avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Sancționat contravențional pentru comerț ambulant
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Sancționat contravențional pentru comerț ambulant

Buna ziua
Am o întrebare legată de vânzătorii ambulanți. Un prieten al meu a fost sancționat contravențional pentru comerț ambulant, respectiv pentru faptul că a fost găsit în timp ce comercializa produse din gradina sa (roșii, castraveți) într-o zonă din apropierea unei piețe. Amenda a primit-o conform OG 99/2000. Întrebarea mea este următoarea: OG 99/2000 nu sancționează doar "activitatea de comercializare cu amănuntul realizată prin trecere dintr-un loc in altul, in rulote mobile, standuri mobile, chioșcuri mobile sau din vehicule special amenajate", așa cum este definit comerțul ambulant in această ordonanță. Eu aici înțeleg că dacă sunt comercializate bunuri din rulote, chioșcuri, standuri, vehicule, toate mobile. Nu și în cazul în care te deplasezi cu traista dintr-un loc in altul pentru a comercializa diferite bunuri. În susținerea celor spuse de mine mă gândesc la faptul că aceste fapte (cu traista) erau sancționate de Legea 12/1990, care a fost abrogată in anul 2021. Și mă mai gândesc că nu este posibil că două acte normative să sancționeze același gen de fapte (și Legea 12/1990 și OG 99/2000, atâta timp cât au fost amândouă in vigoare. Pentru că un timp au fost valabile amândouă). Sau OG 99/2000 sancționează și pe cei cu traista și pe cei care comercializează bunuri din rulote mobile, standuri mobile etc.? In acest caz cum era posibil ca comerțul ambulant cu traista sa fie sancționat și de Legea 12/1990 și de OG 99/2000?
Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.
Ultima modificare: Luni, 9 August 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: SM LEGAL CONSSULT , Consultant de business 15:48, 8 August 2021
Conteaza locul unde a fost savarsita fapta contraventionala, domeniu public care nu e destinat vanzarii ori loc destinat vanzarii dar nu detine autorizatie si aici deosebim comertul in mijloc transport sau prin trecere dintr-un loc in altul.
. Agentii constatatori spre exemplu au aplicat sanctiuni in temeiul art.43 lit.j din OG nr.43/1997 privind regimul drumurilor, „Pe drumurile publice sunt interzise: j) comerțul ambulant.”, altii au aplicat amenzi in temeiul art. 1 lit. b din Legea nr. 12/1990 ptr efectuarea de activități de comerț ambulant în locul indicat prin aceea că se vindeau diferite mărfuri (boabe porimb, tărâțe, cartofi) din autoutilitara iar altii in temeiul art. 4 lit.f) din Legea nr. 650/2002 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 99/2000.
Activitatea de comerț ambulant a fost definită prin art. 4 lit.f) din Legea nr. 650/2002 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață ca reprezentând activitatea de comercializare cu amănuntul realizată prin trecere dintr-un loc în altul, în rulote mobile, standuri mobile, chioșcuri mobile sau în vehicule special amenajate.
Prin urmare comercializarea chiar si cu traista poate fi incadrata in acest text de lege ori in cel vizand comertul pe drumul public.
Ultima modificare: Duminică, 8 August 2021
SM LEGAL CONSSULT , Consultant de business

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comertul ambulant lumyandreea1977 lumyandreea1977 As dori sa stiu care este legislatia ce reglementeaza comertul ambulant pe domeniul public. Ma intereseaza Hotararea Consiliului General al Municipiului ... (vezi toată discuția)
Casa de marcat mobila andreeadumitrascu24 andreeadumitrascu24 Buna ziua, as avea si eu cateva intrebari cu privire la functionarea cu casa de marcat, si anume: daca sediul este in Ploiesti, iar punctul de lucru nu este ... (vezi toată discuția)
Comert ambulant zorzoliu zorzoliu Buna ziua, am un S.R.L si doresc sa devin vanzator ambulant dupa ce obtin codul CAEN , 1 – pot vinde oriunde ? exemplu: parcuri, piete, targuri, statii ... (vezi toată discuția)