Alocatia de intretinere acordata minorului asa cum prevede si Codul civil este una personala, datorata minorului, dar ea se vireaza parintelui caruia ia fost incredintat.
Intrebarea e stimati colegi avocati este:
- daca ati avut cazuri in care ati cerut virarea alocatiei direct minorului?
- a fost sau nu admisa de instanta?
se poate vira direct persoanei careia i se datoreaza numai daca aceasta este majora, este inscrisa la una din formele de invatamint superior, nu are alte venituri si nu a implinit 23 ani.
Nu am avut si nici nu am auzit. Daca exista precedent este bine de stiut.
Nu cred ca ar exista o asemenea situatie cand este vorba de un minor pana in 16 ani. Totusi ar putea fi posibil daca minorul are intre 16-18 ani cand are capacitate juridica restransa Totusi minorii nu poat ridica sumele de bani fara parintele care ii este incredintat pana la o anumita varsta.
Cred ca atunci cand este vorba de persoane peste 18 ani s-ar putea pune in discutie acest aspect in sensul ca banii vor fi directionati direct catre persoanele indreptatite.
Direct minorului nu se poate deoarece nu poate sa ii scoata din cont, nu poate administra contul pana nu are 18 ani, capacitate deplina de exercitiu.
Daca vrei ca doar minorul sa beneficieze de acesti bani iti spun din proprie experienta cam cum s-ar putea face. Si eu sunt divortata. Si fostul sot zicea mereu ca "mananc" banii copiilor. M-am dus la Raiffeisen si am deschis cont pe numele copiilor, administrator deocamdata eu dar numai in ceea ce priveste eventualele depuneri suplimentare ce ar putea fi efectuate, solicitare anticipata de extrase, etc. Este vorba de contul Raiffeisen pt locuinta ta - pentru copii special. Banii sunt acumulati in acel cont, da si banca dobanda da si statul o prima anuala destul de bunicica in functie de cati bani ai economisit intr-un an. La majorat copilul isi poate folosi banii pentru achizitionarea unei case avand suma acumulata ca avans si fara nici o alta garantie numai pe baza bonitatii rezultate ca urmare a istoricului in banca, sau ii poate scoate si folosi asa cum doreste.
Eu ca mama nu ma pot atinge de acesti bani!
Sper ca te-am putut ajuta.
Asa cum precizat, desi personala, deci revine direct minorului, alocatia de intretinere este transmisa mamei. Pe mine ma interesa forma in care se poate transmite direct minorului. Cand spun minor ma refer la o persoana cu varsta cuprinsa intre 16 - 18 ani. Intrebarea era daca a mai avut vreun coleg un asemenea caz?