avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Testament cu suspiciuni. Ce este de facut?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Testament cu suspiciuni. Ce este de facut?

Testament cu suspiciuni. Ce este de facut?

Prietena mea de cafea are o speță legată de o moștenire.

Mama ei, văduvă, și-a dat obștescul sfârșit după o lungă suferință din pricina unui accident de mașină.
Are 6 frați. Șase moștenitori rezervatari, din care unul deține un testament.
Problema e cu acest testament. A fost întocmit după ce s-a produs accidentul de mașină. Mama avea 78 de ani la producerea accidentului, a fost izbită de o mașină, aruncată în aer aproape 20 metri, iar la căderea pe caldarâm și-a fracturat umărul, șoldul, un picior rupt, nasul spart, plus o lovitură la cap care a necesitat 6 copci. La fața locului, în raportul poliției, s-a consemnat o pată de sânge de 0,50 cm diametru.
După 3 ani de la evenimentul neplăcut, mama a fost dusă la notar de unul din frații prietenei mele, unde a întocmit un testament prin care i-a lăsat acestuia un imobil - o casă la țară. Mama era la vârsta de 81 de ani, rămasă cu sechele după accident, avea probleme cu auzul și văzul - probleme specifice vârstei. Plus problemele cauzate de accident.
Și totuși...
- nu au fost prezenți doi martori, în condițiile în care mama avea probleme cu văzul și auzul;
- nu există o adeverință medicală de la IML în momentul întocmirii testamentului care să ateste capacitatea testatoarei;
- nu există un certificat medico-legal care să ateste discernământul testatoarei;
- persoana care beneficiază de testament este condamnat penal pentru uciderea propriei soții - cu eliberare înainte de termen, a mai avut două condamnări în trecut, plus că și-a terorizat frații cu amenințări, intimidări și constrângeri în trecut.
Și tocmai el beneficiază de testament....

Ce este de făcut?
Ce se poate solicita instanței în cazul deschiderii unui proces?

Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: SM LEGAL CONSSULT , Consultant de business 12:25, 7 August 2021
Constatarea nulitatii testamentului ptr lipsa discernamantului eventual ptr vicii de consimtamant si pentru incalcarea rezervei succesorale caz in care se poate solicita reductiunea liberalitatii excesive
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În mod generic acestea ar fi variantele dar trebuie văzut și dacă se poate în concret.
Veți avea nevoie și de acte medicale atunci când mergeți la avocat pentru a fi analizate.
Nu este ceva simplu.
Ati vazut testamentul? Sau cum ati aflat despre el?
Da, l-am văzut, l-am citit. Este cu greșeli de redactare, a fost făcută o rectificare după decesul mamei ei.
L-am văzut la arhiva instanței, în urma unei fotocopii. Este deja un dosar de succesiune pe rolul instanței, deschis de moștenitorul testamentar condamnat penal.
Nu a mai trecut pe la notar, nu i-a chemat pe ceilalți la un notar, s-a dus direct la instanță.
Adica un testament autentic, cu greseli de redactare?
Sau este un testament olograf, adica scris si semnat de testatoare?

Alte discuții în legătură

Testament? dumitrugabriela dumitrugabriela fiica mea are 21 ani,are probleme de sanatate[ sechele de encefalopatie infantila, pot eu sa fac testament si sa desemnez un tutore pe care il vreau eu?ce ... (vezi toată discuția)
Atacare de testament Cali55 Cali55 Buna ziua, matusa mea, sora tatalui meu decedat nu este casatorita si nu are copii. Eu sunt singura nepoata. A facut in schimb testament in favoarea unei ... (vezi toată discuția)
Contestarea testamentului george1967 george1967 Va supun atentiei urmatorul caz : Tatal meu se casatoreste in anul 2003 . Face impreuna cu sotia testamente autentice reciproce ( anul 2004 ) Sotia ... (vezi toată discuția)