Buna seara, urmaresc de ceva vreme subiectele legate de relatiile de munca si, trebuie sa recunosc ca sunteti f. amabili si competenti pe domeniul respectiv, prin urmare astept raspuns si la urmatoarea intrebare:
- o pensionara in varsta de 72 ani, pensionata medical (cancer) la varsta de 54 ani, cu o vechime in munca de 14 ani si 1 luna, din care 6 ani si 3 luni incadrata la munci grele, care a nascut si crescut cinci copii, poate solicita o alta varianta de pensie decat aceea in baza careia a fost pensionata ?
-lipsa celor 11 luni de cotizare pt. cotizatia minima (15 ani), poate fi compensata prin cei 6 ani in grupa "munci grele" ?
Multumesc!
Va rog sa precizati:
-data nasterii;
-ce inseamna "munci grele", ce gupa de munca?
-data de la care doamna beneficiaza de pensie de invaliditate.
Teoretic, doamna ar fi trebuit sa fie beneficiar de pensie de limita de varsta. Perioada in care o persoana beneficiaza de pensie de invaliditate este perioada asimilata stagiului de cotizare.
Multumesc,
-data nasterii: 11.05.1937
- angajata in 13.02.1977 ;
-in anul 1977 probabil "munci grele" ( spalatorie la o gradinita de copii) avea o semnificatie pe care nu o cunosc dar cred ca este asimilata cu "conditii speciale" ..., cert este ca in canetul de munca apar fluctuatii de inscriere...adica atunci cand si-a schimbat locul de munca a trecut la "conditii normale";
- a fost pensionata in 16.03.1991
Multumesc !
In anul 1977 nu exista activitate desfasurata in conditii speciale, exista numai activitate desfasurata in grupe de munca - grupele I, II si III. Asta pana in 01.04.2001, cand a intrat in vigoare Legea nr. 19/2000. Daca in carnetul de munca nu apare nicio mentiune, inseamna ca doamna a lucrat in conditii normale (in trecut, in grupa III de munca).
Doamna are un stagiu minim suficient pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta. In cazul dansei acesta este de 10 ani, nu de 15 ani. Chiar nu inteleg de ce nu are pensie pentru limita de varsta. A formulat vreo cerere la casa teritoriala de pensii si a primit raspuns negativ?
Inteleg ca a incercat cineva sa o ajute acum vreo 10 ani si i s-a spus ca pensia de varsta ar fi mai mica decat varianta pe care o avea..... acum are 350 roni, i-am calculat punctul de pensie...cu valorile inscrise in cartea de munca (nu stiu daca valoarea reprezinta sal. brut ), oricum punctul de pensie, desigur calculat neprofesionist (calculator pensii) este de 0, 61165. In acest context cred ca merita sa formuleze o cerere catre casa de pensii, sunteti de aceeasi parere ? Nu stiu daca ii trebuie si adeverinta de vechime?
Multumesc!
1. Sa faca dosarul pentru pensie de limita de varsta si sa-l depuna la Casa de Pensii.
2. Daca primeste decizia de pensionare poate sa aleaga intre cele doua pensii, pe cea mai convenabila.
3. Cei de la Casa de Pensii ii vor spune daca mai este nevoie si de adeverinte.