avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2030 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... autoturism vandut si neradiat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

autoturism vandut si neradiat

Buna ziua,
Am o problema cu un autoturism vandut acum 4 ani. Primul cumparator, desi am incheiat o intelegere scrisa de mana, nu s-a prezentat pentru incheierea actului de vanzare cumparare, nu a mai putut fi contactat nici telefonic si a instrainat masina unei alte persoane fara sa anunte proprietarul prorietarul de drept. Nici aceast al doilea detinator nu a luat legatura cu proprietarul, l-am identificat intamplator pt ca am depistat masina intr-o parcare, avea culoarea schimbata si am recunoscut-o dupa nr. de inmatriculare. Am lasat un bilet in parbriz cu nr de telefon sa fim contactati urgent ca altfel ne adresam politiei. Probabil s-a speriat a sunat si a zis ca o sa vina sa incheiem actele, dar momentan nu are bani si sa mai asteptam cel mult 30 zile. De atunci au trecut 3 ani si nu ne-a mai cautat si nici la telefon nu a mai raspuns, am sunat de pe un alt nr. de telefon care nu il cunostea si ne-a spus ca in luna noiembrie 2009 a instrainat masina la o a treia persoana, ca a incheiat contract de vanzare cumpare de mana(cu toate ca nu era proprietar) si ca acum putem perfecta actele cu acesta, dar si acesta refuza perfectarea actelor de vanzare cumparare, intre timp a expirat ITP-ul si asigurarea si intentioneaza sa o revanda. In tot acest interval de timp impozitul nu a fost platit. Am identificat aproximativ locatia masinii cum pot sa o radiez sau cum pot sa o recuperez? Mentionez ca cartea de identitae si toate actele au fost date primului cumparator iar acum se pare ca se afla la ultimul detinator.
Astept un raspuns cum se poate rezolva aceasta problema sa putem intra in legalitate.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 08:23, 18 Aprilie 2013
Singura varianta legala este radierea pe cale judecatoreasca! faceti actiune in instanta si , in baza actului scris de mana , solicitati radierea masinii.
B-)
Da, aceasta este singura varianta.
Trebuie sa apelati la justitie.
Incercati sa va redacteze un avocat actiunea daca nu doriti si reprezentare in instanta.

avocat Claudiu Lascoschi
Multumesc pentru raspuns. In aceste conditii cine suporta cheltuielile cu impozitul, care nu este platit si cheltuielile de judecata?
Exista posibilitatea sa-mi recuperez masina in conditiile in care primul cumparator cu care am incheiat actul de mana nu mai este de gasit si cu ceilalti 2 nu am nici un act?
Multumesc.
Daca cumparatorul parat va recunoaste pretentiile nu va suporta cheltuielile de judecata.
Impozitul il suporta cel ce este inscris in evidentele fiscale.
Nu stiu in ce masura veti putea recupera masina intrucat transferul proprietatii s-a produs.Din punct de vedere juridic nu mai sunteti proprietar al masinii.
Multumesc inca odata pentru ajutor. In concluzie eu trebuie sa chem in instanta pe primul cumparator al masinii, dar daca acesta nu mai este de gasit? In contractul incheiat cu el am stipulat o clauza ca in cazul in care nu se prezinta in termen de 30 zile pentru perfectarea actelor legale se obliga sa returneze masina si pierde suma achitata. Am stipulat aceasta clauza tocmai pentru a urgenta perfectarea actelor. Mentionez ca la acea data toate taxele erau la zi si transferul se putea face imediat. Nu stiu ce drept mai avea urmatorul cumparator pentru ca la urmatoarea vanzare nu au mai incheiat nici un act. Sa inteleg ca in situatia asta masina mai poate fii transferata fizic la oricati cumparatori si proprietarul din scripte plateste darile. Si doamne fereste daca masina este implicata intr-un eveniment tot proprietarul din scripte suporta consecintele?!
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Impozit auto andrey78 andrey78 Buna , Am cumparat o Dacie acum 15 ani (cu contract) care nu a fost transcris pe numele meu, masina ulterior am donat-o fara nici un act .A venit dupa 15 ... (vezi toată discuția)
Cum radiez masina de la politie fara act de vanzare-cumparare raduadrian00 raduadrian00 Buna ziua.Am vandut un autoturism in martie 2011 am radiato fiscal de la taxe si impozite dar nu am radiato de la politie.Acum dupa 4 ani risc sa fiu executat ... (vezi toată discuția)
Radiere autoturism adykmvs adykmvs Am vandut o masina fara sa fac contract de vanzare-cumparare sau altfel de act. Acum cumparatorul nu a mai platit impozitul . Cum as putea sa radiez masina , ... (vezi toată discuția)