avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare cumparare fictiv
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare cumparare fictiv

Buna seara.
Se da următoarea speta. Bunica a avut grija de o sora care i-a făcut contract de vanzare-cumparare cu clauza de întreținere pentru un apartament. Dupa moartea surorii aceasta bunica a facut contract de vanzare catre un nepot spune ea cu o clauza "de a nu putea instraina apartamentul" si presupun ca si cu o suma fictiva. Ideea este ca ea nu are o copie după acest contract de vanzare-cumparare. Se poate ataca acest ultim contract si include acest bun in masa sucesorala dupa moartea bunicii? Se poate vedea cumva acest contract? Nu avem acces la contractul nepotului. Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 29 Noiembrie 2021
Wanna2211, utilizator
Cel mai recent răspuns: Wanna2211 , utilizator 18:24, 3 Decembrie 2021
Ok. Atacați actul, dar v-am spus deja ce obțineți în cel mai bun caz.
Cum rezerva succesorala nu va este incalcata, cel mai probabil acțiunea va fi respinsa ca neîntemeiată.
Dacă bunica încă trăiește, nu aveți ce face acum.
După decesul ei, puteți încerca. Este alegerea dvs.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
e legal ca nepotul sa pretinta partea lui ( daca mama lui a decedat )si din ce ramane de mostenit dupa bunica.
In instanta daca va hotarati sa atacati actul, , dvs nu vreti sa dovediti ca a fost vb de o donatie deghizata, ca asta nu va ajuta, ci ca nu a avut discernamant, ceea ce e greu de dovedit daca nu era in evidenta cu boli psihice care sa ii fi afectat discernamantul.
Daca nepotul si parintii lui au primit deja un imobil printr-o donatie mascata de ce e legal sa pretindă si parte din al doilea?
Ma gandesc el neavând un venit,nu a lucrat niciodată,nu are cum sa justifice plata imobilului(s-a facut cvc in 2016 cand era obligat sa faca plata prin banca peste 50000 lei),vanzatorul nu are cont bancar în care sa se regăsească banii din tranzacție sunt șanse sa se dovedească ca a fost donatie ascunsa si sa fie inclus în masa succesorala?Potrivit art. 1665 din Noul Cod civil:" 1 Vanzarea este anulabila atunci cand pretul este stabilit fara intentia de a fi platit. 2 De asemenea, daca prin lege nu se prevede altfel, vanzarea este anulabila cand pretul este intr-atat de disproportionat fata de valoarea bunului, incat este evident ca partile nu au dorit sa consimta la o vanzare.

Eu nu vreau sa ii anulez contractul pentru a ii lua bunul,vreau sa demonstrez ca a primit o parte deja si mi se pre normal sa se tina cont de acest aspect și împărțirea sa se facă în mod egal.
Ar fi in avantajul nostru daca in contract ar fi o clauza de ex uzufruct sau agitație?
gi-jane2 a scris:

e legal ca nepotul sa pretinta partea lui ( daca mama lui a decedat )si din ce ramane de mostenit dupa bunica.
In instanta daca va hotarati sa atacati actul, , dvs nu vreti sa dovediti ca a fost vb de o donatie deghizata, ca asta nu va ajuta, ci ca nu a avut discernamant, ceea ce e greu de dovedit daca nu era in evidenta cu boli psihice care sa ii fi afectat discernamantul.


Ultima modificare: Joi, 2 Decembrie 2021
Wanna2211, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ei bine, nu se va tine cont ca a primit deja. omul a primit prin donatie si acum participa la succesiune. Daca vreti sa acceptati asta, bine, daca nu, va veti convinge la capatul unui proces daca vreti sa insistati.
Ultima modificare: Joi, 2 Decembrie 2021
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru ca pe acest principiu, ar însemna că toți oamenii care la un moment primesc o donație, sa fie decăzuți din dreptul de moștenitor.
Dacă un fiu primește de la tatăl sau o donație, în viziunea dvs el ar trebui exclus de la dezbaterea succesiunii tatălui sau.
Legal, nu exista asa ceva. Donațiile nu sunt cauze de stingere a dreptului succesoral.

Alte discuții în legătură

Tata i-a donat apartamentul fratelui meu fara sa ma despagubeasca adrian nedelea adrian nedelea tata a donat apartamentul care i-a fost dat de stat penrtu ca avea o familie si copii , fratelui meu , se poate ataca in justitie , deoarece i-a fost dat ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire petrovantea12 petrovantea12 Buna, este nevoie de dezbaterea mostenirii in urmatoarea situatie: -bunicii au facut act de vanzare cumparare(imobil), nepotilor ca dupa decesul lor acestia ... (vezi toată discuția)
Bunurile proprii dobandite prin mostenire pot fi lasate la randul lor prin testament? medeea77 medeea77 Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie juridica: Bunicul meu (91 de ani) a mostenit anumite bunuri in urma cu 6 luni, in acest sens existand un ... (vezi toată discuția)