avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune fara un act
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune fara un act

Buna seara! Mama mea a decedat in mai 2020, tatal meu nu mai e din 1995. Suntem 3 moștenitori, unul dintre ei a renuntat la moștenire (a facut declaratie la notar ca renunta), celălalt moștenitor (fratele meu) vrea si el sa renunțe la mostenire pentru ca eu am avut grija de mama cat a fost bolnava si nu numai, iar ei nu au nicio pretentie, nu exista certuri intre noi (e vorba de garsoniera mamei, atât, alta mostenire nu mai e), doar ca e in Canada si nu reuseste deloc sa faca actul acela de renuntare, ca sa pot face succesiunea. Acolo a fost totul inchis anul trecut, consulatul funcționează doar pe baza de programare online si te suna ei cand au loc, sunt deja zeci de cereri din urma ale altora care nu sunt soluționate si ii tot spun sa astepte si in mai 2022 se fac 2 ani de cand a murit mama si as fi vrut sa reușesc sa fac succesiunea inainte de 2 ani, ca sa nu plătesc si impozitul acela de 1%, ci doar taxele la notar. Anexa 24 am scos o din iunie 2020 sperând ca se va rezolva totul mai rapid. Eu locuiesc in garsoniera, plătesc impozit pt ea, tot eu m-am ocupat înmormântarea mamei, nu stiu daca astea se pot considera "acte" de acceptare, oricum doar eu voi fi mostenitoarea, pt ca ceilalti nu vor nimic. Citeam in diverse articole ca ar fi posibil sa fac succesiunea si fara actul acela de renuntare daca el nu si-a exprimat dorinta tacit sau fizic de acceptare in decurs de un an, dar nu stiu daca e posibil. El nu are nicio pretentie, doar ca nu stim daca ne incadram cu hartia aia pana in mai 2022, avand in vedere cum funcționează lucrurile la consulat. De la celalalt moștenitor (fiul fratelui meu care a murit in 2004) am primit in iunie 2020 declaratie de renuntare plus niste copii legalizate ale cerificatelor de naștere si deces ale fratelui meu. Credeti ca e posibil sa se poata face ceva fara declaratia fratelui din Canada ca sa pot sa ma incadrez sa fac succesiunea pana la implinirea a doi ani de la decesul mamei si sa fac la notar, nu in instanta? Scuze pt mesajul foarte lung. Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 4 Octombrie 2021
Iulia64, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 22:39, 4 Octombrie 2021
Nu puteți.
Ceea ce ați citit dvs este corect, dar doar la nivel teoretic. În practica, notarii se abțin de la a decadea din drepturi moștenitori care în decurs de 1 an nu si-au exercitat dreptul de opțiune succesorala.
Asta o face numai instanța.
Mai este posibilitatea ca fratele sa vina personal în țară.
Da, cred ca e posibil sa se faca ceva si sa se dezbata mostenirea (desi, unii notari o sa va trimita la plimbare), insa cred ca pana in mai o rezolvati in mod firesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare certificate mostenitor din 1987 dupa moartea tatalui so renuntare la succesiune say neacceptare a mostenirii dupa moartea mamei 1994(succesiune nedeschisa) Geta Nedelea Geta Nedelea Ma numesc Geta In 1987 am obtinut certificate de mostenitor EU,mama si fratele. In 1994 mama a murit si nu am deschis Inca succesiunea. Sunt in Canada si nu ... (vezi toată discuția)
Renuntarea expresa la succesiune este necesara daca exista testament? Valentinat22 Valentinat22 Este necesara declaratia de renuntare expresa la o mostenie in cazul in care exista testament legal in favoarea unei alte persoane, in situatia in care partea ... (vezi toată discuția)
Succesiune Ioanamariae74 Ioanamariae74 Buna ziua! Speta: Suntem 3 frati. In urma cu 6 luni mama a decedatFratele cel mare vrea sa renunte la dreptul lui de mostenitor(nu are nici o pretentie la ... (vezi toată discuția)