avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Sotul meu a fost infiat acum 47 de ani de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Sotul meu a fost infiat acum 47 de ani de catre sora ...

Buna ziua!
Sotul meu a fost infiat acum 47 de ani de catre sora lui casatorita la acel moment.Pe certificat de nastere s-a trecut doar numele tatalui (sotul surorii).Intrebarea mea este:
El poate beneficia de mostenirea din partea mamei(adica sora),daca nu e specificat nicaieri ca e mama lui? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 21:05, 27 August 2021
pai si la mama pe certificat, cine e ?
e trecut liniuta!Nimeni!
Ultima modificare: Vineri, 27 August 2021
rrica, utilizator
[ link extern ]
cred ca in realitate, ea nu l-a adoptat, fiind frate si sora, deci nu o mosteneste.
Singurul caz in care rudenia este considerata un impediment este cel prevazut de art. 8 alin. (1) din Lege, potrivit caruia adoptia intre frati este interzisa. Impedimentul fiind de stricta interpretare, rezulta ca, pe de o parte, este oprita adoptia intre frati, indiferent daca acestia sunt din casatorie, din afara casatoriei ori din adoptie, indiferent daca sunt frati uterine (au aceasi mama) sau consangvini (au acelasi tata), iar pe de alta parte, este permisa adoptia intre toate celelalte rude firesti.

Ratiunea consacrarii acestui impediment traditional pentru legislatia romana este gasita in evitarea transformarii legaturii de rudenie fireasca in linie colaterala de gradul al II-lea cu rudenie civila in linie dreapta de gradul I, cu anumite consecinte in planul dreptului la mostenire. Legiuitorul a dorit sa pastreze legatura de rudenie fireasca, biologica intre frati si, pe cale de consecinta, sa se evite suprapunerea acesteia peste rudenia civila, pentru ca fratele adoptator ar deveni prin adoptie parintele fratelui sau adoptat.

Art. 457. -
Adopția între frați, indiferent de sex, este interzisă.
si cred ca asa era si acum 50 de ani, pe vremea codului familiei
Ultima modificare: Vineri, 27 August 2021
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, va rog mult sa ma ajutati si sa ma indrumati in situatia ... Euroinvest Euroinvest Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati si sa ma indrumati in situatia pe care o voi relata. Santem cinci frati (toti adulti,unii dintre noi cu copii),nascuti ... (vezi toată discuția)
Mostenire fulgisordenea fulgisordenea buna seara, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: trei frati si un nepot infiat decedat cu multi ani in urma. nepotul decedat are o sora. ce drepturi ... (vezi toată discuția)
Mostenire thegame1983 thegame1983 Buna ziua! As avea o nelamurire pe care sper sa o pot rezolva online..... Bunica mea afost adoptata de catre matusa si unchiul ei fiind apoi singurul copil ... (vezi toată discuția)