avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tip solutie: Menţine hotărârea atacata Solutia pe ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tip solutie: Menţine hotărârea atacata Solutia pe scurt: Respinge ...

Tip solutie: Menţine hotărârea atacata
Solutia pe scurt: Respinge cererea de recurs formulată de către recurenta reclamantă Galeş Felicia, în contradictoriu cu intimata pârâtă OTP Factoring ZRT şi intimatul reclamant Galeş Adrian, împotriva Deciziei civile nr.769/Ap din 31.07.2020, pronunţată de Tribunalul Braşov – secţia I civilă, pe care o menţine. Respinge cererea intimatei pârâte de obligare a recurentei la plata cheltuielilor de judecată în recurs. Definitivă. Pronunţată în data de 02.12.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
Document: Hotarâre 615/2020 02.12.2020

Bună ziua
Aceasta este hotărârea definitivă într-un proces în care am achitat o taxă de timbru de 5000 de lei.
Întrebarea mea este dacă pot solicita restituirea acestei taxe.
Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT , Avocat 18:11, 14 Septembrie 2021
Dacă dvs sunteti recurenta reclamanta nu aveti cum.sa solicitați cheltuieli de judecata atat timp cat recursul dvs a fost respins.Acest lucru rezultă si din hotărâre ..
Se pare că nu m-ați înțeles...
Eu vorbeam de taxa de timbru nu de cheltuieli de judecată.
taxa de timbru se plateste pt ca judecata sa aiba loc. Ei, bine, a avut loc. Nu o puteti solicita ca nu aveti temei.
Ea se poate solicita, daca era nedatorata, cand depuneti cerere din vreme ca renuntati la judecata, cand e mai mare decat se cuvenea.. etc.

Restituirea taxei de timbru este procedura prin care statul înapoiază taxa de timbru plătită de justițiabil într-un proces, atunci când există un caz/temei legal de restituire. Restituirea taxei de timbru de către stat nu trebuie confundată cu rambursarea taxei de timbru ca și componentă a cheltuielilor judiciare ce trebuie rambursate/plătite de către cel care pierde procesul civil.

OUG 80/2013 prevede la art 45 cazurile generale ce pot constitui temeiuri de restituire a taxei de timbru judiciar achitate de către persoanele fizice sau juridice:
a) când taxa plătită nu era datorată;
b) când s-a plătit mai mult decât cuantumul legal;
c) când acţiunea sau cererea rămâne fără obiect în cursul procesului, ca urmare a unor dispoziţii legale;
d) când acţiunea corect timbrată a fost anulată în condiţiile 200alin. (3) din Codul de procedură civilă sau când reclamantul a renunţat la judecată până la comunicarea cererii de chemare în judecată către pârât;
e) când, în procesul de divorţ, părţile au renunţat la judecată ori s-au împăcat;
f) când contestaţia la executare a fost admisă, iar hotărârea a rămas definitivă;
g) în cazul în care instanţa de judecată se declară necompetentă, trimiţând cauza la un alt organ cu activitate jurisdicţională, precum şi în cazul respingerii cererii, ca nefiind de competenţa instanţelor române;
h) când probele au fost administrate de către avocaţi sau consilieri juridici;
i) în cazul în care participantul la proces care a fost recuzat se abţine sau dacă cererea de recuzare ori de strămutare a fost admisă;
j) în alte cauze expres prevăzute de lege.

Ultima modificare: Marți, 14 Septembrie 2021
gi-jane2, moderator
Eu am inteles foarte clar dvs în schimb nu.aveti nici macar vagi idei despre ce anume întrebați.Daca câștigati solicitați de la partea adversă cheltuieli de judecata care includeau si taxa de timbru,dvs ati pierdut,procesul s a finalizat nu aveti cum sa recuperați taxa..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune darea in plata alex.andrei alex.andrei Buna ziua: Avem urmatorul dosar de dare in plata. Debitorul cheama in instanta creditorul pentru constatarea dării in plată in baza legii . 77/2016. Si ... (vezi toată discuția)
Revizuirea (dupa recurs). spirit spirit Am castigat recursul, dar exista o contrarietate de decizii in apel si fond care ma determina sa ma gandesc la o urmatoare cale de atac. Va rog, daca are ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata in recurs tardiv dandanaua dandanaua Intimatul-parat, prin aparator, depune cu 3 zile inainte de primul termen al unui recurs civil, intampinare si chitanta privind onorariul avocatului.Peste 3 ... (vezi toată discuția)