avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua Va deranjez cu o intrebare. Daca eu am ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua Va deranjez cu o intrebare. Daca eu am promis ca vand ...

Buna ziua
Va deranjez cu o intrebare. Daca eu am promis ca vand o casa, cumparatorul la fel se obliga ca o cumpara. Iar dupa un an se razgandeste, eu mai sunt obligat sa i restitui aceea garantie ? Contractul l am facut asa intre noi pe o foaie, nu e incris la notar etc. Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 26 Noiembrie 2021
gheoiu, utilizator
Cel mai recent răspuns: gh_liviu , utilizator 15:02, 4 Ianuarie 2022
Tocmai pentru ca ati facut (ante)contractul "asa, pe o foaie" este incert cum v-ati inteles pentru cazul in care nu se respecta obligatia de cumparare in termenul stabilit (daca a fost stabilit). Daca va intelegeti, toate bune si frumoase, daca nu va intelegeti, mergeti in instanta. Tineti cont de faptul ca timp de 6 luni de la expirarea termenului stabilit promitent-cumparatorul are dreptul de a nota antecontractul, chiar asa, pe o foaie, in cartea funciara a imobilului, ceea ce va ingreuna considerabil vanzarea catre altcineva. Mergeti la un avocat care sa studieze documentul si sa va dea o parere.
Pai cel ce dorea sa cumpere nu mai vrea . In schimb imi cere acel avans inapoi . Asta la 2 ani dupa ce am facut aceea intelegere. Legal sunt eu obligat sa ii dau aceei bani inapoi, daca el sa razgandit? Evident o sa ma de a in judecata , asa mi a spus. Fiindca nu vreau sa i dau inapoi banii. Eu tocmai de aceea am si cerut aceasta garantie in 2019., pt fi sigur ca o cumpara, pt a o rezerva etc. Acum daca el sa razgandit eu nu doresc sa i mai dau aceea garantie, desi nu am facut acel antecontract prin notariat. La notariat stiu ca se pierde avansul. Multumesc

MihailZC a scris:

Tocmai pentru ca ati facut (ante)contractul "asa, pe o foaie" este incert cum v-ati inteles pentru cazul in care nu se respecta obligatia de cumparare in termenul stabilit (daca a fost stabilit). Daca va intelegeti, toate bune si frumoase, daca nu va intelegeti, mergeti in instanta. Tineti cont de faptul ca timp de 6 luni de la expirarea termenului stabilit promitent-cumparatorul are dreptul de a nota antecontractul, chiar asa, pe o foaie, in cartea funciara a imobilului, ceea ce va ingreuna considerabil vanzarea catre altcineva. Mergeti la un avocat care sa studieze documentul si sa va dea o parere.

La notariat se pierde avansul numai daca antecontractul prevede ca sa pierde avansul. La fel se pierde avansul si in baza unui antecontract care nu e incheiat la notariat, daca acel antecontract prevede asta. In cazul dvs, antecontractul, din ce spuneti, nu prevede nimic despre asta. Deci nu exista o certitudine ca avansul se pastreaza sau se restituie, la fel cum nu se stie nici ce s-ar fi intmplat in cazul in care omul voia sa cumpere dar va razgandeati dvs (in mod normal, i-ati fi dat inapoi dublul avansului, dar cum nici asta nu e prevazut, nici asta nu ar fi fost cert). Din nou, mergeti la un avocat cu antecontractul si solicitati o parere.
Ati facut ceva o hartie de mana ? Nu are mare valabilitate juridica, dar poate fi factor de stres. Daca nu ... banu-n mana, nu-i minciuna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectare antecontract vanzare apartament costi1987 costi1987 Buna ziua, Am un apartament la vanzare si saptamana trecuta m-am inteles cu niste clienti sa il cumpere. Mi-au cerut contractul de vanzare-cumparare, ... (vezi toată discuția)
Cum se poate recupera un avans dat vanzatorului, pentru cumpararea unei case (garsoniere) mariaanairam mariaanairam as dori sa stiu: cum se poate recupera un avans dat vanzatorului, pentru cumpararea unei case (garsoniere), deoarece nu se mai doreste sa se cumpere; intre ... (vezi toată discuția)
Ante contract prima casa algerob algerob buna ziua, daca ante contractul ptr prima casa expira, se pierde avansul? se mai poate continua vanzarea? se poate emite un act aditional? cat ar ... (vezi toată discuția)