Cine poate face parte din comisia de cercetare disciplinara a salariatilor?
Este legal ca din comisia de cercetare disciplinara sa faca parte seful direct al celui cercetat si liderul de sindicat, seful direct fiind si presedintele CD?
In opinia mea, seful direct nu poate face parte iar liderul de sindicat are rolul de a sustine angajatul cercetat si nu de a-l cerceta, cei doi putand fi subiectivi in aprecierea faptelor iar prin incriminarea subordonatului seful direct dovedeste ca nu a fost in stare sa il supravegheze.
In privinta liderului de sindicat, in Codul muncii se mentioneaza la art. 251 alin. (4) ca salariatul are dreptul sa fie asistat de un reprezentant al sindicatului al carui membru este, asta nu presupune ca trebuie sa fie membru in CD pentru a-l asista.
In ceea ce priveste desfasurarea cercetarii disciplinare este obligatorie convocarea la cercetarea disciplinara a celui care a sesizat angajatorul cu privire la abaterea disciplinara sau este lasat la optiunea comisiei de disciplina?
In capitolul de raspundere disciplinara unele prevederi sunt interpretabile sau putin detaliate, ex. cine poate fi considerat incompatibil si nu poate face parte din CD, exista vreo doctrina sau ceva similar in privinta clarificarii unor aspecte privind cercetarea disciplinara?
Pot fi cumulate mai multe referate de sesizare cu fapte diferite din date diferite si cercetate disciplinar in cadrul aceleasi cercetari disciplinare prealabile, decizia de sanctionare fiind numai pentru o fapta sesizata?
Potrivit juristei noastre angajatorul are dreptul si nu obligatia de a sanctiona o fapta sesizata chiar daca fapta se confirma!
Cum o pot face sa inteleaga ca angajatorul are obligatia de a sanctiona abaterile sesizate confirmate?
Tocmai din acest motiv am solicitat aplicarea avertismentului scris în cazul primei abateri. A doua abatere a fost o continuare a primei abateri cumulata cu amenințări și am propus diminuarea salariului. Numai ca RU nu au emis decizia de sancționare în primul caz și au făcut un 2 în 1.
Din punctul meu de vedere este atât greseala RU cât și a angajatorului pentru ca nu a tras și nu trage la răspundere RU pentru neemiterea deciziei de sancționare la prima sesizare cu toate ca a dispus aplicarea avertismentului scris iar în cazul 2 nu a respectat procedura de cercetare disciplinara prealabila și nici prevederile codului muncii.