avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune de 10 sau 30 ani?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune de 10 sau 30 ani?

Buna ziua,
Am o situatie in care se aplica, cred, uzucapiunea de 30 de ani. sau cea de 10 ani dupa Noul Cod Civil
Ne-am mutat (eu, barbatul meu si cei doi copii) intr-o casa (arata parasita) unde a locuit o femeie mult timp, nu stiu sigur cat, ma voi interesa, ( a mai stat cineva si inaintea ei, nu stiu multe despre asta) oricum stiu ca proprietarul nu a mai fost de mult timp acolo, peste 15 ani. casa era parasita.

Ne-am mutat in aceeasi zi in care dumneaei a plecat pt ca ne-a anunta ca va pleca.
Doamna a plecat acum 1 an si 8 luni si noi stam acolo de atunci.
Nu avem acte la casa. Proprietarul nu a venit nici inainte sa stea acea doamna nici pana acum.

Am inteles ca din 2011 s-a modificat termenul de la 30 la 10 ani
stiam ca nu este nevoie sa ai vreun act iar daca proprietarul nu se mai intereseaza de casa timp de 30 de ani si locuiesti acolo fara intreruperi, devine a ta. Acum astepti doar 10 ani?

Am mai inteles ca se poate aduna perioada cat a stat cineva cu perioada cat ai stat tu. sa faca peste 10 ani si daca in acest timp proprietarul nu se intereseaza, devine a ta.

Imi poate spune cineva cum pot face aceasta contopire?
Mentionez ca este vorba de o curte COMUNA cu vreo 10-14 familii

Este vreo diferenta in cazul in care proprietarul a cumparat-o pe persona fizica sau pe persoana juridica?

Cum as putea sa facem un contract la lumina, la gaze, la apa... etc

noi nu mai stim nimic de doamna care a locuit acolo , credem ca a plecat la rude in alta tara, nu stim sigur.

As aprecia mult sa imi poata spune cineva cum as putea daca se poate, contopi aceste doua perioade in care casa a fost locuita de altcineva si de noi si in care proprietarul nu s-a mai interesat de ea

Multumesc mult
Ultima modificare: Vineri, 30 Iulie 2021
Ivanka88, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:36, 31 Iulie 2021
Uzucapiunea este de 30 de ani in cazul dvs.
Mergeti la avocat și poate găsește o soluție juridica.sau măcar aflați ce trebuie.
Incercati sa va cautati avocat bun pentru ca nu este ceva simplu asa cum credeți.
Avocati găsiți peste tot dar nu este suficient pentru problema dvs. daca nu va fi foarte bine pregătit profesional.
Va spun acest lucru pentru ca observ ca tindeti sa credeți ca v-ati putea descurca și fără avocat.
Ultima modificare: Vineri, 30 Iulie 2021
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
nu, deloc. nu cred asta. stiu ca este de durata si complicat. doar cu avocat se poate
mai exista cea de 30 de ani? m-am uitat undeva scria ca dupa codul nou e de 10 sau 5 ani...
Aveti aici ceva care sa va ajute sa intelegeti:

[ link extern ] /

Sunt chestiuni de ordin tehnic juridic și totul trebuie analizat atent.
Nu se.poate discuta la întâmplare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Iulie 2021
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj wolfmistery wolfmistery Buna ziua ...as dori sa aflu si eu numarul si numele legii care te pune in posesia unui imobil dupa 30 de ani de locuire in respectivul imobil.....v-as ruga ... (vezi toată discuția)
Intelegere intre vecini pt linia de granita ContSters325113 ContSters325113 Un consatean are urmatoarea problema: A cumparat o casa de vreo 2 ani.Vecinul de langa el a avut o intelegere cu mama consateanului de la care a cumparat ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea pe cale de exceptie guest1001 guest1001 Am introdus o actiune in revendicare, si paratul locuieste de peste 30 de ani pe terenul meu. Exista posibilitatea sa invoce in aparare uzucapiunea pe cale de ... (vezi toată discuția)