avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... la ce documente explicative au dreptul proprietarii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

la ce documente explicative au dreptul proprietarii unui imobil?

Buna seara,

Legea 196/2018
(3) Proprietarii din condominii au dreptul să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și, după caz, să o conteste în scris în termen de 10 zile de la afișarea listei de plată. Președintele asociației de proprietari este obligat să răspundă, în scris, la contestație în termen de 10 zile de la primirea acesteia.

Ce tipuri de explicatii si ce documente justificative pot primi proprietarii? Fac parte din Comitetrul Executiv al Asociatiei de Proprietari si de o perioada de 6 luni primim lunar solicitare cu explicatii pentru luna care a fost caluclata. Solicitarea este primita mereu de la acelasi locatar, contine in medie 20 de pagini si in mare parte solicita documente care contin date cu caracter personal ( extrase de cont bancar, extrase de cont Colector ( aplicatia e-bloc), declaratia D112 si recipisa. Pe langa toate documentele cerute, solicitare are un ton acuzator. desi Administratorul a oferit de fiecare data raspuns la solicitarile primite, cu toate acestea raspunsul este considerat insuficient de catre persoana care face solicitarea si pretinde raspuns la raspuns, tocmai pentru ca nu i se transmit pe e-mail extrasele de cont sau D112. desi am invitat-o de fiecare data la biroul administrativ sa vizualizeze documentele fiecarui dosar lunar (procesat de firma care face administrarea) niciodata nu a raspuns afirmativ invitatiei.
Luna de luna sunt aceleasi pretentii de explicatii.
Cum putem gestiona acest demers, si suntem obligati atat noi cat si firma care face administrarea sa ofere raspunsuri repetate pentru aceleasi solicitari, doar pentru calegea le ofera un drept pe care ei il folosesc abuziv?

Multumesc,

Cel mai recent răspuns: Albero , utilizator 17:24, 17 Octombrie 2021
implicati si cenzorul !
implicati si cenzorul !
Nu exista momentan cenzor. Firma cu care am avut contract a reziliat contractul tocmai din acest motiv, existau foarte multe solicitari si a considerat ca asa nu se poate lucra.
S-a incheiat in prezent un contract cu o alta firma de cenzorat.
Ce tipuri de explicatii si ce documente justificative pot primi proprietarii?

Echipa manageriala a asociatiei de proprietari in limitele de competente,conditionat de gradul de pregatire ,daca stapanesc dispozitiile in vigoare si in domeniu -pot oferi explicatii
Conteaza mult in ecuatie calitatile partilor respectiv de a explica si de a intelege explicatiile
Degeaba se explica la obiect daca interlocutorul nu are abilitatile sa inteleaga sau ...daca este condus de suspiciuni sau interese
Conform disp L nr 196/2018 proprietarii,la cerere au dreptul la orice document al asociatiei
Legea obliga ca in cazul sesizarii ,petitionarii,presedintele de asociatie are obligatia sa raspunda in termen de10 zile
in situatia in care petitionarul staruie in adresarea de solicitari identice,asociatia de proprietari are dreptul sa invite petitionarul pentru clarificari la sediul asociatiei de proprietari
Daca petitioanrul nu da curs invitatiei,asociatia de proprietari-in cazul in care petitionarul staruie sa adreseze seizari,
petitii,are dreptul sa aplice disp OG nr 27/ORDONANȚA nr. 27 din 30 ianuarie 2002 privind reglementarea activității de solutionare a petitiilor,publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 84 din 1 februarie 2002
Articolul 10
(1) În cazul în care un petiționar adresează aceleiași autorități sau instituții publice mai multe petiții, sesizând aceeași problemă, acestea se vor conexa, petentul urmând să primească un singur răspuns care trebuie să faca referire la toate petițiile primite.
(2) Dacă după trimiterea răspunsului se primește o nouă petiție de la același petiționar ori de la o autoritate sau institutie publică greșit sesizată, cu același conținut, aceasta se clasează, la numărul inițial făcându-se mențiune despre faptul ca s-a răspuns.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Octombrie 2021
ynocentta, utilizator
Este invitatia procedura de urmat pentru a anunta proprietarul de petitionar de răspunsul la solicitare? Cum se trimite invitația prin posta cu confirmare de primire, e-mail sau alta cale? Se precizează în invitație ora data locul de unde solicitantul poate ridica raspunsul? Răspunsul este în 2 exemplare unul va fi semnat de solicitant care va fi înregistrat la asociatie și altul înmânat solicitantului?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua 1 daca statutul asociatiei de proprietari a fost dezbatut ... eugarizan eugarizan Buna ziua 1 Daca statutul asociatiei de proprietari a fost dezbatut si aprobat in adunare generala in luna martie 2020 si nici pana la aceasta data nu a fost ... (vezi toată discuția)
Solicitare documente in baza legii 196/2018 armandescu armandescu Buna ziua ! A-si dori sa stiu ce documente sunt obligat sa pun la dispozitie solicitantului in conditiile in care mi-au fost cerute aproape toate documentele ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari - lipsa raspuns in 30 de zile de la solicitare someonedan1980 someonedan1980 Am depus catre Asociata de proprietari din care fac parte o adresa scrisa (cu nr de inregistrare) in care am solicitat in scris raspuns la mai multe probleme ... (vezi toată discuția)