avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... abuz de incredere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

abuz de incredere

am si eu nevoie de ajutor.
i-am facut unui coleg de facultate abonament pe numele meu.
timp de 2 luni a platit facturile..care erau destul de mari..cam 4-5 mil pe luna..iar luna asta a avut 9 mil...si nu-mi da banii.(a aflat tatal lui si nu-i da bani)
am mers la o sectie de politie..si mi-au zis sa fac reclamatie la judecatoria galati pt "abuz de incredere"...eu am factura cu numarul lui si pretul de 9,2 mil..si martori..nu poate sa neaga ca nu era numarul lui.
ce poate el sa pateasca daca fac reclamatie? e vreo posibilitate legala de a-mi recupera banii?
ce fel de fapta este?
Multumesc pt raspunsuri
Cel mai recent răspuns: mep , utilizator 10:22, 26 August 2006
nu e abuz de incredere.politistii de la sectia aia habar n-au de capu lor.n-are rost sa faci plangere ca poate te alegi si tu cu un denunt calomnios.
problema ta e de natura civila.ceea ce ai facut tu se numeste simulatie, adica exista doua contracte:cel "oficial", public intre tine si firma de telefonie dar care nu este real si contractul secret, adevarat dintre tine si "amicul" tau prin care v-ati inteles ca toate deptrurile si oblgatiile din primul contract sa fie exercitate de acesta din urma.
acum, daca firma de telefonie te da in judecata pt ca nu platesti o sa castige i mod sigur pt ca ea nu e obligata sa tina cont de actul secret dintre tine si amic pt simplul motiv ca nu il cunoaste,dar in acest eventual proces trewbuie sa faci o cerere de chemare in garantie a amicului si sa incerci sa demonstrezi instantei existenta contractului secret pt ca instanta sa il oblige sa te despagubeasca dupa ce tu vei fi platit firmei.
dar intrebarea e:cum probezi existenta ontractului daca el o neaga?nu ma prea pricep la telefonie dar cred ca ai putea sa ceri firmei desfasuratorul convorbirilor ca sa demonstrezi ca persoanele cu care vorbea sunt amicii lui si nu ai tai.
poti sa invoci in instanta art 1198 c. civ. relativ la imposibilitatea morala(ca ti-era amic) de a preconstitui un inscris.
dar poate o rezolvi totusi amiabil.
suces!
am platit astazi factura..cu bani de la mine..pt ca aveam abonamentul inchis.
pot sa il dau acum in judecata si sa cer banii aia inapoi?
am facturile cu numarul lui..si pot cere si desfasurator care sa dovedeasca ca el a vorbit si nu eu.
Nu cred ca ai vreo sansa de a rezolva problema pe cale legala. Poate invoca acordul tau de a utiliza telefonul fara restrictie. Cu atat mai mult cu cat ai achitat primele facturi!
Eu as incerca o actiune "in forta". Mai exact, l-as speria (nu stiu in ce masura! tu poti sa-ti dai seama mai bine daca merge), spunandu-i ca vei reclama furtul telefonului (fara sa specifici data, intrucat nu l-ai utilizat in ultima luna si nu poti aprecia momentul infractiunii) si ca, prin investigatii legate de lista convorbirilor efectuate, ar putea avea probleme. Nu suna academic, dar in circumstantele date... cine stie...
mep .. lasa baiatu' in pace ma. nu-l invata la asa ceva. in penal .. ala demostreaza fara nici o problema ca aparatul cu abonamentul a fost dat de buna voie si apoi il ia pe om la intrebari pt. denunt calomnios.

My man .. tu i-ai dat telefonul si abonamentul de buna voie .. Fapta asta nu constituie infractiune.

CEl mai simplu se rezolva amiabil. Oricum .. incepi prin a da telefonul pierdut .. si ceri eliberarea unei noi cartele .. ca sa nu mai vb. si in continuare pe banii tai.
Apoi incearca sa vb. cu parintii lui .. Eventual ia legatura cu parintii tai .. sa se duca la parintii lui si sa va intelegeti amiabil.
Roaga un avocat .. sa trimita o notificare/somatie catre tip prin care i se da un termen sa-ti dea banii ... in caz contrar ii informezi ca il vei actiona in instanta ... cu daune interese si cheltuieli de judecata.

Daca nici asta nu merge .. asta e .. il chemi in instanta .. si incerci sa demostrezi (prin martori - datorita imposibilitatii morale a constituirii unui inscris asupra intelegerii voastre) ca i-ai cedat telefonul si abomanetul .. dar cu intelegerea verbala sa plateasca contravaloarea convorbirilor si abonamentului .. Cere si desfasuratorul .. poate te ajuta cumva ...
Sanse sa castigi sunt .. dar .. sincer .. sunt sanse si sa pierzi .. pt. ca e greu sa faci proba intelegerii voastre.
De ce ? Pentru ca legea spune ca conventiile care sunt evaluabile in bani se probeaza numai cu inscrisuri - cu exceptia imposibilitatii materiale sau morale a preconstituirii unui inscris.

Oricum .. cam ai nevoie de un avocat . sau macar de un student la drept ..
aa .. instanta competenta e judecatoria din circumscriptia unde figureaza paratul ... adica asa-zisul tovaras al tau.

Si nu mai face astfel de acte de caritate .. facand contracte pe numele tau pt. altul. Crede-ma ... ca consecintele pot fi grave. Am intalnit sute de cazuri .. si stiu despre ce vobesc ..

Alte discuții în legătură

Factura orange mirceapopa69 mirceapopa69 Daca i-am dat cuiva un telefon, fara sa stiu ca avea in el o cartela de la un abonament, iar el a vorbit de multe milioane, mai pot face ceva? multumesc (vezi toată discuția)
Factura care nu este a mea, cum pot sa dovedesc ? adri02 adri02 Buna ziua ! In anul 2004 o vecina din bloc m-a rugat sa-i fac abonament la una din agentiile de telefonie mobila, pe numele meu, pentru ca ea nu avea inca ... (vezi toată discuția)
Ce sanse am sa castig? 74 chic 74 chic AM PE SOCIETATEA MEA 20 ABONAMENTE DE TELEFONIE MOBILA IN REȚEAUA ORANGE .I AM DAT 6 ABONAMENTE LA O AMICA ACUM 3 ANI PANA ACUM TOTUL BINE SI FRUMOS ... (vezi toată discuția)