avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract v-c uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract v-c uzufruct viager

Buna ziua !
Multumesc anticipat tuturor care imi vor acorda din timpul lor pentru a ma indruma sau sfatui. Speta necesita explicatii mai lungi, dar voi incerca sa structurez totul.

Mentionez ca nu mai locuiesc in tara de 9 ani, nu stiu cum sa angajez un avocat care sa ma poata reprezenta, la nevoie.

1. Sunt al 3-lea copil al tatalui meu. El a avut 3 sotii diferite.

2.La presiunea parintilor mei , sub multe amenintari de tot felul , am semnat un act de vanzare cumparare cu uzufruct viager si clauza de intretinere a unui apartament din Bacau care era proprietatea comuna a mamei si tatalui meu.

2. Tata a decedat la cativa ani dupa. Mama e in viata.

3. Cat timp a locuit in apartamentul respectiv, mama mea s-a debransat de la caldura, a scos caloriferele din apartament si le-a vandut. Nu stiu in ce stare este apartamentul acum, dar o agenta imobiliara mi-a spus ca e nelocuibil.

4. Mama s-a mutat din apartamentul respectiv, in alt oras, cu un alt barbat, in urma cu mai mult de 10 ani (cred ca 12).

5.S-a recasatorit, si-a modificat numele si adresa de domiciliu, nemaiavand de a face cu apartamentul respectiv decat ca se duce sa plateasca intretinerea si alte utilitati, plus intretinerea. Deci, eu nu am platit aceste lucruri, nu am respectat uzufructul.

6. Ultimul sot a decedat si el si i-a lasat mamei mele un apartament in Bucuresti, o casa la tara si o foarte mare suma de bani.

7. Mama a facut act de donatie fiului meu cu uzufruct si clauza de intretinere pentru apartamentul din Bucuresti.

8. Mama a vandut casa de la tara unor persoane, tot cu uzufruct , din ceea ce inteleg eu ( nu stiu daca si cu clauza de intretinere ).

9. Relatia dintre mine si mama mea nu a fost si nu este una cordiala. Sunt supusa constant unor presiuni psihice imense, cu un nivel de stress major.

10. Eu as vrea doar sa scap de acest apartament in asa fel incat mama mea sa devina prorietara cu drepturi depline asupra acestui apartament din Bacau. Nu am intretinut-o niciodata, ca a avut venituri mai mari decat mine. Nu mi-a solicitat niciodata ajutorul financiar. Poate fi vorba aici de neuz al uzufructului timp de 10 ani ? Pot, in acest caz, cere anularea uzufructului ?

11. Faptul ca a debransat apartamentul de la sistemul de termoficare ( cred ca nu are nici apa calda )poate fi considerat ca deteriorare a bunului ?

12. Pot sa ma dau singura in judecata si sa anulez actul de vanzare cumparare, invocand ca nu mi-am respectat clauza de intretinere, si ea sa redevina proprietara deplina apartamentului si eu sa scap de tot stressul ?

13. Faptul ca nu mai locuieste in acel apartament, avand alt domiciliu/resedinta poate insemna ca se afla in zona neuzului uzufructului ?

Va multumesc frumos pentru timp , indrumare si raspunsuri !

O zi frumoasa tuturor !
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2021
lacra mirela, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:42, 17 Iulie 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deci, eu nu am platit aceste lucruri, nu am respectat uzufructul.

dvs aveati obligataia sa o lasati pe mama sa locuiasca, daca mama nu a locuit acolo e treaba ei ca nu o puteati obliga.
De platiti trebuie sa plateasca cine foloseste, mama trebuie sa plateasca intretinerea, dvs impozitul.
Poate fi vorba aici de neuz al uzufructului timp de 10 ani ? Pot, in acest caz, cere anularea uzufructului ?

Poate fi, daca contractul e incheiat din 2011 incoace cand a intrat in vigoare noul cod civil, dara asta ar presupene sa o dati in judecata pe mama si sa se radiese sarcina uzufructului, dvs urmand sa fiei proprietar deplin, nu mama.
Pot sa ma dau singura in judecata

NU :)

Nu inteleg de ce va deranjeaza ca sunteti proprietar, atat timo cat nici nu locuiti in tara.
Puteti dona ce aveti, nuda proprietate si scapati de el.

Eu as vrea doar sa scap de acest apartament in asa fel incat mama mea sa devina prorietara cu drepturi depline asupra acestui apartament din Bacau.

puteti sa i-l donati mamei daca vrea si ea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2021
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donator cu uzufruct, in incapacitate de a -si respecta obligatiile. ... Cri-ldo Cri-ldo Donator cu uzufruct, in incapacitate de a -si respecta obligatiile. Buna ziua, Mama mea mi-a facut donatie pastrand uzufructul pentru apartamentul sau, in ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager vaslui2233 vaslui2233 Buna ziua, Am cateva intrebari cu privire la un contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager, fara clauza de intretinere. In 1994 tatal meu mi-a ... (vezi toată discuția)
Cedare, donatie sau vanzare cumparare Pigro Pigro Ce se intampla in urma unei donatii? Cel care primeste donatia devine proprietar de drept? Este vorba despre despre o cota parte dintr-un apartament si o ... (vezi toată discuția)