avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua ! O sa incerc sa imi expun problema cat mai ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua ! O sa incerc sa imi expun problema cat mai scurt si ...

Buna ziua !

O sa incerc sa imi expun problema cat mai scurt si exact posibil. Sotia mea este angajata la cafeneaua XYZ din 21 iunie ( in aceasta data a fost semnat contractul ) ,iar una din clauzele din contract este formulata asa : perioada de proba este de 90 zile calendaristice ) . Din asta inteleg ca sotia paate fi concediata pana la 21 septembrie pt ORICE motiv ? Sau nici nu are nevoie de un motiv,o poate demite pur si simplu. Si acum speta : In data de 28 august copilul nostru a inceput sa stranute usor,parea o raceala banala. Din dimineata 29 august,copilul a inceput sa tuseasca ,sa aiba muci si restul simptomelor unei raceli mai puternice. Spre dupa-amiaza,acesta a inceput sa se simta tot mai rau ,tot mai rau,iar nivelul oxigenului din sange scadea rapid. La ora 19 am mers de urgenta la spital,unde a fost internat de urgenta . Sotia, evident, si a sunat angajatorul si i a transmis cele de mai sus ,rugandu l sa gaseasca o solutie pt zilele de luni-marti,cand ar fi fost tura ei .( sunt 2 colege si lucreaza 2 zile-2 libere) pt ca ea trebuie sa ramana internata cu baiatul ( aflat in insuficienta respiratorie ,cuplat cu oxigen ) . Acesta,foarte revoltat ca el nu se poate ocupa de cafenea in zilele acestea,iar colega refuzand sa o inlocuiasca pe motiv ca ea nu poate lucra 4 zile consecutiv deoarece este obositor (are pana in 30 ani ) a presat o sa resolve situatia si sa vina la munca. Sotiei I s a transmis de catre acesta ,ca la 3 zile lipsite din orice motiv este demisa ( la fiecare zi din cele 3 lipsite si penalizare de 250 lei ) . Avand o situatie financiara dificila ( rate pt apartament si 2 copii ) a trebuit sa gasim o solutie si s a internat mama ( ea fiind in concediu de odihna o sapt ) cu baiatul ,iar sotia a mers la munca. ( intre timp,la ora la care scriu mesajul,baiatul se simte mult mai bine ) . Acum intrebarea mea este : ce pot sa fac ,legal , impotriva acestui patronas ,altceva in afara demisiei ( demisia o vom da cand gaseste sotia alt job pt ca nu poti lucra cu asemenea oameni ) . ii refuza dreptul la concediu medical,copilul fiind in aceasta stare ,basca o si poate da afara in urmatoarele 20 zile . Consider ca ni s au incalcat drepturile in cel mai urat mod posibil si nu stim ce sa facem . Orice sfat e binevenit . Multumesc
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 22:23, 31 August 2021
Aveţi documente care să justifice refuzul patronului de a accepta concediul medical? Vorbele zboară:..Pe de altă parte, ca patron, acesta a greşit prin angajarea unei mămici cu copil mic la un loc de muncă unde absenţa uneui angajat aduce prejudicii majore funcţionării firmei. Este recomandabil ca mămica să se angajeze într-o fabrică cu mulţi angajaţi, unde absenţa sa poate fi compensată de ceilalţi angajaţi.
