avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Proceduri notariale in cazul in care persoana nu se ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Proceduri notariale in cazul in care persoana nu se afla in deplinatatea facultatilor mentale!

Buna ziua.
In urma unui AVC suferit in luna august anul curent, mama s-a ales cu pierderi de memorie (exista posibilitatea ca pe parcurs ce trece timpul si cu tratament corespunzator sa isi revina).
Impreuna cu sotul meu, dorim sa ne mutam cu mama si sa facem un contract de ingrijire cu ea, legal, la notariat, urmand ca apartamentul sa ne revina noua (evident fara sa il putem vinde, instraina, inchiria etc fara acordul mamei).
In urma unei discutii avute in acest sens cu un notar, ne-a fost comunicat faptul ca avem nevoie de o expertiza IML din care sa reiasa ca mama este in deplinatatea facultatilor mentale si ca poate sa isi dea acordul sa facem toate procedurile.
Ieri, am fost cu mama la un consult psihiatric (avand si o tulburare depresiv bipolara tinuta sub tratament inca din anul 2005), si la cererea doamnei doctor psihiatru i s-a facut o expertiza psihologica, din care a reiesit ca sunt probleme cu memoria mamei. De aceea nici nu am mers mai departe cu procedurile catre IML, rezultatul fiind cu siguranta acelasi.
Sfatul doamnei doctor psihiatru a fost sa mai asteptam inca o luna, sa refacem consultul psihologic, in speranta ca in tot acest timp probleme cu memoria se vor diminua sau disparea cu totul.
PS: momentan cu mama, locuieste sora mai mare, care zilnic face scandaluri, si care din pacate nu o data a fost si agresiva fizic cu mama.
Sora, nu lucreaza de 4 ani, considerand ca este normal sa locuiasca acolo si sa traiasca din pensia mamei mele. In toti acesti ani, am incercat de nenumarate ori sa ajung la un consens cu ea, inclusiv mi-am pus obrazul in joc la un loc de munca (unde nu s-a prezentat si va dati seama in ce postura m-a pus), inclusiv invatatoarea fetitei ei i-a spus de un loc de munca, si a refuzat sa mearga motivand ca trebuie sa aiba grija de mama. Mama se poate deplasa singura, mananca singura, isi face toaleta corporala singura, atata tot doar ca nu are voie sa se medicamenteze de una singura. Pentru ca eu nu pot momentan sa fiu acolo 24/7 cu mama am rugat-o si am avut incredere in sora mea ca ii va administra tratamentul medicamentos (care eu il pregatesc conform schemei de tratament date de la medicul psihiatru si cel de la neurologie, in cutiuta speciala destinata administrarii medicamentelor), dar din pacate m-am inselat amarnic, deoarece sora nu respecta orele la care trebuie administrate medicamentele si multe alte lucruri care ma determina sa cred ca mama nu este in siguranta avand-o pe sora mea langa ea.
Impreuna cu sotul ne-am decis ca dupa ce am face actele cu mama si ne-am muta acolo, sa scoatem un credit, sa ii dam surorii mele banii pentru a-si achizitiona un imobil sau ce isi doreste ea (desi am inteles ca odata facute actele cu mama, si revenirea apartamentului ei pe numele nostru noi nu am mai avea nici o obligatie sa ii dam surorii mele ceva, DAR dorim sa fim corecti si sa nu o lasam pe sora mea pe drumuri avand in vedere ca are si un copil de crescut).
Si acum vine intrebarea de 100 de puncte: daca nici la urmatoarea expertiza psihiatrica nu primeste mama unda verde ca este apta pt a lua astfel de decizii, ce pot face?
Ce putem face legal, ca sa mergem mai departe cu planurile noastre?
Desi ma doare toata situatia cu sora mea, si desi mi-as dori sa putem avea o relatie normala, prioritar pentru mine acum este binele mamei mele.
Doresc sa ne putem muta cu mama, pentru ai crea un cadru propice in care sa isi traiasca batranetea (liniste, medicamentatie administrata corect, alimentatie corespunzatoare etc).
Sper ca am fost cat se poate de explicita si inca o data va multumesc anticipat pentru toate sfaturile ce le voi primi de la d-voastra.
O zi placuta va doresc!
Cu stima!
Ultima modificare: Vineri, 1 Octombrie 2021
ionica3727, utilizator
Cel mai recent răspuns: ionica3727 , utilizator 18:45, 3 Octombrie 2021
Pe scurt, vreti sa luati casa mamei, iar sora (care a locuit cu mama) sa isi vada de drum si de viata ei.
Cam asta ar fi, nu?
Doresc ca impreuna cu sotul, sa imi asum responsabilitatea de a o ingriji pe mama pana la sfarsitul zilelor ei. Este dorinta ei, acest lucru. Ea este de acord, ca apartamentul in care locuieste sa ne revina noua. Si da, sora mea sa plece sa isi vada de viata. Ca sa înțelegeți situatia de acasa, mama s-a dus inclusiv la politie sa o reclame pt agresiune fizica. Mamei ii este teama sa mai locuiasca împreună cu sora. Eu sper ca dupa ce se rezolva toate acestea, sa devenim si tutori legali ai nepoatei mele (dar le luam pe rand). Va multumesc anticipat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ok, sa le luam pe rand, deci, daca mama are problemute cu discernamantul, nu poate sa incheie acte de dispozitie, adica sa vanda, sa cedeze, sa doneze, samd.
Ca sa incheie acte de dispozitie trebuie sa i se numeasca tutore. Tutorele insa nu poate sa incheie, cu el insusi, acte in numele mamei, pentru ca este incompatibilitate.
La ora asta, toate procesele pentru numire tutore la adulti sunt blocate, fie amanate, fie suspendate, nu va explic de ce pentru ca nu conteaza, pt dvs contaza doar efectele. Si pana se reglementeaza situatia va mai dura muuuuult.

In concluzie, planul dvs nu poate fi demart acum, insa pana la noi ordine puteti doar sa va asigurati probe (cum este de pilda plangerea pe care spuneti ca exista ca fiind facuta la politie) si alte probe, martori si in plus, sa incepeti sa aveti grija de mama dvs.
Va multumesc din suflet pentru raspuns! O seara placuta va doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La vanzare cumparare daca cea in cauza are dementa poate semna sora? cool_girl_em cool_girl_em o doamna vrea sa facem vanzare cumparare cu clauza si noi sa o ingrijim, problema e ca doamna are inceput de dementa si ea nu ne poate face actele, e posibil ... (vezi toată discuția)
Declaratie notariala persoana varstnica rada_19 rada_19 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat. Locuiesc intr-o casa cu 2 apartamente. Vecinii celuilalt apartament au depus la Primarie documentele necesare ... (vezi toată discuția)
Parinti cu tulburari psihice, revocare donatie marin75 marin75 In urma cu circa 5 ani am primit de la parintii mei prin donatie un imobil si 2 hectare de pamint arabil. Acum, starea lor psihica este degradata foarte mult, ... (vezi toată discuția)