avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Conditii de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Conditii de pensionare

Buna ziua, as dori daca se poate sa aflu in ce conditii s-ar putea pensiona o femeie cu urmatoarele date:
- data nasterii: septembrie 1956 (53 ani);
- vechime in munca: - 3 ani muncitor necalificat la depozit ILF;
- 6 ani muncitor necalificat intr-un santier de constructii;
- 20 ani infirmiera la spital, sectia chirurgie.
Mentionez ca s-a platit cotizatie pentru tot acest interval de munca (29 ani).
Cand considerati ca s-ar putea depune o cerere de pensie anticipata?:-/ Credeti ca se indeplinesc conditiile pentru a se incadra intr-o anumita categorie de pensii?
Multumesc !!:):coffee:
Cel mai recent răspuns: brown_eyes , utilizator 22:07, 21 Aprilie 2010
Ca date generale, o doamna nascuta in 1956 poate beneficia de pensie pentru limita de varsta atunci cand va implini 60 de ani; stagiul complet de cotizare este de 30 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

Prin urmare, doamna poate beneficia de pensie pentru limita de varsta in 2016. De pensie anticipata partiala poate beneficia in 2011, atunci cand va implini 55 de ani, cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare de 30 de ani. Daca nu lucreaza, ii sugerez sa incheie cu casa teritoriala de pensii un contract de asigurare sociala pentru o perioada de 1 an.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc frumos, scuze de repetarea mesajului,:"> insa am primit mai multe informatii de pe cartea de munca, concrete si vroiam sa stiu cu certitudine.

O ultima intrebare totusi, in caz ca ar incerca sa-si depuna acum o cerere de pensie anticipata (are deja 30 de ani si 1 luna de cotizare din care cei 5 ani si 7 luni de grad II) i-ar fi acceptat dosarul?
- am inteles ca eventual ar fi aplicate unele penalizari la pensia reala, cu cat anume s-ar reduce?
Multumesc inca o data!!:vishenka:
Pai nu are varsta. Ca sa poata beneficia de pensie anticipata partiala doamna trebuie sa indeplineasca, cumulativ, doua conditii: sa aiba stagiul complet de cotizare de 30 de ani si sa aiba varsta de 55 de ani. Conditia referitoare la stagiu o indeplineste, pe cea referitoare la varsta nu.

Am remarcat ca v-ati intrebat de unde se scad cei 5 ani si ati facut trimitere la anexa 3 a Legii nr. 19/2000. Varsta standard de pensionare este prevazuta in anexa 9 a Ordinului 340/2001, in functie de data nasterii. Anexa 9 se "opreste" la doamnele nascute in decembrie 1954 si atunci, pentru doamnele nascute dupa decembrie 1954, varsta standard de pensionare (pensie pentru limita de varsta) este cea de 60 de ani prevazuta in art. 41 din Legea nr. 19/2000.

Din cei 60 de ani se scad 5 ani si ajungem la varsta de 55 de ani pentru pensie anticipata partiala.
Mutumesc inca o data!! Am inteles acum. Intr-adevar am urmarit un tabel al legii de pensionare care zicea ca va creste varsta de pensionare in fiecare an cu cateva luni ca intr-un final sa se ajunga la varsta de 60, conform acestuia inre aprilie-iulie 2010 varsta de incadrare la pesnie ar fi fost 58 ani si ceva luni si cotizatia de 28 ani si ceva luni. Consideram ca se scade din 58 cei 5 ani..etc..:">
Multumesc din suflet.!!:kissing:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi platit cas retroactiv? Cati26 Cati26 Buna seara, Mama are 56 ani, 27 ani 9 luni si 29 zile de munca, a lucrat pana in 06.02.2010. Poate plati din urma cotizatia pentru pensie si sa iasa la ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala amramos amramos un barbat nascut in ianuarie 1953 ,care are 39 ani munca , 22 ani lucrati in grupa a II a de munca se pensioneaza pt.limita de varsta in ian 2018 ,limita de ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipatã mimi2344 mimi2344 Sunt nascuta in 1956, pe 24 August, si as dori sa stiu cati ani de vechime imi trebuie la pensia anticipata? Va rog frumos sa-mi spuneti! (vezi toată discuția)