avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cine poate face parte din comisia de cercetare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cine poate face parte din comisia de cercetare disciplinara a ...

Cine poate face parte din comisia de cercetare disciplinara a salariatilor?

Este legal ca din comisia de cercetare disciplinara sa faca parte seful direct al celui cercetat si liderul de sindicat, seful direct fiind si presedintele CD?

In opinia mea, seful direct nu poate face parte iar liderul de sindicat are rolul de a sustine angajatul cercetat si nu de a-l cerceta, cei doi putand fi subiectivi in aprecierea faptelor iar prin incriminarea subordonatului seful direct dovedeste ca nu a fost in stare sa il supravegheze.

In privinta liderului de sindicat, in Codul muncii se mentioneaza la art. 251 alin. (4) ca salariatul are dreptul sa fie asistat de un reprezentant al sindicatului al carui membru este, asta nu presupune ca trebuie sa fie membru in CD pentru a-l asista.

In ceea ce priveste desfasurarea cercetarii disciplinare este obligatorie convocarea la cercetarea disciplinara a celui care a sesizat angajatorul cu privire la abaterea disciplinara sau este lasat la optiunea comisiei de disciplina?

In capitolul de raspundere disciplinara unele prevederi sunt interpretabile sau putin detaliate, ex. cine poate fi considerat incompatibil si nu poate face parte din CD, exista vreo doctrina sau ceva similar in privinta clarificarii unor aspecte privind cercetarea disciplinara?

Pot fi cumulate mai multe referate de sesizare cu fapte diferite din date diferite si cercetate disciplinar in cadrul aceleasi cercetari disciplinare prealabile, decizia de sanctionare fiind numai pentru o fapta sesizata?

Potrivit juristei noastre angajatorul are dreptul si nu obligatia de a sanctiona o fapta sesizata chiar daca fapta se confirma!
Cum o pot face sa inteleaga ca angajatorul are obligatia de a sanctiona abaterile sesizate confirmate?



Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 17:40, 18 August 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exagerați :)
Emilika40 a scris:

Exagerați :)



Oare? ;)
Cu siguranță.
Despre ce abatere disciplinară e vorba, mai exact? Că poate e una care chiar nu merită bătaia de cap cu toată procedura dacă e prima oară când omul greșește.
Au fost 2 referate de sesizare privind abateri de la disciplina muncii in date diferite si ptr abateri diferite, primul pentru nepurtarea EIP pe santier, al doilea a fost urmare a primului ptr ca nu se conforma si continua sa vina in imbracaminte nepotrivita pe santier, in pantaloni scurti, in plus a devenit agresiv si a proferat injurii la adresa familiei pe motiv ca daca i se va lua din salariu ptr prima abatere va face si va drege. In primul referat am solicitat avertsiment verbal, cu toate ca directorul a aprobat si a solicitat RU sa emita decizie de sanctionare, persoana de la RU nu a emis nicio decizie de sanctionare. Ulterior, la aprox. 10 zile, continuand sa incalce normele de ssm, l-am mai surprins fara EIP si a vazut ca l-am fotografiat, a venit la mine si a inceput sa ma injure de mama, mama este decedata, si sa sara la bataie. L-am informat pe director, s-a facut CCD, a fost pus presedinte seful direct iar printre membri liderul de sindicat, sefa de la RU si individa de la juridic care este pe dinafara cu legislatia muncii, se consulta tot timpul cu un avocat. I-au dat un av scris in urma unei discutii cu directorul, nu s-a respectat procedura de cercetare disciplinara interna si nici macar cea prevazuta in codul muncii, eu nu am fost convocat in calitate de emitent al referatelor de sesizare, eram in CO si au convocat CCD in acea perioada, au cumulat cele 2 referate intr-o singura cercetare cu toate ca ptr prima fapta am cerut av scris si nu este obligatorie cercetare disciplinara prealabila. Am aflat despre decizia de a fi sanctionat doar cu av scris, sunt nemultumit de decizie mai ales ca m-a injurat de mama si am solicitat la RU decizia de sanctionare, pv de cercetare, decizia de constituire a comisiei si nu au vrut sa mi le puna la dispozitie. Asa ca le-am spus verbal sa reevalueze situatia si sa ia masurile care trebuie potrivit gravitatii abaterilor, in caz contrar voi contesta decizia in instanta, nu stiu cu ce sanse. in schimba, daca nu vor schimba decizia din av scris in reducerea salariului pe 3 luni asa cum am cerut pe motiv ca a savarsit o abatere grava, ii voi face plingere penala si il voi da in judecata pe individ ptr agresiune si proferarea de injurii, si voi implic asi angajatorul deoarece s-a intamplat in incinta firmei, am 3 luni la dispozitie sa ii fac plingerea.
Asta ar fi "povestea" unui angajator care are dreptul si nu obligatia de a sanctiona salariatii ptr abateri de la disciplina muncii, la fel si salariatul are dreptul si nu obligatia de a actiona in instanta angajatorul pentru contestarea oricarei decizii a angajatorului.
Credeti ca exagerez in decizia de a contesta decizia angajatorului de sanctionare si de a-i face individului plingere penala + actiune in instanta pentru faptele de a ma injura si agresa?
Sau ar fi trebuit sa il mangai pe frunte si sa ii multumesc ptr injuraturi? De altfel, am luat decizia de a nu mai sesiza nicio abatere pe linie de ssm iar daca se intampla accidente de munca ptr nerespecarea normelor, asta e, se intampla ...
Avertismentul se aplica fara cercetare disciplinară.

Alte discuții în legătură

Speta dreptul muncii adrianparpala12345 adrianparpala12345 Buna ziua, as avea si eu nevoie de o idee cu privire la greselile care se regasesc in urmatoarea speta,acestea sunt in numar de 6, va multumesc frumos ... (vezi toată discuția)
Referat sanctiune disciplinara bogdan30ro bogdan30ro Va rog, ajutati-ma cu un sfat. Am un sef care a fost jignit de un salariat. Seful a venit la mine si mi-a zis ca, pentru al sanctiona, trebuie sa-i fac un ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara Costy S Costy S Buna ziua, Ma puteti ajuta cu modelele actelor privind cercetarea disciplinara? Multumesc. (vezi toată discuția)