avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare cumparare fictiv
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare cumparare fictiv

Buna seara.
Se da următoarea speta. Bunica a avut grija de o sora care i-a făcut contract de vanzare-cumparare cu clauza de întreținere pentru un apartament. Dupa moartea surorii aceasta bunica a facut contract de vanzare catre un nepot spune ea cu o clauza "de a nu putea instraina apartamentul" si presupun ca si cu o suma fictiva. Ideea este ca ea nu are o copie după acest contract de vanzare-cumparare. Se poate ataca acest ultim contract si include acest bun in masa sucesorala dupa moartea bunicii? Se poate vedea cumva acest contract? Nu avem acces la contractul nepotului. Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 29 Noiembrie 2021
Wanna2211, utilizator
Cel mai recent răspuns: Wanna2211 , utilizator 18:24, 3 Decembrie 2021
Nu asta spun. Din punctul meu de vedere corect ar fi sa se tina cont si de acel bun si sa se facă împărțirea raportat la el..
Unul primeste ca donatie mascata de un contract de vanzare un apartament cu 4 camere si dupa moartea propietarilor mai primește si jumatate din garsoniera rămasă? Asta nu mi se pare echitabil plus ca bunul ce i-a revenit prin donație depășește valoarea garsonierei+,terenuri.
raluk0207 a scris:

Pentru ca pe acest principiu, ar însemna că toți oamenii care la un moment primesc o donație, sa fie decăzuți din dreptul de moștenitor.
Dacă un fiu primește de la tatăl sau o donație, în viziunea dvs el ar trebui exclus de la dezbaterea succesiunii tatălui sau.
Legal, nu exista asa ceva. Donațiile nu sunt cauze de stingere a dreptului succesoral.


daca avem o garsoniera de 10 mii de lei si o casa de 100 mii , nepotului donadu-i-se casa de 100 mii, rezerva succesorala a dvs fiind prin lege de jumatate din cat vi s-ar fi cuvenit legal, adica jumatate din suma imobilelor impartita la nr de mostenitori, ar rezulta ca rezerva ar fi de 27500, asta ar insemna ca ati putea ataca actul de vanzare. Puteti dovedi ca a fost vb de o donatie deghizata si sa mai recuperati ceva bani.
deci conteaza cat ar face imobilele, ca sa stiti daca vi s-a incalcat rezerva sau nu.
In timpul vietii, bunica poate face ce vrea cu bunurile sale. Ca atare, nepotul nu "a primit" deja ceva din masa succesorala ci a cumparat un bun al bunicii. Daca reusiti sa dovediti ca e o donatie mascata, e altceva. Dar sincer, ma indoiesc ca veti putea sa o faceti. Si nici nu pare a fi fost incalcata rezerva succesorala cata vreme bunica mai are bunuri care candva vor face parte din masa succesorala si care sunt destul de multe, din cate spuneti. Daca bunica dona altcuiva, unei persoane din afara familiei mostenitoare, sa zicem, ce faceati? Ca rezerva tot nu era incalcata sis bunul tot nu ar fi ajuns in masa succesorala pe care ar fi trebuit sa o impartiti si cu nepotul ... Adica a spune ca cineva nu poate dispune de bunurile proprii pe timpul vietii, fiindca trebuie sa ajunga toate la succesiune, e un non sens, o aberatie, indiferent cum ati privi chestiunea.
Cred ca ar fi util sa faceti o "simulare" clara a succesiunii, considerand ca apartamentul, practic donat nepotului, este inca in posesia bunicii la decesul acesteia. Comparati apoi calculul facut cu situatia actuala. Discutati, daca se poate, cu toti mostenitorii situatia si intelegeti-va cumva, omeneste, cat de cat echitabil.
Incercati sa gasiti contractul de vanzare-cumparare la notarul care intocmit si sa stabiliti apoi daca este sau nu o donatie.
Nepotul, daca este de buna credinta, ar trebui sa ia in calcul ce a primit deja (practic gratuit) din partea bunicii. Inteleg ca in timpul vietii bunica poate face ce vrea cu bunurile sale, dar normal, ar fi trebuit sa se gandeasca si la mostenitori.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Serios? Si de ce ar fi normal sa se gandeasca la mostenitorii care deja ii impart averea, ea fiind in viata?Pe ea au intrebat-o cam cum si-ar dori sa fie? Sa fim seriosi, legea nu te obliga sa lasi mostenire. Te obliga sa faci liberalitati respectand o rezerva succesorala. Atat. Iarrezerva este jumatate din ce ti s-ar fi cuvenit daca ai fi venit la mostenirea legala. Povestea se vede cam asa: abia asteptam sa moara sa punem noi mana pe ce are, iar ea, intre timp, isi face de cap si face ce vrea cu munca ei de-o viata, si probabil si a unui bunic.

Alte discuții în legătură

Tata i-a donat apartamentul fratelui meu fara sa ma despagubeasca adrian nedelea adrian nedelea tata a donat apartamentul care i-a fost dat de stat penrtu ca avea o familie si copii , fratelui meu , se poate ataca in justitie , deoarece i-a fost dat ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire petrovantea12 petrovantea12 Buna, este nevoie de dezbaterea mostenirii in urmatoarea situatie: -bunicii au facut act de vanzare cumparare(imobil), nepotilor ca dupa decesul lor acestia ... (vezi toată discuția)
Bunurile proprii dobandite prin mostenire pot fi lasate la randul lor prin testament? medeea77 medeea77 Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie juridica: Bunicul meu (91 de ani) a mostenit anumite bunuri in urma cu 6 luni, in acest sens existand un ... (vezi toată discuția)