buna ziua,si multumesc anticipat pt. lamurire.lucrez la o firma cu profil textil,in functia de maistru,iar conducerea se foloseste abuziv de un paragraf care apare in CCM si ROI,conform careia"in cazul ca necesitatile de comenzi ale firmei o cere,salariatii pot fi solicitati sa presteze ore suplimentare,care vor fi platite prin zile libere echivalente"si astfel ne-a obligat sa lucram 2-3 zile pe saptamina cite 12-13 ore,iar restul de zile sa stam acasa fara plata.mentionez ca in CCM se specifica clar ca "zilele in care salariatul nu lucreaza din motive independente de el firma se obliga sa-l plateasca cu 70%din salariul negociat pe perioada respectiva",lucrul care nu s-a intimplat.pt. ca in luna noiembrie,cind efectiv s-au lucrat 10 zile cite 12 ore,iar restul de ore ramase descoperite s-au acoperit abuziv din concediul retinut in cursul anului pt. sarbatori,fara acordul angajatilor si fara a se semna vreo nota de concediu,si pt. ca pe zilele care s-au acoperit din orele suplimentare nu s-au acordat tichetele de masa asa cum era normal,la reinceperea lucrului de dupoa concediul de sarbatori,la solicitarea verbala a sefului de atelier de a lucra 12 ore in ziua respectiva si de a sta acasa a doua zi,am solicitat sa mi se dea in scris lista cu "urgentele(care nu erau de fapt urgente)si a ni se comunica in scris modul de plata pt. ziua in care urma sa stam acasa,lucrul refuzat de conducerea firmei.in consecinta,la terminarea programului de lucru(care oricum s-a prelungit pe ziua respectiva la 9 ore)am plecat acasa.pt. "a-mi da peste bot",cum s-a exprimat tovarasa director,a doua zi au fost chemati la lucru doar subalternii mei,lucru care s-a petrecut si in urmatoarele 2 zile.mentionez ca datorita faptului ca sectia pe care o conduc are program flexibil,suntem anuntati telefonic ziua si ora de lucru.datorita faptului ca am unele probleme de sanatate,reale de altfel,momentan ma aflu in concediu medical,dar ma astept la o vendeta singeroasa cind ma intorc la servici,la care voi raspunde in acelasi fel,pt. ca firma are o gramada de promisiuni neonorate,printre care si o suma frumusica de bani pe care am cheltuit-o pe facturi telefonice in folosul firmei(le-am prezentat si desfasuratoarele)pe care in ciuda promisiunilor facute nu mi le-au achitat nici in momentul de fata(e vorba deja de 2 ani de zile).de asemeni as dori sa stiu daca prin"acordarea de zile libere platite"in contul orelor suplimentare lucrate se intelege si acordarea tichetelor de masa aferente.mentionez ca pt. orele suplimentare nu se plateste nici un spor slarial
concediul fara plata se cere de catre salariat!
orele suplimentare trebuiesc platite, pentru acestea se pot acorda un spor la salariu... se incheie act aditional la c.i.m.
trebuiesc avute in vedere cel putin art.11, art.38, art.238 codul muncii
a se vedea si art 236(4)
daca ccm unitate nu respecta art.238(1) atunci se poate constata nulitatea lui de catre parti sau de catre instanta!
1. Fiind vorba de prevederi ala CCM si ale R.I. ale unitatii, pe care nu le cunosc, ar fi bine sa faceti o sesizare la ITM, cu toate problemele expuse aici.
2. In urma verificarilor efectuate de Corpul de control al ITM se va intocmi si un plan de masuri pe care angajatorul este obligat sa-l duca la indeplinire, sub sanciunea unor amenzi.
3. Veti primi si dvs. un raspuns cu cele constatate si mesurile luate.
4. Daca nici asa nu se va rezolva mai aveti si cale instantei de judecata. Dar pana atunci poate se rezolva fara aceasta ultima cale.
5. Sa ne tineti la curent cu ce se mai intampla ca sa va spunem ce se mai poate face.
multumesc de sfaturi.as mai avea o nelamurire:nu este discrimare faptul ca avind in vedere programul de lucru special descris mai sus,nu ni se acorda tichetele de masa pe zilele acoperite prin ore suplimentare?
Ba da si tocmai de aceea v-am recomandat sa sesizati ITM. Sunt mai multe incalcari ale legii si trebuie sa se verifice si CCM si R.I. sa se vada daca nu cumva sunt intocmite cu incalcarea legii.
Tichete de masa
Petro68
Bună ziua!
Vin la d-voastră cu rugămintea de a vă cere părerea în ceea ce privește acordarea tichetelor de masa. Lucrez la o R.A. si desfășor o ... (vezi toată discuția)
Bonuri masa
emanuel2001
Buna ziua,am o intrebare-un angajator poate sa nu-ti mai acorde tichete de masa daca a promis?Si poate sa nu-ti mai dea salariul cuvenit?
Am lucrat undeva si ... (vezi toată discuția)