avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Solutionarea unei successiuni in instanta - Taxa ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Solutionarea unei successiuni in instanta - Taxa Foarte Mare

Ce solutii exista pentru rezolvarea unei successiuni in instanta intrucat una dintre parti nu doreste, sub nicio forma, rezolvarea la notar, (disputa fiind un imobil si un teren cu valoare foarte mare), pentru o persoana care nu are salariu, abia am terminat facultatea acum doi ani, iar taxa de timbru se ridica la approx. 19000 euro (conform calculatorului de taxa judiciara de pe just.ro, si unei estimari minime facute de notar pe grile notariale).
Inteleg ca se poate oferii ajutor financiar din partea instantei, si se poate esalona plata in maxim 24 de luni (ceea ce ar insemna aproape 4000RON lunar --nu am cum sa achit nici aceasta suma --) iar odata obtinut ajutorul financiar, nu se mai poate cere altul pentru apel.
Cum pot sa am access la justitie in aceste conditii? Avocatul poporului ma poate ajuta? Exista posibilitatea ca un avocat angajat sa accepte onorariu la sfarsit procedurii cand se incheie dezbaterea in instanta? In masa succesorala exista conturi bancare ale defunctului are insumeaxa approx. 6000eur). Se pot elibera aceste fonduri/conturi in timpul proceduri pentru achitare de taxe, avocat , etc? Cat timp mai am la dispozitie pentru rezolvarea successiuni daca au trecut deja 4 ani de la decesul unchiului?
Ultima modificare: Vineri, 9 Iulie 2021
sitea_err, utilizator
Cel mai recent răspuns: sitea_err , utilizator 16:28, 18 Iulie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si daca prin absurd ar fi de acord av cu onorariul la sfarsit ati avea posibilitatea să achitați taxa de timbru?Întrebarea era retorică nu este genul de speță care să se preteze la o astfel de soluție ,nu munceste nimeni 2,3 ani durata medie a unui partaj pe promisiuni.Mergeti la un av discutați,vedeți ce variante va propune,demarati procesul,solicitați ajutor public judiciar prin scutirea taxei de timbru,faceți dovadalipsei veniturilor etc.Vedeti cum solutioneaza instanța cererea de ajutor public judiciar,gândiți- va inclusiv la o varianta de vanzare drepturi litigioase,un împrumut prin care garantati cu bunurile viitoare etc.Decst să nu incasati nimic mai bine incasati mai.putin sau impartiti cu cineva....Nu există posibilitatea eliberării sumelor din conturi pana la finalizarea procesului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Iulie 2021
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Nu stiam ca exista si optiunea de SCUTIRE a taxei stiam doar de reducerea, eşalonarea ori amânare. Intrebarea referitoare la onorariu avocatului era mai mult din necesitate si din incercarea de a prioritiza intr-un fel plata taxei, daca este cazul sa fie in cuantumul la care ma astept eu. Va dati seama ca pot platii onorariu unui avocat de 7000 - 10000 de ron in decursul a 2 ani cat dureaza probabil procesul. Sunt curios daca instanta ofera, de obicei, SCUTIREA taxei. Sau care sunt sansele sa pot sa beneficiez de scutire sau o reducere semnificativa? Este imposibil de platit o astfel de suma si de oameni care au muncit o viata in conditii perfecte. Dar eu la ce sa ma astept?
Avocatii cu care m-am consultat inclusiv un mediator (Medierea a fost refuzata in scris de partea adversa). mi-au spus ca taxa se poate duce chiar si la 40.000 de euro cu plata evaluatorului samd. De aceea am intrebat de avocatul poporului si daca nu imi este blocat accesul meu la justitie cu o astfel de taxa (PLATIBILA LA INCEPUT). De aceea am intrebat care sunt sansele de rezolvare.
Cat despre vanzare de drepturi litigioase, nu stiu daca se ofera cineva sa cumpere doar o 1/4 dintr-un imobil, la un teren poate, dar la un imobil, nu cred. Iar imprumut la banca pot sa incerc, dar sunt ferm convins ca o sa fiu refuzat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Iulie 2021
sitea_err, utilizator
Buna ziua,

Admiterea/respingerea cererii de ajutor public judiciar ține de cuantumul veniturilor dvs lunare nete pe care le puteți dovedi cu înscrisuri (însemnand salariu sau alte venituri minus facturi la utilități și alte cheltuieli).

Legea prevede obligativitatea scutirii de la plata taxei de timbru daca veniturile dvs lunare pe membru de familie (alaturi de care locuiți) sunt sub 300 lei, iar daca veniturile sunt sub 600 lei, vi se reduce la jumătate taxa de timbru.

Totodată, daca taxele sunt mai mari decât dublul venitului lunar net pe familie, se poate dispune eșalonarea pe max 48 rate lunare, nu 24.

Astfel, exemplificativ, in situația în care se încuviințeaza cererea de ajutor public judiciar și trebuie să plătiți jumătate din cuantumul taxei, se poate esalona in 48 rate lunare, insemnand 1000 lei lunar.
Ultima modificare: Duminică, 11 Iulie 2021
Andreea Dana Fodor , Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@sitea Sunteti tanar, veti putea vota multi ani de acum incolo, sa nu uitati ca sunteti in aceasta situatie din cauza dlui Victor Viorel PONTA, el a dat oug 80/2013, act prin care a fost ingradit drastic accesul la justitie! P.S. Au trecut ceva ani, dar nimeni nu a indreptat aceasta ticalosie! [ link extern ]
[...]se poate esalona in 48 rate lunare, insemnand 1000 lei lunar.

Din calculele mele taxa minima in 48 de transe lunare nu scade sub 1350 Lei/Luna
(si tocmai am aflat din linkul postat de @DlGoe de mai sus, ca poate sa fie si 5% taxa maxima) :(

Legea prevede obligativitatea scutirii de la plata taxei de timbru daca veniturile dvs lunare pe membru de familie (alaturi de care locuiți) sunt sub 300 lei, iar daca veniturile sunt sub 600 lei, vi se reduce la jumătate taxa de timbru.

Ce beneficii credeti ca pot obtine tinand cont de faptul ca venitul meu este 0(zero) iar persoana care locuieste cu mine in casa este pensionar cu 2000 Lei/luna pensie? (Din care se achita facturi la utilitati, intretinere, cheltuieli de subzistenta etc)
Exista sansa sa obtin din partea instantei plata LA JUMATATE a taxei si esalonarea? (Ati mentionat termenul de obligativitate)
Odata obtinut ajutorul financiar mai am posibilitatea sa cer altul pentru apel? Unde inteleg ca taxa o sa fie jumatate din suma platita la fond.
Ultima modificare: Duminică, 18 Iulie 2021
sitea_err, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru judiciar ionmarius75 ionmarius75 spuneti-mi va rog cit ar trebui sa platesc pentru intentarea un proces de daune morale in valoare de 30 000 lei(taxa de timbru si onorariul unui avocat).Daca ... (vezi toată discuția)
Scutire de la plata timbrului judiciar sorin87bv sorin87bv Buna ziua! Mama mea a initiat o actiune in justitie pentru iesirea din indiviziune. Avocatul a evaluat casa care este obiectul actiunii la o valoare d ... (vezi toată discuția)
Cum remediez situația în care am depus cerere de ajutor public judiciar pentru scutirea plății taxei de timbru judiciar, iar instanța a cerut să fie înștiințata despre conturile mele bancare? Iunona Iunona Bună dimineața! Va rog să mă lămuriți despre consecințele următoarei situații. Am depus cerere de ajutor public judiciar pentru scutirea taxei de ... (vezi toată discuția)