avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din indiviziune. Dețin 2/3 dintr-un imobil. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din indiviziune. Dețin 2/3 dintr-un imobil. Cealaltă ...

Iesire din indiviziune. Dețin 2/3 dintr-un imobil. Cealaltă cotă de 1/3 este deținută de o mătușă. Menționez că mătușa mea este cea care locuiește la acea adresă, are și domiciliul din buletin la acea adresă, ea neavând alte proprietăți.

Întrucât nu ne-am înțeles pe cale amiabilă, eu dorind să cumpăr cota ei de 1/3 și să mă mut cu familia în acel imobil, am înțeles că singura soluție este un proces de "ieșire din indiviziune".

Întrebare: ce prevede legea în cazul ieșirii din indiviziune, mai precis cum se interpretează legea în cazul meu? Faptul că dețin mai mult de jumate din imobil contează? Sau faptul că ea locuiește acolo e mai important în acest caz (ea neavând altă locuință)?

Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT , Avocat 10:00, 24 Septembrie 2021
imparteala se face astel ori in natura cand e posibil, ori imibilul e atribuit unei parti si acea parte da sulta celeilalte, ori se vinde si se impart banii cf cotei fiecaruia.
in caz ca partile nu se inteleg, cel ce initiaza procesul cere el cam cum vrea sa se imparta, iar in intampinare, celalalat zice ca e sau nu de acord, iar instanta hotaraste.
deci nu zice nimic legea ca sunttei favorizat ca aveti o cota mai mare sau matusa ca sta acolo, dar fiecare puteti fi.
doamna degeaba sta acolo si ar avea o sansa sa i se atribuie ei, daca nu are bani sa va dea sulta.
Deci deși am 2/3, în urma unui proces de ieșire din diviziune pot pierde tot?
Sigur, voi primi o despăgubire (sultă) însă pe mine mă interesează doar imobilul.
Există vre-o altă variantă ca în calitate de proprietar majoritar să dobândesc și restul din proprietate ?
Teoretic cei care locuiesc acolo,au investit,au prima șansă la atribuirea imobilului dar depinde de multe aspecte.Cjiar dacă ii este atribuit si nu are bani pt a va despagubi se gasesc soluții executați imobilul etc.Discutati cu un av ce variante aveti, sunt totusi procese în care se pot pierde sau castiga ceva bani,nu merge fără av.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj intre doi fosti concubini annapenet annapenet Buna ziua, Intrebarea mea sta in felul urmator: actualul meu prieten cu care dorim sa ne casatorim are 5/6 parte dintr-un apartament de 2 camere, iar fosta ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj- sotul se opune vanzarii imobilului violeta54 violeta54 Buna seara Am cumparat o casa impreuna cu sotul si mama mea, fiecare avand 1/3 din valoarea casei. In cazul unui divort, daca sotul meu nu vrea sa vindem casa ... (vezi toată discuția)
Iesire din diviziune lotuss lotuss Am in comun ,50%,o garsoniera cu o matuse.In garsoniera locuieste fiica matusii.Cum pot sa obtin bani pt. partea mea,cit mai avantajos.Deja faptul ca in 2 ani ... (vezi toată discuția)