avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, In contextul in care pe durata pandemiei eu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, In contextul in care pe durata pandemiei eu nu locuiesc ...

Buna ziua,
In contextul in care pe durata pandemiei eu nu locuiesc intr-un apartament mi se pune de catre administrator cate 5 m^3 in fiecare luna. Eu am facut o cerere in care mentionez acest lucru si cer neplata unor utilitati care sunt individuale( apa, gunoi, in speta am gasit art 34 din legea 1588/2007) caci nu locuieste nimeni. Cererea am pus-o in cutia administratorului caci nu ni se suprapune orarul incat sa i-o predau personal. Constat luna de luna ca sunt facturat. Am discutat cu el insa fara sa ajung la un consens. Eu pe a mea , el pe a lui. Mie mi se pare nedrept plata lor in contextul in care mentionez ca nu locuiesc (si al acelui articol) si dau ultimul index de la acel loc (da pierderile se platesc la comun, dar 5 m^3 e prea mult). N-o s-o mai lungesc. Intrebarea ar fi daca ma pot adresa vre-unei institutii publice pentru acest lucru ? . Nu e prima oara si am platit asa in plus multi m^3 pe care nu i-am consumat.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ray14324 , utilizator 10:31, 29 Septembrie 2021
Poate e tarziu dar asa a fost natura, revin cu actualizare in speranta unor sfaturi despre ce-mi mai ramane de facut. M-am adresat primariei de care apartine imobilul. Dupa mai mult de 30 zile (de aceea scriu asa de tarziu) mi se raspunde (raspuns scris cu data) ca nu tine de competenta lor.

Daca nu tine de ei, desi ma gandesc ca autorizatia (daca e corect termenul) de administrator de bloc de la ei a primit-0, cui as putea sa ma adresez mai departe ? Administratorul nu raspunde in fata niciunei institutii de stat de gestiunea lui ?

Multumesc si scuze daca scriu pe un topic vechi.
Administratorul raspunde in fata celor care l-au angajat.
Articolul 64
(1)Administrarea condominiului poate fi realizata de catre persoane fizice, persoane fizice autorizate, sau persoane juridice specializate, autorizate conform legii.
(2)Activitatea de administrare include activitati de administrare tehnica si intretinere a proprietatii comune, de contabilitate si de casierie.
(3)Orice alte activitati de administrare care nu sunt reglementate prin lege sau prin statutul asociatiei sunt conditionate de hotararea adunarii generale a asociatiei de proprietari.
(4)Administratorii sunt angajati pe baza de contract individual de munca sau contract de prestari servicii, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
(5)Candidatii pentru functia de administrator trebuie sa prezinte comitetului executiv al asociatiei de proprietari documentele prevazute de lege, precum si alte documente solicitate printre care, obligatoriu: a)atestatul prevazut la art. 2 lit. e); b)cazierul judiciar care sa ateste ca nu a suferit nicio condamnare, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru o infractiune de natura economico-financiara.

Prin urmare presedintele de asociatie este cel caruia trebuie sa va adresati el reprezinta asociatia (care a angajat administratorul) si trebuie sa raspunda sesizarilor:
Articolul 57
Presedintele asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
..........................
e)raspunde in scris la sesizarile si contestatiile scrise ale proprietarilor din condominiu in termen de maximum 10 zile de la primirea acestora;

Daca nu aveti raspuns, sau nu va rezolva problema , atunci reclamati la primarie, conform art. 102, e de competenta lor:
Articolul 102
(1)Urmatoarele fapte constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa constituie, potrivit legii penale, infractiuni:
........................................
e)nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum si neindeplinirea sau depasirea atributiilor de catre presedinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de catre administrator;
.......................
(2)Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
..................................
c)faptele prevazute la alin. (1) lit. e) si j), cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...................
(4)Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1), facuta la sesizarea oricarei persoane interesate sau din oficiu, precum si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare se fac dupa cum urmeaza:
....................................
b)de catre primari sau de imputernicitii acestora sau de catre Politia Locala in cazul faptelor prevazute la alin. (1) lit. a)-e), i)-m) si o)-s);
[ link extern ]


Ultima modificare: Marți, 14 Septembrie 2021
latka, utilizator
In primul rand, contestati lista de intretinere, in scris!Sa va dea numar de inregistrare. Cereti recalcularea intretinerii.
Apoi mergeti la un avocat.
Scuze pentru raspunsul tarziu, am facut 2 cereri catre presedintele asociatiei. In prima cer lamurirea / recalcularea cantitatei de apa facturata cu mentiunea sa verifice contorul pentru regularizare si inca una de sesizare asupra netinerii cont de prima cerere inaintata administratorului cand am specificat ca nu mai locuiesc acolo. Voi vedea daca am cu cine sau nu . .
Vreau sa multumesc persoanelor care m-au lamurit asupra aspectelor chiar prin referire exacta la articolele legii
Ultima modificare: Miercuri, 29 Septembrie 2021
ray14324, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cont bancar asociație proprietari wazz wazz Membrii asociației proprietari refuza sa isi dea acordul pentru un cont bancar motivând ca e costisitor Cum pot fi obligați sa aibă cont bancar ... (vezi toată discuția)
Administratorul de bloc botezclaudia botezclaudia Unde se poate reclama faptul că administratorul de bloc și nici comitetul nu vor să afișeze copii după atestatul și calificarea administratorului? Noi, ... (vezi toată discuția)
Schimbare administrator bloc dana4max dana4max Datorita neînțelegerilor cu administratorul de bloc și pentru ca nu își îndeplinește funcțiile pe care le are, am dori să îl schimbăm. Cum se poate ... (vezi toată discuția)