Va rog sa ma ajutati cu un raspuns; exista o sentinta civila definitiva ptr un litigiu de munca in favoarea reclamantului, in care a solicitat initial printre altele (practic cand a depus cererea chemare in judecata) reintegrarea pe postul detinut anterior concedierii. Acum ar trebui sa se intoarca in societate, desigur dupa ce societatea va face demersul necesar…practic sa existe o adresa/notificare catre angajat in sensul acesta cu o data pe care o doreste angajatorul.
Intrebarile mele sunt:
1) Angajatul (reclamantul) poate sa refuze reintegrarea? Raspunzandu-i angajatorului tot printr-o adresa.
Situatia prezenta a angajatului ar putea sa fie urmatoarea: sa fie in contract cu alta societate sau sa fie liber de contract. Angajatul daca s-ar reintoarce, ar trai un cosmar, sicanare, hartuire psihologica, marginalizare, in final isi va da demisia sau va renunta la colaborare cu acordul partilor la data convenita de acestea.
2) Notificarea daca va fi trimisa prin posta cu confirmare, in cat timp trebuie ridicat documentul? Intreb lucrul acesta ptr ca in adresa poate sa fie trecut ceva de genul...'in data cutare...este necesar sa va prezentati la serviciu (si angajatul sa nu fie la adresa unde primeste corespondenta) SAU ar putea fi formulat..."in 3 zile de la primire aceasta adresa (practic cand ridici doc. de la posta), este necesar sa va prezentati la serviciu".
Refuzul angajatului de a se reintoarce in firma, nu-l va afecta, banuiesc ca HC va ramane in picioare...angajatul isi va recupera...toate drepturile (salarii, tichete masa)...tot ceea ce a solicitat in cerere si instanta a dispus.
In speranta unui raspuns rapid, va multumesc anticipat!
Poate sa refuze reintegrarea, daca depune cerere de incetare a c.i.m.
Refuzul angajatului de a se reintoarce in firma, nu-l va afecta, hotararea va ramane in picioare...angajatul isi va recupera toate drepturile (salarii, tichete masa)...tot ce instanta a dispus.
In exemplul prezent (litigiu munca) numai angajatul are dreptul acesta - depunere cerere de incetare c.i.m., pentru ca refuzul de a mai colabora este de inteles, fiind firma privata, practic esti in casa lor, nu o sa te mai suporte deloc si te vor face sa pleci prin diferite sicane, hartuire psihologica. Din pacate...acesta e stilul in Romania.
Angajatul chiar daca trimite refuzul (prin posta) de a se reintoarce in firma, de a fi reintegrat, tot trebuie sa se prezinte fizic la firma pentru depunere cerere de incetare c.i.m., nu? Si trebuie sa o faca in termenul specificat in adresa de la angajator de a se prezenta la firma sau poate sa o faca la o data ulterioara? Fara sa aiba probleme si sa incheie colaborarea?
În completarea celor relatate mai sus, va expun următoarele:
- angajatul s-a prezentat la firma, societate a făcut demersurile ptr reintegrare, societatea a plătit parțial acele despăgubiri (plata salariilor)...spun parțial întrucât nu a efectuat plata pana la data reintegrarii, angajatul a sesizat lucrul acesta și i s-a răspuns ca asa în luna noiem 21, va avea salariu întreg...angajatul a aratat înțelegere, însă lupul își schimba parul, dar năravul ba...zic lucrul acesta întrucât pana la data prezenta...nu a fost virat salariu pe noiem și decem 21, însă alti colegi au primit bani.
- angajatorul deși a pierdut un litigiu...comportamentul nu și l-a schimbat, a avut chiar și cuvinte jignitoare la adresa angajatului reintegrat, fapt ptr care are o sesizare la politie, mai mult l-a ținut si într-un frig de nedescris.
- la începutul anului 2022...i s-a transmis verbal angajatului ca societatea va funcționa pana la finele lui martie 22 și sa plece din firma cât mai repede în luna ian22, prin cele 3 posibilitati: demisie, acordul părților și amenintare desființare post (din nou...ptr asta a fost LITIGIU, însă adm firmei nu se gândește ca tot ce a făcut rău de când a fost reintegrarea, vor fi consemnate la dosar cu dovezi: plângere politie, salarii întârziate după reintegrare, decât ptr el...frigul la care a fost supus și a avut de suferit
- întrebarea mea este: angajatul în situația dată de ce poate beneficia, în afara de drepturile care i s-au cuvenit din noiem 21-ian22? Practic va rămâne fără singurul venit care într-o oarecare măsură supraviețuia (chirie, facturi, hrana)...este început de an, piața muncii nu este asa darnica și totul se întâmplă și sub contextul COVID-19.
- angajatul ar putea sa beneficieze de salarii compensatorii 3-6 salarii? Sau asta rămâne la latitudinea angajatorului ptr ca oricum legea nu l obligă
- angajatul știe ca viitor în firma nu mai are, oricum nu a fost lăsat sa facă ceva, însă să renunțe la colaborare cu ușurință propusa de angajator, fara sa nu primească niște compensații bănești, totul ptr a supraviețui în perioada aceasta de iarna și COVID-19...asa e foarte convenabil ptr angajator și astăzi angajatul trebuie sa ia o decizie cum termina cu acest circ și stare de rău.
Menționez ca în societate figuram 4 pers...2 din Tesa (cuplul care are firma și 2 din depar tehnic).
În așteptarea unui răspuns, va mulțumesc anticipat!
1. În caz de concediere pentru motive neimputabile, angajatul poare beneficia de somaj.
2. Angajatul ar putea sa beneficieze de salarii compensatorii numai dacă acordarea acestora este prevazuta în c.c.m. aplicabil sau în Reg. Intern ori prin negociere cu angajatorul.