Buna ziua, este posibil partajul partial judiciar doar asupra unor bunuri din masa succesorala, urmand ca asupra altora sa se faca partajul mai tarziu, tot pe cale judecatoreasca?Mentionez ca partajul se face potrivit vechiului Cod Civil. Multumesc.
Ma judec pe codul vechi, insa si asa, am vazut practica majoritara in care se considera ca adaugarea unor noi bunuri la masa partajabila era considerata o schimbare a catimii cererii, nu o modificare de actiune. Am vazut si cateva solutii prin care s-a admis exceptia tardivitatii, dar majoritatea solutiilor erau de aplicare a art. 673 ind. 7, coroborat cu art. 132 alin.2 si nu se considera ca o modificare a obiectului cererii de chemare in judecata facuta dupa prima zi de infatisare (cum era in codul vechi) Dar sa stiti ca si pe codul nou am vazut aceleasi solutii, cu aplicarea art. 986 Cod procedura civila.
Nu ati explicat clar situatia in primul mesaj postat, adica anumite chestiuni trebuiau ghicite oarecum.
Mai este o intrebare, Cine a facut solicitarea de suplimentare masa partajabila, reclamantul sau paratul?
Adica ma gandesc la doua chestiuni, unu, la o reconventionala tardiva si a doua chestiune, daca exista sau nu exista acordul partilor privind suplimentarea masei partajabile (situatie in care cererea putea fi respinsa, dar nu ca tardiva, este adevarat).
Altfel, se putea admite cererea de suplimentare, sub rezerva ca doar dvs stiti de fapt ce este la dosar.
(dupa mine , modificare de catime nu este, practic este o modificare de cerere cu procedura speciala)
Multumesc de raspunsuri, da, prima intrebare era generica, viza situatia bunurilor ramase in indiviziune ca urmare a respingerii cererii de complinire a masei partajabile cu alte bunuri. La dosar situatia pe scurt este ca s-a facut o cerere de partaj asupra unor bunuri, iar acum cand m-a angajat reclamanta, a dorit sa includa si alte bunuri in masa de impartit. Paratul s-a opus la aceasta cerere de complinire a masei partajabile. Dvs vad ca sunteti de parere ca aceasta este o cerere modificatoare, inteleg. E interesant ca nici practica si nici parerile nu sunt unitare cu privire la aceasta chestiune, care ar trebui sa fie simpla, cu raspuns clar si sa avem o practica unitara in acest sens. Acum clienta nu intelege de ce nu poate efectua partajul asupra acestor bunuri, si trebuie sa inceapa o alta actiune de partaj pentru bunurile ramase. Multumesc inca o data pentru opinia dvs!