avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizarea cheltuielilor cu intretinerea si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizarea cheltuielilor cu intretinerea si reparatiile instalatiilor de termoficare

Buna ziua,

Solicit ajutorul dumneavoastra datorita unei dispute pe care o am cu Asociatia de Proprietari pe tema repartizarii cheltuielilor pentru intretinerea si reparatiile instalatiei de termoficare, acestea nefiind repartizate si catre detinatorii de centrale termice proprii.

Citez presedintele asociatiei:
"Noi avem o hotarare de adunare generala care stipuleaza ca cei cu centrale proprii nu platesc penalitati la Uzina de Apa si Termoficare ( au fost la zi cand s-au debransat) si nu platesc reparatii pe agent termic pentru ca e un serviciu de care nu beneficiaza."

Dar legea prevede ca aceste instalatii sunt parte a proprietatii comune iar cheltuielile de intretinere si reparatii se repartizeaza tuturor locatarilor, proportional cu cota-parte indiviza, indiferent daca beneficiaza sau nu de aceste instalatii. Gresesc eu sau gresesc dansii?

Mentionez ca este vorba de un bloc de locuinte cu 4 etaje, racordat la reteaua de apa si termoficare, in care majoritatea locatarilor au instalat centrale proprii si conform hotararii de mai sus costurile cu intretinerea instalatiilor comune sunt repartizate acum doar catorva familii.

Intrebarile sunt:
Este legala acesta hotarare a adunarii generale? Efectele pe care le produce sunt legale?
Daca nu, cum poate fi corectata aceasta situatie?
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Octombrie 2021
PracticMan, utilizator
Cel mai recent răspuns: vali m , utilizator 10:55, 25 Octombrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Evident adunarea generala nu detine autoritatea si competenta sa dispuna hotarari contrare dispozitiilor legale in vigoare
Legiuitorul in cuprinsul disp L nr 196/2018 a impus obligatia in sarcina tuturor proprietarilor sa achite lunar cote parti comune, sa contribuiue lunar la asigurarea starii tehnice a partii comune instalatii si constructii indiferent daca acestia ,pentru conforul propriu au inteles sa se debranseze de la sistemul centralizat de alimentare cu utilitati
Debransarea de la sistemul centralizat alimentare utilitati -nu reprezinta temei legal pentru ca proprietarii sa fie exonerati de la obligatia achitarii parti comune condominiu
Multumesc pentru confirmare, dar cum poate fi remediata aceasta situatie?
Eu traiam cu impresia ca asociatiile de locatari au obligatia de a consulta un jurist sau avocat pentru a nu emite astfel de hotarari contrare legii. Se pare ca nu...
In momentul de fata sunt foarte siguri ca eu, de fapt, interpretez legea in avantajul meu.
Care ar fi pasii de urmat in aceste conditii, in asa fel incat respectiva hotarare sa fie anulata sau sa nu mai produca efecte?
'..."Noi avem o hotarare de adunare generala care stipuleaza ca cei cu centrale proprii nu platesc penalitati la Uzina de Apa si Termoficare ( au fost la zi cand s-au debransat) si nu platesc reparatii pe agent termic pentru ca e un serviciu de care nu beneficiaza."

De ce ar plati penalizari cei cu centrale?? Ca nu si-au platit ceilalti agentul termic?
La reparatii...in Bucuresti, de exemplu, teava pentru caldura apartine CMTEB si este obligatia lor sa o repare . Daca este vorba de teava de apa calda, da, toata lumea trebuie sa participe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E parte comuna sau nu? minu78 minu78 Va rog sa ma ajutati daca se poate. Dar mai intai trebuie sa expun problema pt a se intelege despre ce este vorba. \" In asociatia de proprietari suntem 10 ... (vezi toată discuția)
Reparatii subsol brinzadanut brinzadanut buna seara am centrala termica si bransament individual la apa rece si locuiesc la parter intr-un bloc cu 4 etaje ceilalti proprietari sau hotarat acum sa ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, sunt din constanța și am mai multe nedumeriri. ... MDSev MDSev Bună ziua, Sunt din Constanța și am mai multe nedumeriri. În Constanța fosta Radet a fost preluată de Termoficare. De 3 ani de zile am centrală ... (vezi toată discuția)