avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1126 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare tacita la uzucapiune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare tacita la uzucapiune?

Hello!
Asi dori o opinie avizata, vis-a-vis de urmatoarea pb. aparuta in practica:
Reclamantul X introduce in 2003 actiune in instanta impotriva proprietarului neglijent Y, pentru a se constata drept de propr. prin uzucapiune de 30 ani pentru un teren detinut de X inca din 1972, (X si Y fiind vecini). Actiunea lui X a fost anulata ca netimbrata.
Intre timp, in 2008, Y care avea acte de proprietate in regula, dar nu avea posesia, a inscris terenul in cartea funciara si l-a dat in judecata pe X pentru a-l obliga sa-i lase terenul in linistita posesie.
La aceasta noua actiune, X a reiterat prin cerere reconventionala pretentia sa de uzucapant, vizand perioada de 31 ani cat a posedat terenul vecinului, adica 1972-2003, teren pe care il stapaneste si astazi, cu toate ca Y l-a intabulat pe numele lui.
Acestea fiind datele problemei, asi pune urmatoarele intrebari:
- a) procesul din 2003 nu cumva a intrerupt cursul prescriptiei achizitive a lui X, fiind acum nevoie de alti 30 de ani de posesie ?
- b) faptul ca X nu a timbrat actiunea din 2003, desi i s-a pus in vedere, nu echivaleaza cu o renuntare tacita la uzucapiune?
-c) actiunea din 2003 a lui X, fiind o actiune in constatare, nu se prescrie in 3 ani, deci nu ar mai putea fi admisa acum, dupa cinci ani (din 2003, atunci cand a renuntat la ea prin netimbrare si pana in 2008, atunci cand a reiterat-o)?
Eu cred ca este un caz interesant.
Multumiri anticipate celor care se vor apleca asupra acestuia si se vor obosi sa dea o idee.=D>
Cel mai recent răspuns: kyrrdan , utilizator 21:17, 10 Ianuarie 2010
In opinia mea, cursul prescriptiei n u a fost intrerupt, deoarece procesul nu a fost initiat de y, ci chiar de x, uzucapantul. Si chiar daca actiunea ar fi apartinut lui y, putea fi constatata pierderea dreptului la actiune al acestuia si dobandirea dreptului de proprietate de catre x care a posedat linistit si netulburat proprietatea timp de 30 de ani. E doar o opinie, insa in mod cert vor ven i si altele , care vor fi mai pertinente.
Pt a intrerupe prescriptia, actiunea trebuie sa fie admisa. Cum nu a fost, nu a intrerupt-o. De-asta s-a inventat, nu ca sa apara tot felul de actiuni abuzive sau neserioase.
Dar, proprietarul a iesit din inactivitate, si-a intabulat dreptul de proprietate, deci la o noua actiune el va avea titlu, iar actiunea uzucapantului va fi respinsa.
De acord cu prima idee a lui andutescu, dar in a doua parte nu prea inteleg ce vrea sa spuna, deoarece proprietarul are totdeauna titlu, ca de-aceea se cheama proprietar. Y avea acelasi titlu si in 2003, doar ca nu era intabulat.
Cum ramane si cu celelalte chestiuni?
Merci, oricum!
X a reiterat prin cerere reconventionala pretentia sa de uzucapant, vizand perioada de 31 ani cat a posedat terenul vecinului, adica 1972-2003, teren pe care il stapaneste si astazi, cu toate ca Y l-a intabulat pe numele lui.


E cert ca exista o posesie continua ,publica , sub nume de proprietar (in pofida intabularii dreptului de proprietate de catre Y)
Va opera prescriptia achizitiva.Chiar avand acte in regula , aceasta scugere a timpului , care conduce la pierderea dreptului de proprietate , e , in esenta, o sanctiune a proprietarului nediligent.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Ianuarie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
toti aveti dreptate, fiecare din punctul lui de vedere.
Dar cum se poate interpreta cazul in ansamblul sau, faptul ca a renuntat tacit la uzucapiune, prin netimbrarea actiunii, faptul ca si dupa acest demers, a asteptat mai multi ani fara sa-si manifeste dorinta de afirmare a dreptului sau de accesiune...
Pana acum nimeni nu a abordat toate aspectele problemei si implicatiile acestora.
Posesia lui X a fost sub nume de proprietar atata timp cat nu a catadixit atatia ani sa mearga cu vecinul Y la notar si sa autentifice actul de v/c pe care il avea cu acesta doar sub forma unei chitante de mana?!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept propritate asupra teren in folosinta chiojdean chiojdean buna ziua si multumesc anticipat parintii mei au cumparat o casa in 1972 cu 250 metri teren si li sau atribuit cca 500 metri patrati ca folosinta lipiti de cei ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune/lege aplicabila cris79 cris79 am o speta care ma cam streseaza. x vinde lui y in 1954 prin act sub semnatura privata teren (regim carte funciara). normal ca y nu-si intabuleaza dreptul de ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune liamic43 liamic43 Proprietar teren moare in 1973.Mosteneste terenul sotia. care moare in 1981.Se face succesiunea si se imparte la 3 mostenitori.Primul,vinde partea lui,si mai ... (vezi toată discuția)