Sotia a luat legatura cu el din spital ( telefonic cat s-a putut si whatsapp ) ,aceasta incercand sa si ia concediu sau sa fie inlocuita in zilele lipsa de colega sau chiar de el ( zile pe care voia sa le recupereze ) pt a nu si lua medical ( propunerea a fost mai mult decat ok din partea ei,dar el nu a acceptat ) . Si-a mentinut pozitia ca la 3 zile lipsite angajatii lui sunt concediati. Ea ar fi adus medicalul ,iar apoi ar fi fost data afara . Deci ,el ca patron a gresit ca a angajat o mamica in loc sa o ajute cand aceasta avea nevoie sa se interneze cu copilul cateva zile ? Persoanele care fac copii mai au drepturi ? Se pot angaja doar in fabrici sau supermarket,unde sunt multi angajati ? Ca o paranteza,aceasta i-a tinut locul colegei cand aceasta a dorit sa si prelungeasca cu 2 zile sejurul la mare ,fara probleme. Aceasta nu a dorit sa ii intoarca favoarea motivand ca este obosita si ca nu poate lucra 4 zile consecutiv. Juridic,pot face ceva in cazul in care aceasta se interneaza pana la urma cu copilul ( speram sa fie externat si sa nu mai fie cazul ) ,iar el o concediaza dupa ce se intoarce din medical ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate @Adrian9235 , persoanele care au copii au tot felul de drepturi , dar NU si acela de a fi intelese cand au probleme personale , un asemenea drept nu e prevazut in nici o lege . Si - trebuie sa recunoasteti - un copil bolnav este strict problema familiei . Sotia dvs. avea dreptul legal sa-si ia concediu medical , iar patronul nu avea dreptul sa comenteze nimic . Ca ar fi dat-o afara ... foarte probabil , dar si acesta e dreptul lui prevazut de lege : sa inceteze raporturile de munca in perioada de proba printr-o simpla notificare nemotivata . Si - juridic - chiar nu ati avea ce face , si nici acum nu aveti , nu s-a incalcat nici o lege , iar acest drept , simetric , il are si sotia dvs. Acesta si este rostul perioadei de proba , ca cele doua parti , angajator si angajat , sa se convinga ca au facut alegerea corecta . Uman , eu va inteleg , dar ( cand doriti intelegere din partea “ patronasului “ ) , dvs. va puteti pune in “ papucii “ lui ? are o afacere foarte mica , de vreme ce nu are decat doi angajati , si se vede in situatia de a avea in concediu medical - practic - 50% din personal , iar in asemenea conditii nici o firma nu poate functiona . Grija lui principala este afacerea , asa cum a dvs. , fireste , este sanatatea copilului .
Ultima modificare: Marți, 31 August 2021
CHKa, utilizator
Multumesc pt raspuns ,am inteles punctul dvoastra de vedere . M-am pus in pielea lui si de asta as fi vrut sa se gaseasca o solutie ( alta decat medical ) deoarece ea a facut acelasi lucru pt colega ei care a vrut sa ramana la mare ( nu ceva urgent ) . De asemenea lucreaza si suplimentar ,mergand la evenimente organizate de acest local ,extra si platita bineinteles..Eu si sotia am gasit o solutie in extremis si a fost la serviciu ,viata merge inainte ,dar asta inseamna ca daca ea se infecteaza maine cu covid el inchide pravalia ? Ce drept mai e ala daca il folosesti,iar apoi esti concediat tocmai din cauza lui ? ( facand abstractie de perioada de proba,pt ca si dupa lucrurile vor sta tot la fel ) . Nu stiu daca este relevant,sotia patronului a nascut acum o luna . Pana sa o angajeze pe ea lucra el 2 zile -2 libere cu colega sotiei,deci o inlocuire de o tura se putea gasi ,urmand sa recupereze dupa ,fara a fi nevoie de medical . E un lucru prea mare sa fii om in zilele astea .
D-le Adrian, dumneavoastră aveţi dreptate din punctul dumneavoastră de vedere.Eu sunt convinsă că dacă această situaţie intervenea după 2-3 ani de activitate a soţiei dvs., atitudinea patronului era alta.Nici acum nu sunt convinsă că-i va face soţiei dvs. angajare pentru perioadă nedeterminată, fiindcă ştie şi el ce drepturi are o mămică cu copil mic. Vă spun sincer, eu, la firma mea, angajez numai 50+, fiindcă am avut tinere care au deveni mame cât timp au lucrat la noi şi absenţele pentru diverse motive conturbau funcţionarea firmei..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt gravida si vrea sa ma dea afara de la munca ana_maria_symbol ana_maria_symbol Buna!!! Ma numesc Ana,lucrez la un salon de coafura de peste un an de zile!Acum o luna am avut bucuria de a ramane insarcinata! La aflarea vestii,patronul ... (vezi toată discuția)
Ar trebui sa reincep munca dupa cic, dar... Jazmin Jazmin Buna ziua, situatia mea e destul de asemanatoare cu a altor persoane... totusi mai am unele nelamuriri: Am lucrat la o firma ai caror patroni sunt straini si ... (vezi toată discuția)
Inscrierea la cresa de stat raceala adrian mircea raceala adrian mircea Buna ziua.Vin cu citeva intrebari pe care probabil le- a mai pus multa lume: -Ce alternative are o mamica ce doreste sa-si inscrie copilul la o cresa de ... (vezi toată discuția)