Buna ziua,
Am o problema zic cat de cat delicata in urma cu 2 ani parinti mei au divortat, stateam impreuna intr-un apartament, la divort (avand 18 ani) casa a ramas mamei mele pe numele ei si tata cu ce a ramas restul. La ora actuala mama mea a vrut sa ma dea afara din casa mai nou vrea sa-l vanda fara sa-mi dea nimic din vanzarea casei. Problema este ca tatal meu nu ma poate ajuta deoarece sta cu chirie intr-o carsoniera cu inca o persoana si nu pot sta acolo. Pe parte juridica exista o cale de atacare a acestei fapte? Eu cat de cat lucrez am un salariu sa traiesc singur, dar imprumut pentru o garsoniera nu pot sa fac daca puteam poate era altceva. Exista o cale ?
În ceea ce priveşte dreptul de proprietate al mamei tale asupra apartamentului, el este indiscutabil. Mama ta poate vinde apartamentul (care, în urma partajului, i-a revenit în proprietate exclusivă) şi, mai mult, nimeni nu o poate obliga să-ţi cedeze o parte din preţ. Dreptul ei de dispoziţie asupra apartamentului nu poate fi contestat, iar preţul i se cuvine în întregime.
Pe de altă parte, faptul că eşti major şi ai propriile venituri te împiedică să invoci obligaţia de întreţinere pe care o au părinţii faţă de copiii lor.
Singura ta şansă ar fi să soliciţi o parte din preţ ca echivalent al eventualelor îmbunătăţiri pe care le-ai adus apartamentului, îmbunătăţiri de natură să fi sporit valoarea acestuia. Dacă, bineînţeles, ai făcut asemenea îmbunătăţiri şi le poţi dovedi în instanţă.