Temeiul legal al desfasurarii unei AG este art. 47 alin 1 si art.50 din legea 196/2018:
Articolul 47
(1)Dupa constituirea asociatiei de proprietari va avea loc cel putin o data pe an, in primul trimestru, o intrunire a adunarii generale a asociatiei de proprietari. Responsabilitatea cu privire la convocarea anuala a cel putin unei adunari generale a asociatiei de proprietari apartine presedintelui asociatiei de proprietari si membrilor comitetului executiv.
Articolul 50 Acordul de vointa al asociatiei de proprietari se realizeaza:
a)in adunarea generala a asociatiei de proprietari; sau
b)in baza declaratiilor scrise si semnate ale fiecarui proprietar.
Din cele doua articole si din lectura mai atenta a art.49 alin.4, tinind cont de situatia actuala, rezulta ca se pot folosi si alte mijloaca alternative AG in format clasic:
Art.49
(4)Hotararile adunarilor generale se iau in cadrul adunarii generale convocata sau reconvocata, dupa caz. In statutul propriu al asociatiei de proprietari
pot fi prevazute si alte conditii de luare a hotararilor, dar nu cu mai putin de jumatate plus unu din voturile celor prezenti la adunarea generala convocata sau reconvocata.
Pentru situatiile care vizeaza numai proprietarii unui tronson sau ai unei scari, hotararile sunt luate prin acordul scris al majoritatii proprietarilor scarii sau tronsonului respectiv, membri ai asociatiei de proprietari, pe baza de tabel nominal.
[ link extern ]
Prin urmare, a folosi tabelul nominal si in alte situatii, sau mijloace electronice de comunicare nu sunt in afara spiritului legii.