Buna seara, va rog sa ma indrumati in urmatoarea problema: am un angajat cu contract pe perioada nedetrminata (vechime 6 luni). Totodata ii decontez si transportul pt.ca nu locuieste in localitate. In urma cu 10 zile, mi-a trimis un SMS ca este la doctor si apoi tacere. Dupa 3 zile l-am intrebat eu cum se simte si mi-a spus ca ia antibiotice si vine la serviciu de abia saptamana urmatoare. Concediu medical nu are, pt.concediu legal nu are cerere. Tot el s-a dat de gol ca si-a rezolvat niste acte in aceasta perioada, deci m-a cam mintit. Sunt o fire concesiva dar MINCIUNA nu o accept. Intrebare: se poate desface contractul individual pe motive disciplinare? Nu este chiar prima abatere, au mai fost cateva mai marunte, dar in doar 6 luni.... Nici nu vreau sa desfiintez postul ca eu chiar am nevoie de mai multi angajati, dar persoane pe care sa ma pot baza. Va multumesc anticipat.
Daca a lipsit nemotivat, atunci se poate demara cercetarea disciplinara.
Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.