avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie bani sub semnatura privata de la parinti / ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie bani sub semnatura privata de la parinti / copil sau ...

Donatie bani sub semnatura privata de la parinti / copil sau obligatoriu la notar?
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 18:39, 8 Septembrie 2021
Parintii nu vor să facă niciun act de donație ( fiind vorba si de un comision platit la notar la mijloc), vor să scape de grija banilor. Copilul vrea acest act de donație, ca sa fie acoperit la nevoie in fața fiscului. E necesară această acoperire sau suflam si in iaurt de cand cu legea privind spălarea banilor?
Ultima modificare: Marți, 7 Septembrie 2021
Popu, utilizator
Intrebam pentru ca in opinia mea, cata vreme vorbim de un bun necorporal nu putem vorbi de un dar manual, si prin urmare nu ne intereseaza pragul de 25.000 lei din art 1011 al 4, ci ne inscriem la prevederile generale din art 1011 al 1, forma autentica sub sanctiunea nulitatii absolute, daca vorbim de orice suma de bani.
Cred ca intrebarea n-a fost completa de la inceput, se doreste doar sa fim ok la un eventual control al bancii / fiscului / oficiului pentru prevenirea spalarii banilor, e nevoie de contract de donatie? La un eventual control, contractul de vanzare / cumparare al parintilor este disponibil, transferul de bani de la parinti spre copil se face prin banca. Copilul nu este interesat de probleme in cazul unui partaj sau alte chestii legale legate de mosteniri/succesiuni. Problema ar fi legata de dovedirea provenientei banilor, Contract V/C al parintilor, urmat de un contract de donatie. Mai e nevoie de acest contract de donatie sau justificarea banilor poate fi facuta prin intermediul contractului de V/C al parintilor?

Multumim!
Contractul de vanzare justifica provenienta banilor, in sensul in care au dobandit parintii, ca vanzatori.
Ce regim juridic are transmisiunea efectuata catre copil, nu se stie si nu trage nimeni in mod automat concluzia ca ar fi vorba de o donatie (nici macar daca mentionati asta in detaliile de plata ale transferului) cata vreme pentru o donatie de bani este obligatorie forma autentica, indiferent de valoare.
Orientativ, pentru o donatie de aproximativ 150.000 lei, costurile ar trebui sa fie de pana in 500 de lei (minimul fiind 458,15 lei), inclusiv onorariu, tva si tarif de inregistrare a donatiei in RNNEL.
Va multumesc pentru implicare, concluzia pe care o trag din aceasta discutie si din ce am mai citit pe net:
Ce este peste 25.000 RON musai sa fie donatie facuta la notar (indiferent ca-i corporate/non corporate), altfel riscul ar fi sa ne trezim cu 10% impozit pe toata suma.

Din ce am discutat cu un notar taxele ar fi 700 RON, dar probabil fiecare notar isi stabileste singur procentul, pe net am vazut un 0.25% din suma ca taxe notariale (fara sa fie mentionate celelalte costuri). O sa cautam mai multe oferte,

Multumiri!

Alte discuții în legătură

Transfer bancar zaqk zaqk Buna ziua, Daca socrii vor sa imi faca un transfer bancar cu o suma de bani (60 000 de euro), avans pentru achizitionarea unei locuinte, pe banii aceia ... (vezi toată discuția)
Doresc să-i transfer o sumă de peste 10.000 euro copilului meu major. cum să procedez ca suma să nu fie impozitată? wrunning wrunning Buna ziua! Doresc a transfera o suma de peste 10.000 euro copilului meu major. Pentru a fi cert ca acesta nu va fi intrebat de taxe de impozit pe acesti bani ... (vezi toată discuția)
Regim donație valentinmitrachee valentinmitrachee Buna ziua! Avem urmatoarele articole din Codul Civil: CAPITOLUL II:Donaţia SECŢIUNEA 1:Încheierea contractului Art. 1011: Forma donaţiei (1) Donaţia ... (vezi toată discuția)