avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare cadru didactic
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare cadru didactic

Am depus dosar ptr pensie la limita de varsta la 1.09.2021, acum fiind in asteptarea deciziei(varsta : 62 ani si 10 luni ; vechimea: 39 ani + 5 ani facultate la zi).
Momentan sunt in activitate( titular pe perioada nedeterminata). Pentru ca doresc sa imi continui activitatea pana la 65 ani(conform art.284 din L1/2011, decizia CCR 387/2018,respectiv art.56, lit.c-CM) aș dori sa stiu daca dupa emiterea deciziei de acordare a pensiei ptr limita de varsta (plus termenul de 45 zile de la care decizia se considera definitiva) se poate face ”reincadrare cu condiția suspendării pensiei”.
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 21 Septembrie 2021
ileana58, utilizator
Cel mai recent răspuns: ileana58 , utilizator 20:07, 6 Octombrie 2021
Da.
Legea 263/2010
Art.114
(1) În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze:
b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parțiale, realizează venituri lunare aflânduse în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) și b) sau pct. II;
(4) Suspendarea plății pensiei și/sau a indemnizației pentru însoțitor se poate face și la cererea pensionarului, situație în care suspendarea plății se face începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.
Va multumesc ptr raspuns.
Va rog sa mai imi spuneti daca cererea de suspendare o pot face imediat dupa primirea deciziei de pensionare iar contractul de munca sa ramana cel care e acum in vigoare(CIM pe perioada nedeterminata) sau este obligatorie deschiderea unui CIM pe perioada determinata chiar daca pensia este suspendata?
Multumesc
Este obligatorie incheierea unui nou c.i.m.pe perioada determinata chiar daca plata pensiei este suspendata.
Multumesc mult ptr raspuns.
Va rog sa mai imi spuneti la cat timp dupa emiterea deciziei de pensionare la limita de varsta se poate cere suspendarea(astfel incât decizia sa ramana definitiva pana la incetarea suspendarii) si daca in urma cererii se emite vreo decizie de suspendare. Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 6 Octombrie 2021
ileana58, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie cu salariul Soniamirea Soniamirea Pensie limita vârstă apoi optat pe art. 56 alin 1 lit c pot cumula pensia cu salariul (vezi toată discuția)
Pensionare la limita de varsta bvlutu bvlutu Un angajat cu CIM pe perioada nedeterminata indeplineste conditia de pensionare la limita de varsta si face cerere in acest sens. Cand este obligata ... (vezi toată discuția)
Cim determinat panzarumitica panzarumitica potrivit codului muncii, una din situatiile in care se incheie contract individual de munca pe perioada determinata este si cazul pensionarilor. Este vorba de ... (vezi toată discuția)