avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Am urmatoarea intrebare: Detinem impreuna ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Am urmatoarea intrebare: Detinem impreuna cu sotul ...

Buna ziua,
Am urmatoarea intrebare:
Detinem impreuna cu sotul un apartamentul in cota de 1/2 , fiecare. Suntem casatoriti de 23 de ani.Sotul mai detine un imobil mostenit de la parintii lui, este unic mostenitor.
Avem un fiude 21 de ani.
In cazul unui potential divort care ar fi modalitatea prin care fiul nostru ar mosteni cele 2 proprietati in exclusivitate, dupa moartea noastra.
Ma gandesc aici la faptul ca printr o posibila casatorie a unuia sau fiecaruia dintre noi, ar interveni inca un mostenitor, al doilea sot/sotie cu drept de mostenire.

Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 14:59, 23 Noiembrie 2021
Asta nu puteti impiedica daca unul se recasatoreste, sotul e mostenitor rezervatar. Chiar daca i-ar lasa testament fiului, sotia ar putea ataca acest testament si va culege rezerva succesorala, destul de mica raportat la cat are fiul de mostenit.
Transmite-i proprietatea din timpul vieții, eventual cu rezerva dreptului de uzufruct viager
Eu nu as face asta, nu stim fiecare cum ajungem si cum ne schimbam comportamentul , asa ca fiecare sa se bucure de bunurile lui in timpul vietii. Daca ramane ceva in urma, f bine, va mosteni si copilul, daca nu... sa isi faca.

Poate sotul nu se va recasatori, nu aveti de unde sti.
Daca se va recasatori, un testament in favoarea copilului e suficient.
Tocmai de aceea se rezerva dreptul de uzufruct viager...
Testamentul nu este act de proproprietate, astfel incat oricum va trebui dezbatuta succesiunea, iar in plus este supus reductiunii.
Practic, cu testamentul ii dati cioara de pe gard.
Ultima modificare: Marți, 23 Noiembrie 2021
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masa succesorala marian1969tm marian1969tm buna ziua,as dori sa stiu daca pot face un testament cu uzufruct viager doar pentru un singur copil la o proprietate (casa construita de mine) personala.Acest ... (vezi toată discuția)
Se da următoarea situatie: soțul are un apartament (înaintea ... gabyela gabyela Se da următoarea situatie: Soțul are un apartament(înaintea căsătoriei) cumpărat cu banii din moștenire și diferența de bani donata de la frații ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare vyo vyo Buna ziua! As dori sa stiu care este cea mai buna solutie in urmatorul caz. Sunt recăsătorita de aprox un an. Eu si sotul meu dorim sa cumpărăm o ... (vezi toată discuția)