avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua! Prezint următoarea situatie. Va rog sa ma ajutati cu sfaturi. Acum doi ani în iulie a murit bunicul. Imediat după, mama si bunica au facut succesiunea dupa el. La patru luni dupa, în noiembrie, a murit mama. Acum la succesiune voi fi eu, unic copil dintr-o căsătorie anterioară, si tatăl vitreg, pentru partea mamei. Problema este insa ca in casa in care locuiau părinții și bunicii mei a rămas doar bunica si tatal vitreg, din pacate nu este spatiu de ajuns pentru a locui si eu cu familia mea acolo,dar merg zilnic la bunica. . După moartea mamei am aflat ca tata a fost la un notar să se intereseze despre procedura, dar nu i-a comunicat acestuia despre existența mea, si de la bunica am aflat ca i-ar fi cerut să îi faca un contract prin care sa ii lase lui partea ei,dar ea a refuzat. Intrebarea mea este daca as putea face ceva legal prin care sa impiedic ca bunica sa semneze ceva , fara voie( are mai multe probleme de sanatate si nu mai vede bine) ? Ca si detalii după moartea mamei , din decembrie, el face petreceri, grătare, mai mereu sunt cuscrii lui acolo(are si el un băiat dintr-o altă casatorie), cand este el acasa poarta sta închisă și nu am acces decat daca il sun. Multumesc pentru eventualele răspunsuri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 August 2021
Corina54321, utilizator
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 19:23, 8 August 2021
Partea mamei dvs, decedata, se imparte asa: dvs 3/4 , si sotul supravetuitor 1/4 (tatal vitreg)


Intrebarea mea este daca as putea face ceva legal prin care sa impiedic ca bunica sa semneze ceva , fara voie( are mai multe probleme de sanatate si nu mai vede bine) ?

NU prea aveti ce sa faceti legal sa o impiedicati sa semneze, decat sa stati prin preajma bunicii.


tata a fost la un notar să se intereseze despre procedura, dar nu i-a comunicat acestuia despre existența mea, ...

Pai si dvs nu ati fost la notar sa-i spuneti ca existati?
Buna ziua,

In primul rand avand in vedere varsta bunicii, in functie de mai multe aspecte puteti sa deveniti tutore sau curator pentru bunica. Apoi puteti sa deschideti procedura partajului succesoral. Este important si ceea ce s-a intamplat la succesiunea dupa bunic, respectiv, ce s-a intamplat cu bunurile, cum au fost impartite. De asemenea, este important, daca la imobil au fost aduse modificari, de catre cine au fost realizate, cand au fost realizate.
P.s. Foarte important pentru dumneavoastra este sa va prezentati la imobil si sa va comportati ca un adevarat proprietar. Acceptarea succesiunii poate fi expresa (la notar) sau tacita ( acte de dispozitie care dovedesc ca va comportati ca un adevarat proprietar). Acceptarea trebuie sa fie realizata intr-un an de la deces . Este necesar sa mergeti la notar pentru da aceasta declaratie. Tatal dumneavoastra probabil a fost indrumat in acest sens.

- Vă rog să citiți Regulamentul forumului: NU aveți voie să vă faceți reclamă în mesajele postate pe forum. Completați contul gratuit de consultant cu date de contact, descriere cât doriți de detaliată etc.. Mulțumesc -
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 August 2021
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua! Revin cu un raspuns! Situatia cam degenerează putin. Am vorbit cu tatal ieri si mi-a prezentat cum vrea el sa facem lucrurile. Sa mergem săptămână viitoare la notar, să dezbată partea mamei, adică eu să primesc jumatate si el jumatate( jumătatea lui vrând să i-o doneze fiului lui) si mai apoi bunica sa ii doneze partea ei lui( tatalui) si el să ne doneze noua( mie si fratelui) câte jumatate. La ceea ce el mi-a zis i-am zis clar NU! Bunica nu semnează nimic, inca nu este decedata ca să facem asta. Si el mi-a zis ca nu este corect asa, ca si el are drept acolo. Ok nu contest asta, nu sunt interesata sa il dau afara sau alte aberatii. El pur și simplu din cate inteleg eu vrea să îi lase fiului lui. I-am spus si faptul ca eu după ceea ce moștenește el de la părinții lui nu am niciun drept si nu mi se pare normal ca eu să renunț in favoarea fiului lui. Bunicii i-am explicat să nu semneze nimic ,dar nu stiu cum să o protejez pe ea si pe mine.
În urma dezbaterii succesiunii după bunic, mama dvs a moștenit 3/8, iar bunicii i-au revenit 5/8.

