avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Expun urmatoarea problema a prietenului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Expun urmatoarea problema a prietenului meu: Sunt ...

Buna ziua,
Expun urmatoarea problema a prietenului meu: Sunt 2 frati iar dintre parinti a ramas doar mama in varsta de 84 de ani actualmente internata intr-un azil de batrani. In data de 13.08.2021 fratele George al prietenului meu a venit sa-i prezinte un testament facut (cu 16 ani in urma!) de mama lor la varsta de 65 de ani prin care lasa la moartea ei toate bunurile mobile, imobile, actiuni. bani etc. fara clauza de intretinere pe durata vietii dansei, lui George. Prietenul meu Mihai pana la aceasta data nu a avut cunostinta de acest document iar de un an de zile in care mama lui este internata la azil si-a platit cota parte din taxa lunara de la data de 11.09.2020 pana la data 15.07.2021 in suma totala de 15300 lei, a achitat taxele SPIT reprezentatnd impozitul pe un apartament si un teren de 2000 mp al parintilor si alte ajutoare materiale. Intrebare: ce se poate face in aceasta situatie? cum se poate ataca acest testament si cand ?mai este cazul sa plateasca cota parte din taxa azilului si de ce? mama este senila ca sa se mai poata discuta cu ea....Va rog din suflet daca se poate sa ne dati un sfat. Multumim din suflet!
Cel mai recent răspuns: ComN , utilizator 20:57, 15 August 2021
Se poate solicita reductiunea testamentului după decesul mamei, în termen de 3 ani.
Rezerva succesorala a prietenului dvs este jumătate din cota legală, adică 1/4.
Reductiunea poate fi făcut în natura (adica prietenul va primi o parte din bun/bunuri) sau prin echivalent (va primi o sulta de la frate).
Cat despre azil, cine a semnat contractul la internare?
Doar după decesul mamei se pot face demersuri în instanța pt reductiunea liberalitatilor fie analizat de un av dacă exista un alt motiv de nulitate absoluta,(puțin probabil).
Multumesc!
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de donatie kerekeshermina kerekeshermina Buna ziua, parintele meu (mama deoarece tatal meu a decedat de multi ani)a facut un act de donatie pe numele meu cu acordul fratilor mei. Doresc sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)
Cine sunt mostenitorii Sophiam Sophiam Buna ziua! Matusa mea dupa mama are 84 ani. Nu are copii, este vaduva si rudele cele mai apropiate suntem noi, eu si fratele meu. Nu mai exista alte matusi ... (vezi toată discuția)
Succesiunea cristache paula cristache paula va rog mult ajutati-ma cu unele nelamuriri. mama mea vrea sa deschida succesiunea dupa bunicul meu ,si nu stiu ce parte ii revine ei. bunicul meu a avut 4 ... (vezi toată discuția)