avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Testament cu suspiciuni. Ce este de facut?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Testament cu suspiciuni. Ce este de facut?

Testament cu suspiciuni. Ce este de facut?


Prietena mea de cafea are o speță legată de o moștenire.

Mama ei, văduvă, și-a dat obștescul sfârșit după o lungă suferință din pricina unui accident de mașină.
Are 6 frați. Șase moștenitori rezervatari, din care unul deține un testament.
Problema e cu acest testament. A fost întocmit după ce s-a produs accidentul de mașină. Mama avea 78 de ani la producerea accidentului, a fost izbită de o mașină, aruncată în aer aproape 20 metri, iar la căderea pe caldarâm și-a fracturat umărul, șoldul, un picior rupt, nasul spart, plus o lovitură la cap care a necesitat 6 copci. La fața locului, în raportul poliției, s-a consemnat o pată de sânge de 0,50 cm diametru.
După 3 ani de la evenimentul neplăcut, mama a fost dusă la notar de unul din frații prietenei mele, unde a întocmit un testament prin care i-a lăsat acestuia un imobil - o casă la țară. Mama era la vârsta de 81 de ani, rămasă cu sechele după accident, avea probleme cu auzul și văzul - probleme specifice vârstei. Plus problemele cauzate de accident.
Și totuși...
- nu au fost prezenți doi martori, în condițiile în care mama avea probleme cu văzul și auzul;
- nu există o adeverință medicală de la IML în momentul întocmirii testamentului care să ateste capacitatea testatoarei;
- nu există un certificat medico-legal care să ateste discernământul testatoarei;
- persoana care beneficiază de testament este condamnat penal pentru uciderea propriei soții - cu eliberare înainte de termen, a mai avut două condamnări în trecut, plus că și-a terorizat frații cu amenințări, intimidări și constrângeri în trecut.
Și tocmai el beneficiază de testament....

Ce este de făcut?
Ce se poate solicita instanței în cazul deschiderii unui proces?

Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: SM LEGAL CONSSULT , Consultant de business 12:25, 7 August 2021
Da, domnule! Am scris clar că s-au dus la notar. Este un testament autentic, redactat la notar, în care s-au făcut greșeli la redactare în legătură cu cotele (în loc de 4/8 - patru optimi s-a scris 4/8 - cinci optimi, iar la declararea dobândirii cotei s-a trecut direct moștenitorul testamentar, în loc de mama decedată). Adică moștenitorul era deja proprietar, în locul mamei.
După 3 ani s-a depus o acțiune de rectificare la același notar, unde s-au modificat cotele și numele.
S-o fi grăbit notarul.....
L-o fi citit în grabă și n-a observat nici notarul, nici testatorul, nici legatarul...
N-a fost citit nici acasă....
A stat testamentul cuminte în vreo mapă și după 3 ani. la 4 luni de la decesul testatoarei, apare hop-țop o rectificare.

Să reținem că, în momentul întocmirii testamentului la notar, testatoarea avea sechele după accidentul de mașină, acea lovitură la cap, probleme cu auzul și văzul specifice vârstei, n-au avut martori la întocmirea testamentului, greșeli în redactare, moștenitorul mai e și condamnat penal pentru omor + un trecut tulburător în care amenințările, intimidările și constrângerile îî sunt prietene.
Ce vă spune instinctul?

trandafir2 a scris:

Adica un testament autentic, cu greseli de redactare?
Sau este un testament olograf, adica scris si semnat de testatoare?

Da, sunteti intr-o situatie complicata. Martorii nu sunt necesari decat in anumite situatii, exceptionale. Greselile de redactare sunt greseli/erori. Mostenitorul daca nu este nedemn fata de testatoare, nu conteaza ce a facut fata de alta persoana. Insa, aveti si dvs cateva norme care va pot ajuta, respectiv "Înscrisul autentic notarial face deplină dovadă, față de orice persoană, până la declararea sa ca fals, cu privire la constatările făcute personal de către cel care a autentificat înscrisul, în condițiile legii." si respectiv "Testamentul este valabil numai dacă testatorul a avut discernământ și consimțământul său nu a fost viciat.".
Acum, nu conteaza ce imi spune mie instinctul, ci important este cum va valorificati dvs apararile si instrumentele pe care le aveti la indemana. Daca deja exista un proces pe rol, inseamna ca deja s-au scurs niste termene. Stiti si dvs ca procesele se pot pierde si pe procedura, nu neaparat pe fond.
Ati mentionat ca speta este a unei prietene de cafea. Posibil sa nu fie prezentate toate aspectele insa din ce ne-ati expus anterior esential este faptul ca s-a intocmit un act notarial in care a fost trecut deja mostenitorul dobanditor desi testatoarea nu era decedata la acel moment. Ca ulterior decesului acesteia s-au observat in mod intentionat sau nu "greselile de redactare" mai putin conteaza, actul juridic fiind din start lovit de nulitate absoluta conf art.956 Cod civil intrucat sunt lovite de nulitate absolută actele juridice având ca obiect drepturi eventuale asupra unei moşteniri nedeschise iar la momentul rectificarii semnarea nu mai era posibila caci testatoarea nu se mai afla in viata.
Anterior formularii unei actiuni avand ca obiect succesiune trebuie parcursa procedura prealabila, fara de care actiunea va fi respinsa ca inadmisibila indiferent de motivele de fond sau de forma, exceptie peremptorie, absoluta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament? dumitrugabriela dumitrugabriela fiica mea are 21 ani,are probleme de sanatate[ sechele de encefalopatie infantila, pot eu sa fac testament si sa desemnez un tutore pe care il vreau eu?ce ... (vezi toată discuția)
Atacare de testament Cali55 Cali55 Buna ziua, matusa mea, sora tatalui meu decedat nu este casatorita si nu are copii. Eu sunt singura nepoata. A facut in schimb testament in favoarea unei ... (vezi toată discuția)
Contestarea testamentului george1967 george1967 Va supun atentiei urmatorul caz : Tatal meu se casatoreste in anul 2003 . Face impreuna cu sotia testamente autentice reciproce ( anul 2004 ) Sotia ... (vezi toată discuția)