avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Asociat-Administrator se imprumuta din firma, ca efect ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Asociat-Administrator se imprumuta din firma, ca efect firma ajunge in incapacitate de plata

Buna ziua,

Asociat A - 75% (si Administrator)
Asociat B - 25% (fost Administrator)

Asociatul A se imprumuta din firma cu peste 10.000 de euro in 3 luni de zile. Din acest motiv, firma ramane cu foarte putine stocuri, nu-si mai poate plati angajatii si furnizorii de servicii.

Asociatul B si-a predat deja mandatul de administrator, datorita faptului ca nu doreste sa isi asume nimic din actiunile celuilalt administrator.

Exista vreun risc pe care Asociatul B si-l asuma refuzand sa renunte la partile sale sociale? Exista sanse foarte mari ca Asociatul A sa comita si alte lucruri in viitor care vor ingropa si mai tare firma in datorii. In final, Asociatul B poate fi afectat de actiunile celuilalt?
Ultima modificare: Marți, 3 August 2021
jurcab, utilizator
Cel mai recent răspuns: magiccom , utilizator 09:54, 12 August 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este ilegal sa se imprumute de la firma din cate stiu eu din Legea 31/1990.
Asociatul B cunoaste acest lucru, acesta fiind unul din motivele pentru care si-a predat mandatul de administrator. Problema este ca asociatul B refuza sa inteleaga acest lucru si continua sa ia bani.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt mai multe puncte de vedere privitoare la aceasta situatie, pot fi dividende poate fi avans spre decontare, restituire creditare firma si in anumite situatii chiar creditarea asociatului cu pana la 5000 de euro, in acest caz este legal sa ia bani, aceste aspecte trebuie discutate cu contabilul firmei.
Ultima modificare: Miercuri, 4 August 2021
magiccom, utilizator
Pana la a discuta incadrarea faptelor, cred ca cel mai simplu este sa limitati accesul asociatului/actionarului la conturile societatii. Daca nu mai este administrator, actualul administrator se va adresa bancii pentru revocarea accesului acestuia la conturile bancare. Faptul ca si-a predat mandatul nu il exonereaza de raspundere pentru faptele din perioada in care era administrator. Patrimoniul societatii nu este buzunarul propriu al asociatului sau administratorului, motiv pentru care nu se poate dispune de resursele societatii in scop personal, iar acest lucru poate imbraca si forma unor fapte de natura penala. Se poate discuta despre delapidare, despre atragerea raspunderii administratorului in cazul intrarii in insolventa, in functie de imprejurari.
nu ati citit primul mesaj

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatie plata si stingere contract imprumut fara aga tartoru2004 tartoru2004 Buna ziua, Astazi am fost la Judecatorie pentru a ridica de la arhiva doua somatii de plata care au termene de solutionare anul viitor. ... (vezi toată discuția)
Delapidare rrocambole rrocambole Administratorul unei societati comerciale a garantat cu un imobil al societatii obtinerea unui credit bancar de 100.000 euro. Dupa un an de zile, in conditiile ... (vezi toată discuția)
Managerul societatii comerciale (fara a fi si actionar!) are dreptul de a imprumuta societatea comerciala? fritsch_renate fritsch_renate Managerul societatii comerciale a imprumutat in repetate randuri societatea comerciala pentru a efectua platile curente ale acestetia, pentru a onora ... (vezi toată discuția)