Cei 3/8 ai mamei, se împart intre:
- soț 1/4 (din 3/8 = 3/32)
- dvs 3/4 (din 3/8 = 9/32)

Deci nu jumate jumate, astfel cum pretinde soțul.
Bunica ce vrea? Vrea intr-adevar sa ii lase lui 5/8 sau dvs?
Cu bunica ati vorbit?
De împiedicat nu aveți cum. Decât sa va transformati în bodyguardul ei personal 24 din 24
Atât timp cât e vie și viabila, vede, scrie, aude și nu are probleme de discernământ, poate semna în mod valabil orice act dorește.
Ca sa o puneți pe bunica sub interdicție și sa deveniți tutorele ei, trebuie sa dovediți cu acte medicale ca bunica are probleme psihice/psihiatrice.
Ultima modificare: Duminică, 8 August 2021
raluk0207, utilizator
Stimata @Corina54321 , singurul mod prin care o puteti apara pe bunica este sa-i explicati ce s-ar putea intampla : acum ea are cota majoritara din casa 5/8 ( adica vreo 62% ) , si , dupa ce faceti succesiunea dupa mama dvs. , dvs. veti avea cam 28% , iar ginerele ei aproape 10% . Are - intr-adevar - si el un drept , atat cat spune legea , nu cat vrea el , si , daca a fost la notar sa se informeze , stie foarte bine cat se intinde acest drept .In clipa cand bunica i-ar dona partea ei , limpede ca devine majoritar , ori- spuneti dvs. - deja incuie poarta , se comporta ca un stapan . Cand bunica nu se va mai putea descurca singura , credeti ca o va ingriji el ? bunica nu-i e nici un fel de ruda , cea care-i lega nu mai este ... Ba , poate sa se si insoare si sa-si aduca nevasta acolo . Dupa cum spuneti n-a avut nici un fel de respect pentru ea , daca la o luna el facea petreceri , in timp ce ea isi plangea singurul copil . Sa o ingrijiti pe bunica atunci cand va fi in nevoie , dvs . sunteti obligata ( si moral , dar si de lege ) , el nu . Si nu uitati , batranii sunt usor influentabili , pot semna te-miri-ce si pe urma e tarziu sa mai repari ceva . Deci , ca sa fie si ea aparata si dvs. , faceti de urgenta succesiunea dupa mama , mergeti dvs . la un notar si deschideti dezbaterea , acesta il va convoca . Nu vrea , mergeti in instanta , cereti ( dvs. , sau bunica , sau dvs. doua impreuna ) sa va fie atribuit imobilul si sa-i platiti sulta , la procentul lui nu poate fi suma mare . Si - tineti minte - pe cine nu-l lasi sa moara , nu te lasa sa traiesti . Deja ceea ce v-a propus , fara sa o intrebe macar pe bunica daca vrea sa ramana cu fix-nimic , mie imi spune multe despre caracterul lui . PS . Ati facut acceptarea succesiunii dupa mama ? daca nu , inainte de orice , mergeti la un notar unde dati declaratie de acceptare , nu poate costa mai mult de 100-150 lei . Nu lasati sa treaca mai mult de un an de la decesul mamei , sa declare ca nu ati acceptat in termen legal si , deci , sunteti straina de succesiune .
Ultima modificare: Duminică, 8 August 2021
CHKa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire. dia2000 dia2000 Am si eu o intrebare va rog. Bunicii mei au dcedat in urma cu 9 ani , primul a decedat bunicul,iar dupa 6 luni a decedat bunica mea. Acum, bunicul a mai fost ... (vezi toată discuția)
bunica vitrega - cine o mosteneste? inna inna Buna ziua, Dupa moarte bunicii, bunicul meu s-a recasatorit. Mama avea 18 ani iar apartamentul in care locuiau toti trei era inchiriat. Ulterior l-au ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, vin cu o problema destul de dificila si incerc sa ... Andreea Vasiliu10 Andreea Vasiliu10 Buna ziua, Vin cu o problema destul de dificila si incerc sa o explic pe scurt. In 2009 bunicul meu a decedat ( eu si parintii mei stand in casa lui si a ... (vezi toată discuția)