avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua. Doresc sa inaintez o serie de intrebari.
Suntem 1 frate si o sora..uitata de d-zeu..adica de acum 25 de ani care avem de dezbatut o mostenire (un imobil),. Parintii nostri au divortat in 1974, facandu-se partajul.Eu la mama, si ea la tata..asta acum 47 de ani. Garsoniera a fost dobandita in perioada in perioada anilor 2000-2005 ( am actele de vanzare cumparare, ,si deci da, a fost dobandita in urma unui apartament de 2 camere din militari care era pe numele meu.Deci a fost dobandit cand eram doar eu cu mama fara a stii ca sora-mea ar mai trai.. Mama mea achitand integral suma necesara din vanzarea apartamentului meu. In anul 2017 mama mea a decedat, urmand sa fac succesiunea. .
in acest timp avut contributie la intretinerea apartamentului. cheltuielile/reparatiile fiind suportate, in mare parte, de mine,intretinerea lumina, tevi sparte.. etc Ultima data am renovat apartamentul anul trecut , investind aproximativ 2000 de euro, din care aprox. 1000€ stricaciunile de au fost provocate in cei 4-5 ani
1. Mai are sora mea drept asupra a 50% din imobil, daca ea nu exista in familia noastra de 47 de ani??
2. Acel "act" este legal? adica vanzarea apartamentului meu pt cumpararea garsonierei..Poate fi folosit in instanta pentru dobandi 100% din imobil?
3. Pana la disputarea succesiunii, cine este proprietar de drept?
4. Voi putea fi obligat, prin metode legale, sa elibez imobilul?

Va multumesc, anticipat, pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 19:50, 7 Ianuarie 2023
Daca cautati, gasiti. Numai dvs stiti cat face,
buna ziua si la multi ani...tot nu am inteles de ce mai are drept sora mea la partaj daca casa in care ne-am nascut a fost vanduta acum 32 de ani cand ia nu exista printre noi.. care nu i-a adus la mama o floare.. ca sa nu mai zic ca nici la inmormantare nu a venit.. de ce ar mai avea dreptul la ceva.. va rog sa ma lamuriti.. va multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru ca în certificatul ei de naștere, la rubrica "mamă " e trecuta și mama dvs. Deci e fiica mamei și moștenitor legal.
Mai clar decât atât...
Restul, nu au absolut nicio relevanta juridica.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sora dvs. era fiica defunctei?
Era.
Sora dvs. exista (adică era vie și neîngropată) în clipa decesului mamei dvs. (și a ei, totodată)?
Exista.
Răspuns: De-aia! (scuze). Are drept egal cu dvs. la moștenirea mamei pentru că era fiica defunctei și pentru că exista în clipa decesului celei despre a cărei moștenire vorbim. Punct. (n-are importanță nici pe unde a trăit, nici cu cine s-a iubit, nici altele asemenea, ci doar calitatea de fiică, în viață, a defunctei).

Mai departe: dacă ea a acceptat sau nu moștenirea mamei; dacă moștenirea mamei cuprinde sau nu casă despre care vorbiți etc. aceste aspecte sunt deja din "altă poveste". Dacă puteți, dovediți simulația/dovediți că dvs. erați adevăratul proprietar, iar nu mama.

Pentru pct. 4: Nu. Până la vreo bizară hotărâre judecătorească, stați bine pe acolo pe unde stați.
Ultima modificare: Duminică, 8 Ianuarie 2023
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa decesul unui parinte Akcse Akcse Buna ziua Deschid acest topic pentru lamurirea unor aspecte privind succesiunea dupa decesul unui parinte. Situatia mea este urmatoarea: A decedat mama in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am de discutat o succesiune, pentru un apartament ... moni22 moni22 Buna ziua, am de discutat o succesiune, pentru un apartament detinut de parinti, mama a decedat. Eu am trei surori si eu trebuie sa trimit o procura pentru a ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unei case fara acordul unuia din mostenitori GabrielaSN GabrielaSN Mama mea are un apartament pentru care a facut acte de succesiune dupa moartea tatalui meu acum 4 ani. Mostenitori santem eu, sora mea si mama. Toate trei ... (vezi toată discuția)