avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Contributia CAS a fost/este obligatorie pentru ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Contributia CAS a fost/este obligatorie pentru membrii fostelor Asociatii Familiale, actualele Intreprinderi Familiale?

:help:Am un prieten care si-a infiintat o Asociatie Familiala in anul 2000 impreuna cu fratele sau. Ieri a primit o somatie din care rezulta ca trebuie sa plateasca CAS-ului, fiecare, suma de 21000 lei, suma restanta plus penalitati, in caz contrar, in termen de 15 zile de la primirea corespondentei, vor avea parte de executare silita. Sunt obligati sa achite aceste sume din moment ce ei nu au nici un contract incheiat cu Cas-ul si nici nu le-a fost adus la cunostinta niciodata faptul ca trebuie sa contribuie la asigurari???:-/
Multumesc anticipat celor care imi pot oferi un raspuns.
Cel mai recent răspuns: iunyy , utilizator 15:03, 18 August 2010
Legea nr. 19/2000 - Art. 5. - (1) In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
IV. persoanele care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
c) membri ai asociatiei familiale.

acest punct IV a intrat in vigoare de la 1 oct 2007 prin OUG 91/2007.

anterior aplicarii ordonantei plateau contributia doar cei care realizau minim 3 salarii medii brute intr-un an calendaristic. (in cazul persoanelor de la acest punct)

Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări
sociale prevede:
Art. 5 - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
IV. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:
c) membri ai asociaţiei familiale

Mai departe:
Art. 6^1 - (1) Persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V care au cel puţin vârsta de 18 ani sunt obligate să se asigure pe baza declaraţiei de asigurare. Declaraţia de asigurare se depune în termen de 30 de zile de la data încadrării în situaţia respectivă la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia de asigurare.

Iar la art.21:
Art. 21 - (1) Contribuţia de asigurări sociale se datorează din momentul încadrării în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) sau de la data încheierii contractului de asigurare socială.

Deci, dupa lege, contributia e datorata de la data incadrarii in situatia de membru al unei asociatii familiale.

Oricum, trebuie verificat modul in care a fost calculat cuantumul sumei si se poate face contestatie in instanta.
Multumesc mult pentru raspunsuri. Am citit L19/2000 si intr-adevar aveti dreptate dar nu mi se pare corect ca din moment ce nu i s-au adus la cunostinta din timp aceste prevederi acum sa fie pus in aceasta situatie , iar in ultimele zile am auzit o multime de persoane care se plang ca au ajuns in aceasta situatie. Oare ce sanse au acesti oameni sa nu fie executati silit? :(Si inca ceva , este normal ca Somatia sa fie trimisa in acelasi plic cu Titlul executoriu, ambele pagini capsate una de alta si avand acelasi numar si aceiasi data? Au pe ele data de 14.12.2009 dar la prietenul meu au ajuns pe 06.01.2010 in conditiile in care in Somatie este specificat ca in termen de 15 zile de la emiterea acesteia se va recurge la executare silita. Ce vor face face bietii oameni in acest groaznic an de criza? :(
se pare ca ati putea intra (eventual castiga) pe vicii de procedura.
actele sunt diferite, trebuiau inregistrate diferit. data actelor nu e si data expedierii si se poate contesta termenul respectiv in functie de data inceperii curgerii termenului.

pentru suma aceea merita sa va duceti in instanta.
orice somatie este insotita de un titlu executoriu care de regula au acelasi nr. si data.

nu conteaza cand a fost editat actul de executare silita, importanta este data comunicarii sale.

in 15 zile de la comunicarea somatiei se continua masurile de executare silita, pentru ca si emiterea si comunicarea somatiei tot executare silita inseamna.

alte masuri de executare = poprire, sechestru.

Alte discuții în legătură

Asigurat obligatoriu? proiectareconstructii2007 proiectareconstructii2007 Buna ziua! Am primit zilele trecute o instiintare de la Casa Nationala de Pensii prin care mi se aduce la cunostiinta faptul ca :,, sunt asigurat obligatoriu ... (vezi toată discuția)
Contract de asigurare sociala lupascumihaela lupascumihaela buna ziua, sunt asociat unic la o firma(nu am contract de munca incheiat, cartea de munca este inchisa din 2001) si am vrut sa-mi fac un contract de ... (vezi toată discuția)
Obligatie declarare si plata cas de catre pfa lavinia17d lavinia17d Buna ziua! Am urmatoarea problema: Pensionara, 56 ani - are calitatea de persoana fizica autorizata (comerciant) - a primit o adresa de la Casa de Pensii ... (vezi toată discuția)