificaţie de acceptare a moştenirii și care doreşte ca prin aceasta să nu fie considerat că a acceptat-o, trebuie să dea, înainte de realizarea actului, o declaraţie autentică notarială de neacceptare a succesiunii (a se vedea modelul nr. 2 de mai jos).
Deși efectele declarației de neacceptare sunt asemănătoare cu cele ale declarației de renunțare la succesiune, cele două noțiuni nu trebuie confundate. Prin declarația de neacceptare, succesibilul rămâne străin de succesiune, în timp ce prin declarația de renunțare este considerat că nu a fost niciodată moștenitor.
[ link extern ]