avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Buna ziua, Am o intrebare mai neobisnuita in legatura ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Buna ziua, Am o intrebare mai neobisnuita in legatura cu numele ...

Buna ziua,

Am o intrebare mai neobisnuita in legatura cu numele de familie. Situatia este urmatoarea:
Atat eu cat si partenerul meu locuim in UK. Suntem dublu cetateni romani+UK. Nu suntem casatoriti (nu stiu daca conteaza).
Numele meu de familie este A si numele lui de familie este B.

Eu sunt gravida si in curand voi naste (in UK). La inregistrarea nasterii, in UK poti alege orice nume (si de botez si de familie) pentru copil. As vrea ca numele de familie al copilulul sa fie C. Unde C este o varianta mai scurta a lui B (de ex Pop in loc de Popescu).
Motivul pentru care vreau sa fac asta este ca in principal vom locui in UK si ambele noastre nume A si B sunt greu de pronuntat in engleza. Daca numele copilului este C, ar fi mult mai usor pentru el sa se integreze.

Pe de alta parte inseamna ca va avea cu totul alt nume fata de ambii parinti. Ce complicatii pot anticipa in situatia asta? Vor fi probleme la inregistrarea nasterii in Romania? Sau probleme mai tarziu in viata?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: SM LEGAL CONSSULT , Consultant de business 15:39, 7 Decembrie 2021
Daca numele dumneavoastra asa cum reiese din actul de identitate este A iar al tatalui este B, nefiind casatoriti, copilul pentru a putea fi inregistrat in Romania va trebui sa poarte numele tatalui natural ce face declaratia de recunoastere. Daca minorul va purta numele C, atunci veti intampina dificultati la inregistrarea nasterii la autoritatile romane. Sau va puteti schimba numele de familie pe cale administrativa, sa va numiti C, nume care apoi il va purta si minorul
Ultima modificare: Marți, 7 Decembrie 2021
SM LEGAL CONSSULT , Consultant de business
Nu este posibil ca minorul sa poarte alt nume de familie fata de cel al părinților sai, la alegere: numele mamei, numele tatălui sau numele reunite ale părinților.
Inainte de nașterea copilului trebuie sa va schimbați dvs pe cale adminsitrativa numele de familie cu orice nume doriți astfel încât copilul sa poata purta numele mamei.
Ultima modificare: Marți, 7 Decembrie 2021
Avocat Neagu Elena, Avocat
Multumesc de raspuns! Inteleg ca in Romania nu este posibil. Insa copilul va fi nascut in UK si va avea certificat de nastere britanic in care numele mamei e A si al tatului e B - iar al copilului C.
In acest caz, autoritatile romane pot refuza inscrierea certificatulul britanic?!
Transcrierea nasterii minorului trebuie sa se faca in baza certificatului de nastere eliberat de autoritatile britanice iar numele de familie al acestuia trebuie sa coincida cu numele de familie al parintilor conform actelor de identitate. Daca pe mana o cheama A si pe tata B copilul nu are cum sa se numeasca C. Daca se numeste C atunci nu puteti transcrie nasterea la autoritatile romane decat daca va adresati instantei de judecata pentru reglemantarea situatiei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere copil cetatean strain sim_theo sim_theo Buna ziua. O situatie putin mai complicata. Sunt casatorita cu un cetatean strain non UE dar din pacate casatoria este valabila doar pe teritoriul SUA. In ... (vezi toată discuția)
Eliberare certificat nastere in lipsa tatalui Alina_Gabriela26 Alina_Gabriela26 Buna ziua! sunt o mama insarcinata in 32 de saptamani! urmeaza sa nasc la inceputul lunii octombrie, iar in septembrie sotul meu paraseste Romania din alte ... (vezi toată discuția)
Copil nascut in afara casatoriei alexe adrian alexe adrian va salut..as avea o intrebare simpla.locuiesc cu concubina mea de 8 ani si avem inpreuna o fetita.din diverse motive fetita nu este pe numele meu..ce trebuie ... (vezi toată discuția)