avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Produs defect în garanție - cine plătește ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Produs defect în garanție - cine plătește costurile montarii produsului?

Bună ziua,

Lucrez la un magazin online de piese auto și avem următoarea speta:
Un client a cumpărat un produs în valoare de 400 lei, iar montajul acestuia a costat 500 lei. Montajul nu l-am efectuat noi, ci un service autorizat fără legătură cu magazinul nostru.
Produsul s-a defectat la scurt timp după montaj, iar clientul solicita sa ii se returneze atât contravaloarea produsului, cât și cea a montajului.
În ce măsură este îndreptățit sa solicite contravaloarea montajului? În termenii și condițiile magazinului și în certificatul de garanție avem specificat ca "Garantia acopera cel mult valoarea integrala a produsului defect".
De asemenea, avem obligația de a ii returna banii? Sau ii putem inlocui produsul cu unul nou?

Multumesc anticipat pentru răspunsuri.
Ultima modificare: Vineri, 9 Iulie 2021
ionutvd, utilizator
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 11:42, 20 Iulie 2021
(2) Atunci când vânzătorul nu cunoştea viciile bunului vândut şi s-a dispus una dintre măsurile prevăzute la Art. 1710 alin. (1) lit. c) şi d), el este obligat să restituie cumpărătorului doar preţul şi cheltuielile făcute cu prilejul vânzării, în tot sau în parte, după caz .

Avand in vedere ca e o piesa din cadrul unui angrenaj si functionarea nu poate fi independenta, s-ar putea extrapola si la cheltuielile de montaj. Pentru ca acum trebuie sa plateasca din nou montajul, din vina piesei defecte.
Nefiind un specialist in domeniu, vin si va intreb, nu se forteaza definitia cheltuielilor facute cu prilejul vanzarii la costurile de montaj?
Adica intelegerea mea e ca aceasta definitie se poate extinde la, de exemplu, cheltuielile de transport, insa cheltuielile de montaj cred ca sunt nitel fortate. Aceasta definitie s-ar putea extinde, in intelegerea mea, la cheltuielile de montaj, daca as achizitiona piesa prin intermediul mecanicului (caz in care el ar fi responsabil atat de furnizarea piesei, cat si de montajul ei). Insa daca eu achizitionez piesa direct, cum ii imput magazinului cheltuielile de montaj? Sunt foarte multe variabile, poate piesa a fost buna, si s-a defectat pentru ca e o alta piesa defect in angrenaj, si acel defect duce la deterioarea piesei schimbate, etc.
Sunt de aceeași părere. Cheltuielile de montaj nu au nicio legătură cu cheltuielile de vânzare din speță, care sunt cheltuielile cu transportul de la firmă la client, costul returului și comisioanele bancare (dacă există) pentru încasarea / restituirea prețului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
voi va puneti si in papucii clientului ?
Am zis că e neplăcut, dar aici se discută doar dpdv legal. Sau așa ar trebui.

Alte discuții în legătură

Probleme garantie piese auto valentinm1972 valentinm1972 buna seara,in urma cu aproximativ un an de zile am cumparat o caseta de directie pentru autoturismul propriu,caseta a fost montata in service autorizat cu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am achizitionat recent un aer conditionat care e defect. ... Alexandra Comanis Alexandra Comanis Buna ziua, Am achizitionat recent un aer conditionat care e defect. Am achitat si montaj 600 de lei. Magazinul sustine ca legea returului nu prevede ca AC ... (vezi toată discuția)
Mod solutionare refuz garantie piesa digi2012 digi2012 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o solutie la urmatoarea problema: am cumparat o piesa auto noua de la un magazin, cu certificat de garantie(asigurata in ... (vezi toată discuția)