avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua, Bunica dorește să facă un act de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua, Bunica dorește să facă un act de vânzare-cumpărare ...

Bună ziua,
Bunica dorește să facă un act de vânzare-cumpărare cu drept de uzufruct pe numele nepotului minor. Întrebarea este: se poate vinde acel imobil in timpul vieții bunicii? Am vrea să o aducem mai aproape de noi la un moment dat și să achiziționăm alt imobil în orașul nostru. De asemenea, dacă decedează bunica, părinții nepotului pot înstrăina imobilul?
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 08:09, 4 Noiembrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Minorul nu are capacitate de exerciţiu pentru a semna acte de dispoziție. Este necesara încuviințarea instantei de tutela și desemnarea unui curator special, care sa reprezinte minorul la încheierea contractului.
2. Minorul nu are bani sa cumpere. Este necesar ca achiziția sa se facă printr-un procurator de fonduri.
3. Înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent, cu rezerva dreptului de uzufruct viager este prezumata a fi donație deghizata. Este necesara prezenta tuturor copiilor bunicii, pentru a recunoaște caracterul oneros al actului (adica faptul ca bunica a primit bani).
4. După decesul bunicii, proprietar va fi nepotul minor. Părinții acestuia nu vor putea vinde decât tot cu încuviințarea instantei de tutela.
Asa ca mai bine bunica incheie direct un act de donatie catre minor, caz in care acesta va putea fi reprezentat de unul dintre parinti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eu si sotul suntem la 2 casatorie, fiecare avem cate 1 copil ... Yrem1962 Yrem1962 Eu si sotul suntem la 2 casatorie ,fiecare avem cate 1 copil din prima casatorie,( sint majori au copii deja ) Amandoi vrem sa vindem un apartament unuei ... (vezi toată discuția)
Se poate vinde un imobil unei persoane minore? eu12345 eu12345 buna ziua! va rog frumos, care este raspunsul la intrebarea din titlu? este vorba despre un imobil proprietate 50/50 sot si sotie si de comun acord sotii ... (vezi toată discuția)
Acte donatie catre un minor 28lacra 28lacra Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca bunicul poate efectua acte de donatie (imobil) nepotului sau, in varsta de 14 ani, doar cu incuviintarea unuia dintre ... (vezi toată discuția)