avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună ziua! Cum procedez dacă suspectez că plătesc ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună ziua! Cum procedez dacă suspectez că plătesc mai multă ...

Bună ziua! Cum procedez dacă suspectez că plătesc mai multă apă decât înregistrează apometrul radio? În evidența asociației de proprietari figurez cu 13,926 mc la sfârșitul lunii iulie, apometrul din casă indică 14,437, iar la calculul plății de când s-a montat apometrul rezultă un consum de 14,52 mc. Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: giullianna , utilizator 17:51, 27 Ianuarie 2022
norma metrologica nu a schimbat clasele de precizie care sunt date de producatori.......norma spune ca trebuie sa se incadreze in niste parametri

de asta si ia in considerare
2.4. debit minim [Q(1)]: cea mai mica valoare a debitului la care contorul de apa furnizează indicaţii care îndeplinesc cerinţele privind erorile tolerate.

adica debitul minim si care e definit de clasele A/B/C prin 60/30/15L/h...producatorul iti garanteaza ca un apometru clasa C inregistreaza consumul de la un debit de minim 15L/h(mai jos poate sau nu poate inregistra)

si am adus vorba de asta in contextul dat de autor, ca totdeauna vor fi diferente intre suma apometrelor de ap si bransamentul principal, din cauza unor factori normali:clasa de precizie,momentul de citire,consumul pentru curatenia spatiilor comune

de dragul discutiei nu ma pot pronunta cum si de ce inregistreaza apometrele pentru simplul motiv ca nu le produc eu si nici nu lucrez in domeniu.....doar citesc specificatiile date de producator si acestea garanteaza contorizarea de la un anumit debit minim (de asta Q1 are o valoare de ordinul litrilor, ca altfel zicea 1ml si te apropiai de perfectiune)
Norma metrologica a definit clar cele doua zone si cele doua erori de masurare, nu mai exista A, B, C, D.....
Pentru un apometru dedicat apei reci, precizia e 2% pina la Q2 si intre Q1 si Q2 e 5%.

Clasele A, B, C se refereau (acum 15-20 de ani in urma) chiar la eroarea de masura, nu au legatura cu debitul mimin garantat ca precizie.

Q1 este debitul minim pentru care se garanteaza 5%, nu inseamna ca el nu masoara si sub acea valoare, dar nu stii cu ce eroare. Debitul la care simte, sau se invirte turbina e cam 7-10 l/h la apometrele de apartament .

Ia vedeti cit e Q1 la un apometru de bransament DN50, 400 l/h :
[ link extern ] /
Ultima modificare: Joi, 19 August 2021
latka, utilizator
Aparatele de contorizat cu citire radio ,au unul din dezavantaje ca pot in anumite situatii sa inregistreze eronat
Sesizati oficial firma responsabila pentru citirea si calculare consum utilitati
am inteles......concluzia e ca suma apometrelor si ce indica apometrul general trebuie sa fie fix la fel

dar ce sa intampla cand avem un bloc cu 100 de apartamente si 10 din ele au pierderi sub cei 7-10l/h, in timpul zilei unde probabilitatea ca cineva sa nu inregistreze consum de apa normal(deci se ating cei 400l/h cu marja de X% si trece in marja maxima de 5%)....se regasesc cei ~69l/h in indexul bransamentului general?

Asta cu "fix la fel" e o utopie, de 30 de ani ma straduiesc s-o explic ( asta si cu altele care tin de masurari, meseria mea) oamenilor cu care am tangente (si chiar sunt in domeniu, sau pe aproape), dar e greu de inteles.

Orice debitmetru are o zona in apropiere de "0" (zero) in care eroarea e o functie neliniara. Eroarea tinde spre infinit cu cit vrem sa masuram o valoare cit mai mica. Unii producatori au functii electronice si arata chiar zero, sub un anumit debit minim (nu e cazul apometrelor, care au o contorizare electro-mecanica).

Niciodata nu va iesi echivalenta intre o suma de masuratori (pe ramuri) versus masuratoarea generala (pe alimentarea generala). Cauzele sunt multiple, ce tin de echipamentele in sine, de fluid, de traseu samd

In exemplul de fata nu stim nimic despre comportamentul apometrului general sub cei 400 l/h, nu stim cu ce eroare masoara, unde e pragul la care si el se opreste etc. Prin urmare 400 l/h comparativ cu 10 l/h X 10 = 100 l/h ne arata din prima ca nu avem ce compara, ne aflam sub pragul minim de eroare admisa data de producator. Sunt 100 l/h pe care nu stim cum (si daca) ii masoara apometrul general, chiar daca putem presupune ca simte acel debit. Daca eroarea e de 100% ? Mai ales ca poate fi in plus sau minus.

Prin urmare eu as sfatui pe toata lumea sa uite de astfel de calcule, nu duc nicaieri. Si nu exista solutie tehnica deocamdata.

Alte discuții în legătură

Buna ziua. in conditiile in care, intr-un condominiu, majoritatea ... dirina2 dirina2 Buna ziua. In conditiile in care, intr-un condominiu, majoritatea apartamentelor au apometre cu citire radio (acestea fiind de tip B+), iar o parte dintre ... (vezi toată discuția)
Pierderi apa Ionuț. Ionuț. Locuiesc intr-un bloc nou si deja sunt pierderi de apa...am inteles ca este vorba de clasa contuarelor....cat este diferența de la clasa \"A\" la clasa \"C\" ... (vezi toată discuția)
Rezolvare situatie - diferențe mari între apometrul de scară și suma indecșilor din apartamente elvirazaharia elvirazaharia Buna ziua! Locuiesc intr-o asociatie de proprietari cu mai multe scari de bloc si ma confrunt cu urmatoarea situatie: la citirea apometrului de scara (cu 19 ... (vezi toată discuția)