avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grupa de munca. Buna seara, as avea o intrebare, daca ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grupa de munca. Buna seara, as avea o intrebare, daca ma poate ...

Grupa de munca.
Buna seara, as avea o intrebare, daca ma poate ajuta cineva: Un prieten s-a pensionat in 2012. In carnetul de munca scrie ca a lucrat in grupa a II-a de munca 24 de ani, in perioada 1974-1998. Pentru aceasta a primit si adeverinta de la fostul loc de munca, in care scrie ca a lucrat 24 de ani in grupa a II-a in procent de 100%, adeverinta semnata de directorul firmei si de seful biroului personal.
Casa de pensii asa i-a si luat in considerare, 24 de ani, adica 100 %. In urma cu o 2 luni de zile s-a trezit ca a primit prin posta o noua decizie de pensie, in care se mentioneaza ca a lucrat in grupa a II-a doar 16,8 ani, adica doar 70 la suta in grupa a II-a, motivand ca adeverinta aceea in care scrie ca am lucrat in grupa a II-a in procent de 100 % nu are numar de inregistrare si nu e datata. Uitandu-se cu atentie a constatat ca intr-adevar asa e, abia acuma a observat.
Firma unde a lucrat nu mai exista, a dat faliment, iar firma care a preluat arhiva zice ca nu detine niciun asemenea document.
I-a scazut pensia cu 150 lei.
Ce credeti ca s-ar putea face intr-o asemenea situatie, ar putea avea castig de cauza daca ar da in judecata Casa de pensii ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Pilu , utilizator 22:08, 23 August 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie contestata noua decizie de pensionare, in termen.
Trebuie verificat daca ceea ce scrie in carnetul de munca (pe ani, luni, la inchiderea carnetului) este identic cu ceea ce scrie in adeverinta. Daca da, nr. / data necompletat pe adeverinta poate sa nu conteze in instanta.
Posibil ca in carnetul de munca sa difere procentul mentionat ca fiind lucrat efectiv in grupa de munca.
Ultima modificare: Marți, 24 August 2021
Manuela Rășină, administrator
Va multumesc mult pentru raspuns dle Popa Gheorghe.
Ultima modificare: Marți, 24 August 2021
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupa de munca in procentr de 100 % sau 75 % ? buna ziua, as ... Pilu Pilu Grupa de munca in procentr de 100 % sau 75 % ? Buna ziua, as avea o intrebare, daca ma poate ajuta cineva cu o informatie: Recent, un verisor de-al meu s-a ... (vezi toată discuția)
Pensie micsorata vasile12 vasile12 In luna martie 2015 m-am transferat in alt oras si am cerut transferul pensiei. In luna septembrie am primit o noua decizie de pensie prin care mi-a scazut ... (vezi toată discuția)
Ordinul nr. 50/1990, anexa 2, pozitia 182 viogoie viogoie Sotul meu are 2 adeverinte ptr grupa a II-a de munca: 1) avand ca temei legal ord.50/1990, anexa 2, poz.182 coroborat cu MMPS 382 poz 182/b pentru o perioada ... (vezi toată discuția)