avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de somaj conteaza la sporuld e vechime?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de somaj conteaza la sporuld e vechime?

Buna ziua.

Dupa ce am terminat facultatea am fost in somaj 5 luni. Cand m-am angajat am dus si adeverinta de la somaj la locul de muca sa fie trecuta acea perioada in cartea de munca. Vechime in munca am 4 ani si 10 luni. VA rog sa imi spuneti daca cele 5 luni de somaj se aduna cu cei 4 ani si 10 luni si astfel sa primesc mai repede sporul de vechime marit la 10 % (la implinirea a 5 ani de vechime in munca ar trebui sa priemsc 10% spor vechime).
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:48, 9 Ianuarie 2010
Buna ziua,
Perioada de somaj se considera vechime in munca pentru trecerea la alta treapta de salarizare prin adaugarea unui alt procent al sporului de vechime la salariul de incadrare si alte drepturi ce fac partedin baza de calcul la care se aplica procentul de spor de vechime.
Dar, putini sunt angajatorii care mai practica aceasta "manevra", din pacate:( ( ma refer la spor vechime sau alte sporuri)
In Legea nr.76/2002 ( privind sistemul asigurarilor pt somaj si stimularea ocuparii fortei de munca) reactualizata se mentioneaza :

Art. 36
(1) Vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea drepturilor de somaj prevazute de Legea nr 1/1991 privind protectia sociala a somerilor si reintegrarea lor profesionala, republicata, cu modificarile ulterioare, pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi se asimileaza cu stagiul de cotizare.
(2) Dovada vechimii in munca, prevazuta la alin. (1), se face cu carnetul de munca sau cu alte acte prevazute de lege.
(3) Certificarea stagiului de cotizare realizat anterior intrarii in vigoare a prezentei legi se face de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca.

Somajul se trece in cartea de munca in rubrica destinata locurilor de munca, deci se ia in consideratie la sporul de vechime .
Somajul nu constituie vechime in munca, ci doar stagiul de cotizare asimilat care se ia in vedere la stabilirea pensiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul somaj petrisil petrisil Azi am primit decizia de somaj prin care mi se acorda 590 ron asta insemnand 450 ron (cei 75% din salariul minim) + 139.55 ron reprezentand 7% din media ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de somaj de la locurile de munca anterioare alexandrurobert alexandrurobert Buna ziua, am urmarit un post anterior de pe forum dar nu am inteles clar un lucru. Si eu am fost concediat de cateva zile. Pentru a dovedi faptul ca am lucrat ... (vezi toată discuția)
Spor de vechime luccia luccia Am o vechime de 20 de ani, la data de 08 august a acestui an. Am depus cerere pentru majorarea procentului de vechime de la 20 la 25% incepind cu data de ... (vezi toată discuția)