avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... sotul meu italian rezident în România, pensionar in ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

sotul meu italian rezident în România, pensionar in Italia, deci pensia este impozitata ...

sotul meu it rezident ro..pensionar in it deci pensia este impozitata in italia...am primit instiitare de la anaf ca are de platit impozit pe pensie ..o considera un venit deci iti ia 16 la suta din penia care deja ti-a fost impozitata..buuun, faza e ca plata asta e din urma...2013 si la noi a ajuns inaitea anului nou din 2021...deci trebuie platita cu 6 ani in urma acumulat ar trebuii platit cam 13 mii de euro....ce putem face? am inteles ca unora le-a pus deja sechestru pe cont...conventia nu are nicio valoare..acel certificat de platitor de taxe in it se obtine foarte greu trebuie sa ai timp sa bati drumul it ro ..
Cel mai recent răspuns: chemello , utilizator 01:35, 17 Noiembrie 2021
Pentru intelegerea problemei expuse:
Daca sotul dvs, de nationalitate italiana, s-a pensionat in Italia dar dupa cum spuneti locuieste in alta tara din UE (Ro), unde isi petrece mai mult de 6 luni pe an, se poate considera ca are domiciliul fiscal in tara de resedinta (Ro). In acest caz, se poate cere plata impozitelor pentru veniturile obtinute oriunde in lume – inclusiv pentru pensiile primite din alte tari ale UE.
In anumite conditii exista riscul ca un venit sa fie impozitat de doua ori, daca doua tari au dreptul de a-l impozita.
Insa majoritatea tarilor au incheiate acorduri privind dubla impozitare. Acestea permit evitarea platii impozitelor in doua tari.
Numeroase acorduri fiscale bilaterale prevad ca impozitele platite din tara in care se obtin veniturile se vor scadea din impozitul datorat in tara de resedinta. Alte acorduri prevad ca veniturile obtinute in tara in care se obtin veniturile pot fi impozitate doar in acea tara, motiv pentru care va fi scutit de la plata impozitului in tara de resedinta.
Cotele de impozitare din doua tari implicate pot fi diferite. Daca, de ex, in tara in care se obtin veniturile cota de impozitare este mai ridicata, aceasta va fi cota finala ce va trebui platita.

Pentru a beneficia de scutire de la dubla impozitare, desi pare de la sine inteles, in cazul sotului dvs, trebuie dovedit ca s-a platit impozitul pe venit . Inteleg ca deja s-au contactat autoritatile fiscale romane pentru a afla ce documente trebuie sa depuna.

Spuneti ca obtinerea actelor din Italia implica mult timp si cheltuieli desigur... va inteleg. Ma gandesc ca ar fi ideal daca sotul dvs ar avea pe cineva in Italia caruia sa-i trimita o imputernicire (ce poate fi facuta la consulatul italian, unde, apropo, poate expune si chestiunea cu care se confrunta si poate ca il vor ajuta si cu sfaturi suplimentare pentru cum sa procedeze) si care sa-l ajute cu obtinerea acestora.
Ultima modificare: Duminică, 14 Noiembrie 2021
adi1906, utilizator
multumesc frumos pt sfaturi..consulatul nu a avut nicio putere i cazul acesta..acordul intre ro si it a avut loc in 2015 unde s-a stabilit ca pensia este inpozitata doar de statul in care ai platit contributiile...exista varianta sa muti pensia in ro atunci poate fi impozitata in ro ..nu e cazul nostru..daca pensia a ajuns in mana proprietarului zic asta pt ca e un bun propriu,,atunci e dela sine inteles ca a fost impozitata..pe pagina de la anaf exista legea ca rezidentii tarilor cu care avem acorduri vor plati impozitul unde au domiciliul fiscal..si totusi se pare ca nu are importanta..cred dinceince mai mult ca va trebuii sa ne luam un avocat ...
multumesc frumos.am urmat deja sfatu dv consulatul si ambasada ne vor ajuta am cautat informati peste tot ... anaf are dreptate ..ignoranta iti complica existenta..voi rezolva totul pas cu pas si imi va fi invatatura pe viitor ..incodata multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Domiciu, resedinta si obligatii fata de statul roman/italian MihaiBDC MihaiBDC Buna! Situatie: O cunostinta plecata de peste 10 ani in Italia, casatorita cu italian si cu cetatenie dubla(italiana si romaneasca), cu doi copii nascuti ... (vezi toată discuția)
Fisa fiscala - impozite in doua tari 25gaby 25gaby Buna ziua, Am o problema. Am lucrat in Romania cam 5 luni si apoi tot 5 luni in Cehia. Acum fac taxele in Cehia. Cei care se ocupa de taxe imi cer neaparat ... (vezi toată discuția)
Evitarea dublei impuneri i_simina i_simina Cum se impoziteaza redeventele obtinute din Romania de catre un rezident al Italiei? Daca se impoziteaza in romania, prin retinere la sursa, care este temeiul ... (vezi toată discuția)