avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren mai mult decât în acte- ieșirea din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren mai mult decât în acte- ieșirea din indiviziune

Buna seara! Am nevoie de o lămurire de la cineva care știe exact care este procedura în următoarea situație:
Mama mea vrea să facă ieșirea din indiviziune, având certificat de moștenitor. Menționez că nu există cale de înțelegere între ea și fratele ei care locuiește efectiv în curtea și casa părintească. Doar că în acte e mult mai puțin teren și casa are o suprafață infima de 30 m² - realitatea fiind cu totul alta. Care e procedura prin care ea poate să beneficieze de suprafață corecta a cotei care îi revine din suprafața reală, nu doar ce e trecut în acte?? Cadastrul nu îl poate face pentru că nu are acces în curte, Dar vrea să facă pașii corecți pentru a rezolva legal. Întâi intentează ieșirea din indiviziune? Sau se poate cere cumva in instanță să se efectueze cadastru? Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Xeniap , utilizator 00:18, 19 Septembrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Da, se face iesirea din indiviziune pe calea unei actiuni in instanta,
Cadastrul il va face ulterior.
Iesirea din indiviziune se face numai pentru suprafata trecuta in acte,
Pentru ceea ce detine in plus, aceasta poate face ulterior, o actiune in uzucapiune, daca sunt intrunite toate criteriile acesteia.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
in cadrul actiunii de iesire din indiviziune, se va face expertiza si evaluare pe ce exista faptic si valoarea aia se imparte, nu aia 30 m din act.
Va mulțumesc! Ea nu a folosit niciodată nimic de acolo după moartea parintilor , de 25 de ani! Pentru că acolo a rămas fratele ei care are act de vanz-cump pe cota din partea mamei lor. Deci ea are cam 3/8....doar că fratele nu i-am mai permis accesul în curte...a amenințat.... Poate face ea acțiunea de uzucapiune?? Și ce se întâmplă cu diferența care va reieși intre acte și ce e real?

Cabinet individual de avocat „Petrescu C.” a scris:

Buna ziua,
Da, se face iesirea din indiviziune pe calea unei actiuni in instanta,
Cadastrul il va face ulterior.
Iesirea din indiviziune se face numai pentru suprafata trecuta in acte,
Pentru ceea ce detine in plus, aceasta poate face ulterior, o actiune in uzucapiune, daca sunt intrunite toate criteriile acesteia.

Așa aș vrea să facem. Adică în cadrul acțiunii de ieșire din indiviz....să împărțim exact cât e real, să facem expertiza și mama sa intre in posesia a tot ce i se cuvine, ea neavând acces la nimic timp de 25 de ani. NU ulterior. V-as ruga sa îmi spuneți câteva art de lege care să mă lămurească. Va mulțumesc pentru timpul acordat!

gi-jane2 a scris:

in cadrul actiunii de iesire din indiviziune, se va face expertiza si evaluare pe ce exista faptic si valoarea aia se imparte, nu aia 30 m din act.

adica nu se tine cont de actul de proprietate?????

n-as crede ca se poate face asa ceva!

gi-jane2 a scris:

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune si uzucapiunea galasiu2003 galasiu2003 Buna ziua, Suntem trei coprprietari ai unui imobil compus din cladiri si terenul liber de constructii aflat in indiviziune, de curand unul din noi a deschis ... (vezi toată discuția)
Caz devalmasie vs uzucapiune nicole852107 nicole852107 buna ziua,suntem intr-un proces de iesire din indiviziune si succesiune.suntem in devalmasie 3 familii.una din ele a dobindit terenul prin act de donatie de la ... (vezi toată discuția)
Intrebare uzucapiune maria dinca maria dinca Buna ziua, As dori sa stiu ce se intampla in situatia in care 4 mostenitori(mama si 3 frati) au dobandit in instanta prin efectul prescriptiei de lungă ... (vezi toată discuția)