avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... comuniune de bunuri/copropietari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

comuniune de bunuri/copropietari

sunt casatorita cu sotul meu de 3 ani de zile. Am optat pentru comuniunea de bunuri.
Acum facem demersurile pentru achizitionarea unei case si sotul meu ar dori sa imi aloce doar cota pentru care contribui - respectiv sa fim proprietari 75% - 25%.
se poate asa ceva?
pe mine nu ma afecteaza in mod deosebit, doar, m-ar interesa ca pe viitor sotul meu sa nu poata vinde fara acordul meu.
pentru a deveni coproprietari 75 - 25 trebuie sa iesim din comuniunea de bunuri?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 22:27, 14 Iulie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca sa cumparati pe cote parti, da, ar trebui sa va schimbati regimul matrimonial in cel al separatiei de bunuri.
Ce puteti face acum e sa specificati ca dvs cumparati cu bani proprii ce reprezinta 25% din pret si restul prin fonduri comune, asta va da dreptul ca la partaj sa solicitati o cota majorata.
Dvs puteti si in cadrul regimului comunitatii legale sa cumparati in nume propriu daca banii provin din surse proprii- mosteniri, despagubiri etc, deci logic ar trebui sa puteti cumpara si o cota parte in regim propriu si restul in devalmasie cu sotul.
daac dvs doar ati avut salariu mai mare ca el, ala e fond comun si veti cumpara in devalmarie, putand solicita o cota majorata la partaj.

multumesc pentru raspuns
facand abstractie de cotele fiecaruia, daca pur si simplu am dori sa cumparam in devalmasie -
eu am cateva nelumuriri "practice":
daca sotul meu semneaza singur contractul de vanzare cumparare, eu voi fi trecuta in cartea funciara?
sau regimul comuniunii de bunuri are relevanta doar in cazul unui divort?
cum ramane cu chestiunile practice?
de exemplu, imi pot face buletin pe noua proprietate, din moment ce nu figurez in contractul de vanzare cumparare?
sau de exemplu, pot incheia un contract de internet pentru proprietate, fara prezenta sotului? sau doar el poate face genul asta de acte, fiind singurul trecut pe contractul de vanzare cumparare?
multumesc
indiferent de cine e trecut pe act, bunul e comun si veti aparea in Cartea funciara, va puteti face buletin la adresa si puteti incheia contracte de utilitati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament pe numele parintilor, bun comun la partaj in casatorie? georgesima georgesima Daca sunt casatorit si cumpar doar cu fondurile mele un apartament, pe numele parintilor, la un eventual partaj sotia are vreun drept la acest bun? Se ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, voi cumpara un apartament (62000 euro) pentru care ... Valentina1998 Valentina1998 Buna ziua, voi cumpara un apartament (62000 euro) pentru care voi achita din sume proprii (vanzarea unei garsoniere dobandita inainte de casatorie) suma de ... (vezi toată discuția)
Buna! eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. ... Timea.Melinda Timea.Melinda Buna! Eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. El vrea sa facem un contract prenuptial pentru ca are un apartament pe numele lui si in caz ... (vezi toată discuția)